Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > Hipermodern Sinema Teknolojisi
Hipermodern Sinema Teknolojisi
19.10.2020 10:27

Hipermodern çağın yüksek iletişim teknolojisi içinde sinema teknolojisi de gelişmekte ve yetkin yapımlar için sınırsız olanaklar sağlamaktadır. Yeni geliştirilen kompakt sinema teknolojisinde 5.9K tam kare sensör ve yüksek esneklik bulunmaktadır (Broadcasterinfo, 2020: 5).  Özellikle genç sinema meraklıları için olanaklar giderek artmakta ve daha kusursuz film çekme işlemleri kolaylaşmaktadır. Yeni yüksek çözünürlüklü tam kare sensörlü kameralarla 4K görüntüler elde edilmektedir. Sığ alan derinliği ve yetkin bir odak merkezi dışını bulanıklaştırma (bokeh) efektiyle, gerçek sinematik görünümlü sahnelerin her ayrıntısı yakalanmaktadır (Broadcasterinfo, 2020: 34). Hipermodern sinema teknolojisiyle, neredeyse kötü görüntü çekmek olanaksız hale gelmiştir.

Sevmek Zamanı filmindeki platonik aşk ve felsefi yaklaşımla Metin Erksan’a özenen, etkileyici çarpışma sekanslarıyla Cesur Yürek (Brave Heart)teki Mel Gibson’a hayran kalan, Tenet Christopher Nolan’ın senaryosunu yazıp yönetmeliğini yaptığı; başrollerini John David Washington, Robert Pattinson, Elizabeth Debicki ve Kenneth Branagh’ın paylaştığı Birleşik Krallık ve Birleşik Devletler ortak yapımı casus filmi Tenet’in maceralı yolculuğunu yeniden yaratmak isteyen film meraklıları bulunmaktadır. Filmi izlemekten çok daha heyecanlı ve doyumlu olan film yapımı, bazı teknik olanaklara sahip herkesin istekli olduğu bir çalışmadır. Hipermodern sinema teknolojisi, film meraklılarına kameradan aydınlatmaya, kurgudan efekte kadar çok sayıda yetkin olanak sağlamaktadır. 

Yeni sinema teknolojisinde kameralar, çok daha seçik ve canlı renklerle çekim yapmaktadır. Kameraların algıladıkları ışığın şiddeti, lüminansıdır. Görüntüyü beyazdan siyaha doğru giden tonlarla oluştururlar. Gri tonların varsıllığı kameranın dinamik kalitesini gösterdiği gibi, görüntünün renklenmesi sürecindeki kalitesini de etkiler. Bu, beyazdan siyaha kadar giden ve tonlar arasındaki farklılıkların görülebileceği bir ölçek sistemi olan “gri skala” aracılığıyla görülebilmektedir (Ferhat, 2020 108). Hipermodern teknolojinin ortaya koyduğu kameralarla çekilen görüntüler, gereceğinden daha canlı görünebilmektedir.

İletişim teknolojisinin tarihin en yüksek düzeyine ulaştığı hipermodern çağda deneyimlerini, hayallerini, anılarını ve düşüncelerini filmle somutlaştırmak, çok sayıda kişinin arzusudur (Burstyn vd., 2020: 105). Çoğu genç, sayısız kişi ufak tefek olanaklarla da olsa bir film çekerek kendini ortaya koymak, içindeki enerjiyi açığa çıkarmak, duygularını paylaşmak istemektedir (Rehman, 2015: 247). Bir filmin düşünce aşamasından izlenme evresine kadar geçen yoğun ve incelikli süreç, filmin niteliğini ortaya koymaktadır. Ancak filmin kalitesi ve etkileyiciliği, büyük ölçüde film yapımında kullanılan teknolojiyle gerçekleşmektedir (Harman, 2019). Sinema dünyasının 100 yıldan fazla süredir kazandığı deneyimlerle gelişen sinema teknolojisi, görüntüden aydınlatmaya kadar her evrede yüksek kalite sağlamaktadır.

Aydınlatma teknolojisi alanında yaygınlaşan LED ışıklar, çekim açılarına göre aydınlatma yapabilmektedir. Korumalı aydınlatma kaynakları, yağmurda ve olumsuz hava koşullarında verimli olabilmektedir (Stojšić, 2015: 11). Modern efekt teknolojisi ise, hayal gücünün sınırlarını zorlayarak adeta mucizeler yaratmaktadır. Hipermodern sinemanın efektleri, insanları dünyadan uzaklaştıran gerçeküstü etkiler yapmaktadır (Belson, 1958: 139; Agocuk ve Keçeci, 2017: 7946). Özellikle Hollywood Sineması, son yıllardaki yapımlarını büyük ölçüde görsel efektler üzerine kurmaktadır.

Sinema filmine anlam kazandıran ve öykünün anlaşılmasını sağlayan işlem kurgudur. Hipermodern sinema, çok gelişmiş kurgu teknolojisiyle çalışmakta ve izleyicide her türlü etkiyi yaratabilmektedir (Galvane vd., 2015: 10). Bilgisayara dayalı sayısal kurgu, öykünün kurulması ve her türlü etkinin yaratılmasını kolaylaştırırken, yeni kurgu sistemleri sinemanın biçimini ve yaklaşımları da değiştirmektedir. Artık pek çok izleyici, sinemadan, fantastik ve etkileyici yapımlar beklemektedir (Loftin, 2019: 37). Sayısal teknoloji adeta sinemayı baştan yaratmıştır. Sayısal teknolojiyle birlikte hipermodern sinema ortaya çıkmıştır.

Yüksek çözünürlüklü kameralar, her ortamı ve her açıyı aydınlatabilen güçlü aydınlatma kaynakları, yüksek hacimli bilgisayarlar, çok sayıda işleve sahip kurgu setleri ve diğer sayısal araçlar, gerçeği ve gerçeküstünü harmanlayan ve izleyicileri hayran bırakan yapıtlara olanak vermiştir (Nowak, 2010: 13). Hipermodern yaşam koşulları içinde gözleri, kulakları ve beyinleri dijital etkilere alışan insanlar, sinemadan da dijital temeller üzerinde çalışılmış yapımlar beklemektedir (Thompson ve Bordwell, 2020). Hipermodern sinema teknolojisiyle birlikte, sinemanın da yapısı, içeriği ve işlevi değişmiştir.  

Kaynaklar

  • Agocuk, P. ve Keçeci, G. (2017). The Role of Cinema and the Effect of Educational Levels of Politicians on Voting Attitude. EURASIA Journal of Mathematics, Science and Technology Education, 13 (12): 7941-7948.
  • Belson, W. A. (2018). he Effect of Television on Cinema Going. Audio Visual Communication Review , 6 (2): 131-139.
  • Broadcasterinfo (2020). Yeni Nesil Sinema EOS Sistemi. Broadcasterinfo, 181: 5.
  • Broadcasterinfo (2020). Sony PXW-FX9 6K Sensörlü Kamera. Broadcasterinfo, 181: 34.
  • Burstyn, L. ve Cunningham, P. ve Jordan, H. ve Spring, K. (2020). Making Movies A Guide for Young Filmmakers. Los Angeles: The Film Foundation.
  • Ferhat, S. (2020). Kameralarda Renklerin Oluşumu (Bayer Filtre). Broadcasterinfo, 181: 108-109.
  • Galvane, Q. ve Ronfard, R. ve Christie, M. (2015). Comparing Film-Editing. Eurographics Workshop on Intelligent Cinematography and Editing, Zurich, 1-13.
  • Harman, R. (2019). How is Digital Technology Reshaping the Film Industry? https://www.raindance.org/how-is-digital-technology-reshaping-the-film-industry/, 03.09.2020.
  • Loftin, G. (2019). Writing for the Cut: Shaping Your Script for Cinema. California: Michael Wiese Productions.
  • Nowak, A. (2010). Digital Cinema Technologies from the Archive’s Perspective. AMIA Technology Review, 2: 1-13.
  • Rehman, S. (2015). Cinematic Selfies:  Films Through the Eyes of Their Directors. Synergy, 11 (2): 234-250.
  • Stojšić, M. (2015). Lighting the Stage: Technology between Medium and Textuality. International Interdisciplinary Scientific Conference Radical Space in between Disciplines, RSC 2015, 1-12.
  • Thompson, K. ve Bordwell, D. 2020) Observations on Film Art. http://www.davidbordwell.net/blog/category/digital-cinema/, 03.09.2020.
YAZAR HAKKINDA
Prof. Dr. Sedat Cereci
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İletişim Fakültesi