Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > BBC Dizisinde Panasonic VariCam LT ile Kar Leoparı Çekimi
BBC Dizisinde Panasonic VariCam LT ile Kar Leoparı Çekimi
06.06.2018 10:20

İri kedilerin yaşamlarını takip eden yeni BBC doğa tarihi dizisinde Himachal Pradesh’in kar leoparlarını çekmek için Panasonic VariCam LT kamera kullanıldı.

Kuzey Hindistan’ın dondurucu soğuklarında haftalarca yapılan çekimlerde leoparların yaşadıkları kayalıklar mükemmel kamuflaj sağladığı için, yapım ekibinin dünyanın en zorlu çalışma koşullarından birine hazırlanması gerekti.

Bir leopar gördüklerinde en az 1 kilometre uzaklıkta oluyor, yanına gitmeleri üç saate kadar sürüyordu. Bu nedenle ekibin taşıdığı donanımın hafif olması gerekiyordu. Ayrıca soğuk hava ve uzun yürüyüşler nedeniyle piller de önemliydi ve çoğu durumda yeterli güce sahip olmaları gerekiyordu.

Kedigillerin en aktif oldukları saatler gündoğumu ve günbatımı olduğu için, görüntü yönetmeni zayıf ışıktaki yetenekleri nedeniyle VariCam LT kamerayı seçti. 5000 ISO ayarı Görüntü Yönetmeni Hector Skevington-Postles’in çok düşük ışıklı koşullarda net çekimler yapabilmesini sağladı: “ISO’yu yükseltebilme seçeneği nedeniyle VariCam LT kamerayı seçtim. Bir Canon CN20 50-100mm lens ile birlikte, uzak mesafede her zaman sorun oluşturan odaklamayı korumak için gereken fazladan hassasiyeti elde ettik. VariCam’ı seçmemin önemli nedenlerinden bir diğeri de vizörü. Bence piyasadaki en iyi vizör ve işimde büyük fark yarattı.

Vahşi kedigilleri kendi doğal ortamlarında yakalayıp kaydetmek sadece yüksek kaliteli donanım değil, büyük sabır ve şans da gerektiriyor.

Hector Skevington-Postles sözlerine devam etti: “İlk defa bir kar leoparı gördüğüm an bir çocukluk hayalim gerçekleşti. Bir tepenin yamacındaki kayalıklarda iki hafta boyunca her gün kilometrelerce yürüdükten sonra mükemmel çekimi yakalama gereği bir miktar stres de yarattı.

Ekip Kuzey Hindistan’da toplam beş hafta çekimlerle geçirdi, ama altı haftaya uzadı, çünkü çalışmayı tamamladıklarında hava koşulları Himachal Pradesh’ten ayrılmalarına izin vermedi ve sekiz gün daha kaldılar. 

Kuzey Hindistan’da geçen günler güneşli ve aydınlıktı ama geceleri eksi 10 dereceye kadar düşüyordu. “Bu bölgeye ilk seyahatim değildi. Daha önce BBC için Mountains dizisini çekmek için gelmiştim.

Bu nedenle Kuzey Hindistan’ın hava koşullarının farkındaydı ve bu proje için hangi kameranın mükemmel uygunlukta olacağı konusunda kesin kararlıydı.

Soğuk hava nedeniyle pili düşünmek zorundaydım. Daha önce VariCam LT kullanmış biri olarak enerji kullanımını biliyordum. 10km tepeye doğru tırmanırsanız mümkün olduğu kadar hafif olmak istersiniz. Bu nedenle kaç tane pil taşıyacağımız, daha da önemlisi kameranın ne kadar büyük olacağı çok önemliydi. Bana bir dizi kamera sunulduğunda ağır olanları hemen eledim.

Panasonic ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi için 0216 425 17 00 numaralı telefondan Başarı’yı arayabilirsiniz.