Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > Sony HDC-F5500 Super 35mm 4K CMOS Sensörlü Kamerayla Sığ Alan Derinliği
Sony HDC-F5500 Super 35mm 4K CMOS Sensörlü Kamerayla Sığ Alan Derinliği
22.11.2021 12:27

Sony HDC kamera serisine en son katılan HDC-F5500 sistem kamerasının çok duyarlı Super 35mm, 4K CMOS küresel deklanşör resim sensörü (global shutter image sensor), sığ alan derinliği sağlıyor. Endüstri standardında HDC serisinin başarısı ve avantajları üzerine inşa edilen bu yeni çok formatlı kamera, bir sistem kamerası yapısında ve iş akışında sinematik görünümlü bir yaratıcı ifade gereksinimi duyanlar için güçlü bir araç olarak hizmet veriyor. Döner deklanşör bozulması ve parlak şerit önleme amaçlı küresel deklanşör efekti ve 120fps yüksek kare hızı yeteneği sayesinde, HDC-F5500 kamera spor çekimleri ve canlı eğlence yapımları için ideal. Kameranın yüksek hassasiyeti ve düşük gürültüsü de, özellikle dizi yapımları için avantajlı olan karanlık sahnelerin çekimleri için uygun. 

S35mm sistemlerde bir ilk olarak HDC-F5500’de, daha önce Sony’nin dijital sinema kamerası VENICE’de kullanılan motorlu bir 8 adımlı ND filtre var ve çalışmada geniş esneklik için hem yerinden hem de uzaktan denetlenebiliyor. Odak derinliğinin hassas ve doğru seçilmesine ve parlak aydınlatma koşullarında bile hızlı hareket eden nesnelerin denetimli şekilde yakalanmalarına imkân veriyor. Bu yeni kamera sisteminin diğer öne çıkan bir özelliği de geniş renk gamı. BT.2020, S-Gamut3/S-Gamut3.cine ve HLG desteği, yaratıcılık ile gerçekçiliği zenginleştiriyor ve Sony’nin en çok talep gören kameralarının itici gücü olan renk teknolojisiyle kusursuz eşleşiyor.

Yeni kamera daha verimli canlı yapımlar için sayısız iş akışı ilerlemesi sağlıyor. HDC-F5500, SMPTE ST 2110 ve AMWA NMOS standartlarını destekleyen HDCU-5000 serisinin kullanımı yoluyla Sony IP Live yapım sistemi ile bütünleşiyor. HDC-F5500 uzaktan yapımlar veya çok kameralı uçuş paketleriyle CCU olmadan çalışmalar için yeni IP uzatma adaptörü HDCE-TX50’den yararlanabiliyor. HDC-F5500 kamera, Sony’nin var olan HLG ve S-Log3 formatlı SR Live for HDR iş akışıyla da uyumlu.

Ayrıca desteklenen belli PL ve zoom lensler için yeni geliştirilen ARIA (Automatic Restoration of Illumination Attenuation) işlevi, uzak mesafeden çekim yapılırken resmin görünümünü kalibre ediyor ve düzeltiyor.

Diğer özellikleri arasında, pan çekim yaparken kameramanın beden hareketlerini en aza indiren ve dar, zorlu ortamlarda kullanıma imkân veren mevcut geniş vizörlerle uyumlu, yeni bir vizör kızağı mekanizması var. HDC-F5500 elde çalışma için ergonomik bir tutma yeri ile yan tally lambasına sahip. Kameradan doğrudan 4K/12G-SDI çıkışı, kablosuz çalışmayı ve doğrudan kaydı kolaylaştırıyor.

Bu yeni kamera sisteminin sıra dışı performansı, canlı eğlence yapımcılığında seviyeyi yükseltiyor. Sony’nin bilinen HDC-5500 kameranın başarısı üzerine tasarlanan HDC-F5500’ün Super 35mm 4K CMOS sensörü, geniş moda çekimlerinden çok yakın çekimlere kadar her sahnede sıra dışı netlik, gerçekçilik ve sığ alan derinliği sunuyor. OIP ağ bağlantısı, uzaktan çok kameralı çalışma, CCU içerisinde kayıt gibi çok sayıda iş akışı gelişmesi, spor, müzik, dizi gibi en üst düzeyde canlı eğlence yapımlarında seviyeyi yükseltiyor.

Super 35-mm 4K CMOS sensör küresel deklanşör

Bu kamera sisteminin merkezinde, Sony’nin Super 35mm 4K CMOS sensörü var. Canlı yapımlara yeni yaratıcılık olanakları getiren HDC kamera serisindeki bu geniş sensör, çok iyi bir sinyal/gürültü oranı ve yüksek hassasiyet sağlıyor. Küresel deklanşör teknolojisiyle hızlı hareket eden nesneleri bile sarsıntısız 4K çekebildiği için, LED ekranlar ve lazer ışıklar kullanılan spor ve eğlence yapımları için ideal.

Motorlu sekiz adımlı ND filtre

Kameranın dayanıklı kasasının içerisindeki sekiz adımlı Neutral Density filtre, 0.3 adımlı artışlarla 0.3 (1/2 = 1 adım) ile 2.4 (1/256 = 8 adım) arasında, geniş bir ND aralığı sunarak, zengin yaratıcı ifade için kameraya giren ışığın miktarının hassas olarak denetlenebilmesine imkân veriyor. 

Yeni vizör kızak mekanizması

Yeni vizör kızak mekanizması, pan hareketli çekim yaparken kameramanın beden hareketlerini minimuma indiriyor. Vizörü tripod dönüşünün eksenlerine doğru kaydırmak, kameraman için görüş açısındaki değişmeyi azaltıyor. Böylece raylı kamera arabaları, stadyum platformları ve yapı iskeleleri gibi dar ortamlarda kullanılabiliyor.