Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > Cilt Tonları Neden Bu Kadar Önemli?
Cilt Tonları Neden Bu Kadar Önemli?
29.05.2018 17:35

Cilt tonları, bir görüntünün en dikkat çeken kısımlarının başında gelir. Bir film izlerken hikayeyi anlamak için sürekli oyuncuların yüzlerine bakarız. Günlük yaşamımızda da bu durum farklı değil. Doğru cilt tonu sahneyi çok daha iyi hale getirecektir. Doğal görünmeyen cilt tonları seyirciyi konunun dışına itecektir. Bu nedenle renk düzenlemesi yaparken mümkün olan en iyi ve en doğal cilt tonları kullanılmalıdır.

Yanlış ışık ya da elverişli olmayan çekim koşulları sonucunda ciltler, doğal görünmeyebilirler. Bu gibi durumlarda renk düzenleme araçlarını kullanmak gerekmektedir. Bu noktada özellikle vectorscope aracı, renk uzmanının en yakın arkadaşı konumundadır. Yine scopelardan söz açıyorum; çünkü bir odada on farklı monitör olsa da tamamı farklı görünecektir. Yüzde yüz doğru kalibre edilen bir monitör kullansanız bile 8 saatlik bir çalışma sonrasında gözleriniz artık görüntüye objektif bakamaz hale gelebilir. Nesneler farklı arka plan renklerinde dahi farklı renkte görünebilirler. Koyu ya da açık arka fonlar doğrudan obje rengi ile iletişim halindedir.  Bu nedenle scopelara güvenin.

Renk, karakter üzerinde farklı ruh hali yaratmak için de kullanılabilir. Bir renk ancak bu şekilde hikayeye katkı sağlayabilir.

Bazı istisnalar olabilir. Ancak bu istisnalar çoğu zaman etraftaki ışık kaynağı ile doğrudan aydınlanan bir cilt gibi istisnalardır. Cilt rengi de her şeyde olduğu gibi etrafındaki ışıklar ile etkileşim halindedir. Örneğin bir gece kulübünde doğru ve stabil bir cilt tonu görmeyi beklemezsiniz. Sürekli değişen ışıklar olabilir ve o mekan için doğru ton ise ekranda görünendir. Renk, karakter üzerinde farklı ruh hali yaratmak için de kullanılabilir. Bir renk ancak bu şekilde hikayeye katkı sağlayabilir. Bazen bütün bir filmin görünüşü tek bir renk hissine sahip olabilir. Eğer durum böyle ise tabii ki vectorscopeda doğru tonu aramaya gerek yok. Böyle bir durum için hislerinize güvenmelisiniz.

Bu resimdeki cilt tonunun vektörscope’da karşılığı kırmızıya daha yakın görünüyor. Genellikle oyuncunun yüzünde tüp patlamış olarak ifade edilir. Şaka bir yana bu düzeltilmesi gereken bir sorun.

İlk olarak Assimilate Scratch’in qualifier aracı ile cilt tonunu izole ediyorum. Böylece izole edilen alanda istediğim değişikliği yapabilirim.

Hue vs hue aracı ile ise kırmızı renk tonunu sarıya yaklaştırıyorum. Bu araç herhangi bir renk tonunun renk tayfı üzerinde değişimini sağlar.
Değişiklik vektörscope aracında bu şekilde görünüyor.
Ve sonuç ise bu şekilde.

Solda kırmızının alındığı hali sağda ise görüntünün ilk hali var.

Cildimize rengini ne veriyor?

Derimizin rengi etnik kökene, ırklara, coğrafik koşullara göre değişebilir; hatta aynı kişinin farklı vücut bölgeleri farklı renklerde dahi görünebilir. Derinin renkli görünümü, görünür ışığın farklı dalga boylarında emilmesine ve yansımasına bağlıdır. Derinin rengini pigment, melanin ve kan miktarı belirler. Melanin ve kan rengi, tüm insanlarda aynıdır. İkisi arasındaki tonu belirleyen, miktar ve ilişkidir. Kromofor ise kişiden kişiye ışığı farklı seviyelerde emerek cildin koyu ya da açık görünmesini sağlar.

Deri rengini etkileyen faktörler:

  1. Melanin, karotenoid , hemoglobin ve hemosiderin içeriği
  2. Derinin kalınlığı,
  3. Derinin ışığı kırma ve yansıtma yeteneği
  4. Derinin kan damarlarının yoğunluğu.
  5. Etnik ve genetik faktörler.
  6. Yaş faktörü.
  7. Hormonlar.
  8. Sinirsel uyarılar.
  9. Güneş ve yapay ışık kaynaklı UV
  10. Havi kirliliği.
  11. Kimyasal ve ilaçlar.

İşte çekim esnasında cildin doğru görünmemesinin sebeplerinden bazıları:

  1. Yanlış beyaz dengesi. Bu durumda cilt yeşil veya magenta olur. Genellikle bu sorun ucuz floresan veya LED lambalardan kaynaklanır.
  2. Yanlış pozlama, düşük, orta ve yüksek tonlar doğru görünmeyeceğinden cilt kendi tonunda görünmez.
  3. Yanlış ışıklandırma ya da kıyafet vb. gibi yerlerden cilde yansıyan istenmeyen farklı renkte ışıklar.

Renk düzenleme yaparken sık yapılan yanlışlar var. Örneğin her sahneyi cilt tonlarına göre eşleştirmeye çalışmak ya da görüntülerini dengelemeden, kontrastı ayarlamadan, beyaz dengesi sorunlarını düzeltmeden önce ten tonlarına odaklanmaya başlamak. Bu yaklaşım, görüntünün geri kalan unsurlarını yanlış etkileyebilir. Farklı ışık kaynaklarının bulunduğu bir ortamda çekilmiş bir görüntü ile çalıştığınızı hayal edin. Pencere ışığı oyuncunun yüzüne gelmesine rağmen arka planda çok fazla tungsten ışık var. Hatta arka plandan oyuncunun yüzüne yansıyan bir miktar ışık bile söz konusu olabilir. Görüntü ile ilgili ilk ayarlamaları ya da eşleştirmeleri yapmadan görüntüye bir stil vermeye çalışmak da aynı sahne içinde farklı görünen cilt tonlarına sebep verebilir.

Cilt tonunu ayarlamak için vektorscope nasıl kullanılır?

Vectorscope, tüm renklerin doygunluk değerleri ile gösterildiği dairesel bir grafiktir. Sinyal, grafiğin merkezine yaklaştıkça daha az doygun olur. Dairenin kenarlarına  ne kadar yakın olursa doygunluk o kadar yüksek olur. Yazımızın konusu ile ilgili olarak vektorscopeların en güzel yanı cilt tonu hattını barındırmasıdır. Grafiğin merkezinden kırmızı ve sarı arasında olan çizgi, cilt tonu göstergesidir. Renk ve doygunluğundan bağımsız olarak hemen hemen tüm cilt tonları, bu hattın içinde veya yakınında bir yerde bulunur. Bu çizgi yararlı bir kılavuzdur. Cilt tonu renklerinin hiçbiri bu hatta değilse muhtemelen bir sorunla karşı karşıyasınız demektir. Bu sorunları düzelttiğinizde cilt tonu renklerinin bu çizgiye yaklaştığını görmelisiniz.

Yanlış bir rengi düzeltmeniz gerekiyorsa renklerin birbirleriyle nasıl etkileştiğini bilmeniz gerekir. Tamamlayıcı renkler, problemi düzeltmenizi sağlar. 

Problemi Çözmek İçin Renk Teorisini Kullanın!

Yanlış bir rengi düzeltmeniz gerekiyorsa renklerin birbirleriyle nasıl etkileştiğini bilmeniz gerekir. Tamamlayıcı renkler, problemi düzeltmenizi sağlar. Tamamlayıcı renkler, gri oluşturmak için birbirini nötralize eden iki renktir. Bunları bulmak kolaydır; çünkü daima renk çarkının karşıt taraflarındadırlar.

Örneğin cildin çok sıcak göründüğü kırmızı-turuncu, istenmeyen bir ton ile karşı karşıyaysanız. Bu rengi nötralize etmek için kullanacağınız renk tam tersi, yani mavidir. Cilt sarı-yeşil görünüyorsa kırmızı-mor kullanırsınız. Görüntüyü analiz edin ve sorunu çözmek için hangi tamamlayıcıyı kullanmanız gerektiğini belirleyin.

Tamamlayıcı renkler birbirlerini nötralize eden renklerdir ve renk çemberinde karşılıklı olarak bulunurlar.

Cilt tonlarından emin değilseniz on dakika ara verin. Yüzünüzü yıkayın. Dışarı çıkın. Ardından stüdyoya gelip yeniden değerlendirme yapın. Eğer kültürel farklılıklardan dolayı aşina olmadığınız bir cilt tonuna sahip birinin renk düzenlemesini yapıyorsanız mutlaka bir referansınız olsun. Çekim esnasında ise referans kartlar kullanmak, renk uzmanının işini kolaylaştıracaktır.

Renk düzenleme ile ilgili sorularınız varsa veya renk düzenleme hizmetlerim hakkında bilgi almak isterseniz aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz.

Önümüzdeki ay görüşmek üzere.

  leventozturk@softlight.com.tr
  twitter.com/benleventozturk
  instagram.com/benleventozturk

 

Levent OZTURK C.S.I. Showreel from Soft Light on Vimeo.

YAZAR HAKKINDA
Levent ÖZTÜRK C.S.I
Renk Uzmanı (Colorist) / www.softlight.com.tr