Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > SKY Perfect, Tokyo Medya Merkezi Stüdyo Kontrol Odalarında Sony 4K HDR Çözümleriyle Yaptığı Başarılı Yükseltmeyi Anlatıyor
SKY Perfect, Tokyo Medya Merkezi Stüdyo Kontrol Odalarında Sony 4K HDR Çözümleriyle Yaptığı Başarılı Yükseltmeyi Anlatıyor
20.12.2020 13:14

SKY Perfect JSAT Corporation, Sky Perfect Tokyo Medya Merkezi’ndeki Studio 3’te bulunan çekim ekipmanlarını 4K HDR’a yükseltti ve Şubat 2018’den itibaren futbol bilgi programı “Sukasaka! Live” ve eğlence programı “BAZOOKA!!!” gibi programlara odaklanarak 4K prodüksiyona ve aynı anda 4K/HD canlı yayına başladı. Ve sistemlerini 4K HDR’a yükseltme projelerinin hikayesini şöyle anlattılar:

Yükseltmelerde 4K yayınlar için HDR prodüksiyona odaklanıldı

SKY Perfect Tokyo Medya Merkezi’nde altı adet stüdyo kontrol odası bulunuyor; bunların üçü stüdyolara bağlı kontrol odaları, geri kalan üçü ise yedekli prodüksiyon odaklı uzak merkezler. Bu aşamada yükseltilenler, üç stüdyo kontrol odası oldu.

Şu anda SKY Perfect! Premium Service üzerinde üç kanalda 4K yayın yapıyoruz ve üç stüdyo kontrol odasında yapılan bu yükseltme 4K yayın odaklıydı. 2009’da Toyo-cho’ya (Tokyo, Japonya) taşındığımızdan bu yana neredeyse on yıl geçtiği için ekipmanlarımızı yükseltmenin zamanı gelmişti ve bu sefer, mevcut HD kontrol odalarımızı yükseltmeyi 4K HDR’a geçiş planlamasında bir fırsat olarak gördük.

XVS-8000 ve HDC-4300 etrafında kurulan bir sistem

Dört adet çok formatlı taşınabilir HDC-4300 kamera ve altı kameraya varan kapasiteyle birlikte, sistem kurulumunun temelinde 4K 4 M/E XVS-8000 anahtarlayıcı kullanılıyor.

Sistem, kamera kontrol birimlerinin (CCU’lar) ve taban bant işlemci birimlerinin (BPU’lar) beş adet HDCU-2500’e ve beş adet BPU-4000’e takılacağı şekilde tasarlandı ve beşinci bir kameranın olduğu gibi kullanılmasına, altıncı bir kameranın da bir CCU ve BPU ile birlikte kullanılmasına imkan tanındı.

HD prodüksiyon özelliğiyle birlikte sabit 4K operasyon sayesinde daha basit bir sistem

Bu aşamada yükseltilen stüdyo kontrol odası, esasen 4K prodüksiyona odaklanacak şekilde düşünülmüştü ancak yaygın olan HD prodüksiyonun da yapılabilmesi gerekiyordu. 

Şirket, yayın dışındaki dağıtım yöntemlerini de düşünmek zorundaydı. Dolayısıyla SDR ve HDR’ın yanı sıra HLG, PQ, ITU-R BT.709 ve BT.2020 renk alanlarında içerik prodüksiyonu esnekliğiyle başa çıkabilecek bir sistem istedik. İlk sorun şuydu: Bütün olarak sistemin yapılandırmasını hangi temel fikirler destekleyecek?

Yoğun araştırma ve incelemelerden, ayrıca Sony’den gelen önerilerden sonra, HD programların prodüksiyonun son aşamalarında HD’ye indirileceği varsayımıyla, kontrol odasının her zaman 4K olarak çalışacağı, basit bir tasarımda karar kıldık.

Bu, kullanılabilirliği ve genel masrafların kontrolünü geliştirdi. Planlama süresi nedeniyle, 12G-SDI ve IP yerine 3D-SGI merkez seçildi ama bu yönü tam anlamıyla kullanmak için, 4K’da izlenmesi gereken sinyalleri dikkatle inceledik (görüntü kalitesi/çözünürlük) ve geri kalan her şeyde, izleme amacıyla doğrudan HD olarak 4K video sinyalleri almak için tek bir 2SI (iki örnekli ayırma) 3G-SDI kullandık.

Teoride bu yöntem pürüzler üretir ama pratikte öyle bir sorun olmadı, bu yüzden şirket bu yöntemi uyguladı. Ayrıca canlı ve aynı anda 4K HDR, 4K SDR ve HD SDR yayın yapabilen bir sistem kurmayı da başardık.

HD ile aynı kullanımı sağlayan bir konsept

Şirketin kendine ait operasyonel mühendislik ekibi olmadığından ve bunun yerine operasyonlarda harici mühendislik ekibi kullanıldığından, sistemin mevcut HD kontrol odasıyla aynı şekilde kullanılması gerekiyordu. 

Deneyime sahip olmayan operatörlerin her durumda sinyalleri doğru şekilde izleyebilmesini sağlayan bir ortam istediğimiz için, Sony taleplerimize tüm işlevlerde toplu yapılandırma, 4K HDR kullanım sırasında her 4K monitörde otomatik LUT değiştirme ve aynı anda 4K/HD prodüksiyon sırasında 4K/HD için otomatik bağlantı özelliği ile yanıt verdi.

Tıpkı SD’den HD’ye geçtiğimizde olduğu gibi, sistemi yeni bir formatta kullanmak için pratik yapmamız gerekti, ama şirkette yeni sistemle ilgili henüz bir karışıklık veya sıkıntı yaşanmadı ve görünüşe göre başta istediğimiz alışıldık kullanım hissini elde etmeyi başardık.

Çok düşük ek maliyetle HDR özelliği

Stüdyoda HDR uyumlu olmamıza gerçekten gerek olup olmadığı sık sık soruldu. Şimdiye kadar yaptığımız tüm testler, stüdyo programlarında dahi HDR’ın çok farklı göründüğü sonucunu ortaya koydu.

Ürettiğimiz programlar çoğunlukla spor programları ve canlı programlar, dolayısıyla kullanıldığı sırada HDR’da tutarlı içerikler üretebilmek istedik. Ayrıca temel Sony 4K ekipmanlarının çoğu HDR özellikli ve ek yatırıma fazla gerek kalmadan HDR özelliği elde edebilmek mümkündü, bu yüzden HDR özellikli bir stüdyo ve kontrol odasıyla yükseltme yapmaya karar verdik.

Program prodüksiyonu hedeflerimize uygun olarak, kontrol odasını SDR (BT.709) veya HDR ile kullanıyoruz ama şu anda bildiğimiz için SDR olarak çalışmaya odaklanıyoruz. HDR ile daha fazla deneyimimiz olunca, daha aktif olarak HDR programlar üretmek istiyoruz. Ayrıca diğer kanallardaki yayıncıların da bunu kullanacağını umuyoruz.

HDRC-4000’ler kullanılarak elde edilebilen bir sistem yapılandırması

Bence Sony’nin deneyimi ve 4K HDR canlı sistem komponentlerinden oluşan geniş ürün yelpazesi olmasaydı bu sistemi bir araya getiremezdik ve Sony’den başka bir şirketin bunu gerçekleştirebileceğini de sanmıyorum. 

Özellikle birden çok çözünürlük, renk alanı ve aynı anda 4K/HD yayın, Sony HDRC-4000 HDR prodüksiyon çevirici üniteleri olmasaydı mümkün olmazdı. 4K yayınlarda genellikle HD kaynak kullanılıyor ama biz HDRC-4000’in ürettiği yükseltilmiş görüntünün kalitesinden çok memnunuz.

Entegrasyon yeteneği ve kurulum hızı

İş stüdyo kontrol odasının yükseltilmesine geldiğinde, başka şirketlerden alınan gerekli ürünler ve yüksek seviyede destek de dahil olmak üzere entegrasyonun tümünü Sony’ye bırakmanın kesinlikle en iyi tercih olduğunu düşünüyoruz. 

Bu, ses ekipmanları veya iletişim ekipmanları yerine çekim ekipmanlarına odaklı özel bir yükseltmeydi ama sadece bir aylık kısa bir sürede Sony, önceden var olan gerekli ekipmanlar ve bozulmaması gereken kablo bağlantıları nedeniyle karmaşık hale gelen tesisteki tüm kurulumların yanı sıra kullanım testlerini de gerçekleştirdi. 

Sony, bize ekipmanlar ve entegrasyon konusunda yardımcı oldu; gelecekte çalışmalarımızı daha da fazla destekleyecek yazılım uygulamaları ve güncellemelerini de sabırsızlıkla bekliyoruz.

En Çok Okunanlar
Dergi