Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > HDR ve İş Akışı Üzerindeki Etkisi [3]
HDR ve İş Akışı Üzerindeki Etkisi [3]
23.07.2018 18:06

Yüksek dinamik aralığın avantajlarının mevcut görüntü yapım ve dağıtımıyla bütünleştirilmesi

Kaynak: AJA


AJA FS-HDR gerçek zamanlı çevrime güç katıyor    

Pittsburgh Penguins ile Vegas Golden Knights buz pistine çıktığında, 4K UHD televizyonlarında AT&T DIRECTV izleyen bir grup taraftar, sadece olayın sıra dışı olması değil, görüntünün daha önce hiç olmadığı kadar gerçekçi gözükmesi nedeniyle başka hiçbir maça benzemeyen bir karşılaşma gördüler.

Mobile TV Group (MTVG) maçın yapımını yeni 16 metre uzunluğunda 4K Double Expando yapım aracından gerçekleştirdi ve 14 adet AJA Video Systems gerçek zamanlı FS-HDR kare senkronlayıcı/HDR çeviricilerin yardımıyla AT&T DIRECTV’de ilk olarak yüksek dinamik aralık (HDR) kullandı.

AJA FS4 4K/UHD kare senkronlayıcı ve çeviricisini tasarlarken doğan FS-HDR, üstün bir dinamik aralık ve kamera günlük kaydı (log) çevirici. AJA bu çekirdek teknolojiye hem HLG (Hybrid Log Gamma) hem de PQ (Perceptual Quantizer) olmak üzere SDR ve HDR destekli Colorfront Engine görüntü ve renk alanı işleme algoritmaları ekledi. FS-HDR, aynı anda HDR ve SDR çıkışlarıyla bir Single Master HDR iş akışını destekleyerek, mevcut iş akışlarında en az kesintiye neden oluyor.

Colorfront Engine’i özel yapan, rengi dönüştürme şekli. Bir renk alanını diğeriyle eşleştirmek için sabit bir 3D LUT kullanmak yerine, Academy Award ödüllü Colorfront Sorumlu teknik başkanı Bill Feighter ve Başmühendis Tamas Perlaki, dönüşümleri hesaplamak için insanın görme sistemini temel alan algoritmalar geliştirdiler. Bu sayede renkler daha doğal görünüyor ve algısal bütünlük ve yaratıcılık korunuyor. 

FS-HDR, SDR-HDR, HDR-SDR, HDR-HDR dönüştürmeler için kullanılıyor ve yeni çıkan bir aygıt yazılım güncellemesi hızlı ayarlar için karışık kamera paketlerinin olası olduğu canlı ortamlar için çok önemli 17 parametrik kontrol ekliyor. 

Bu, İtalyan Betamedia-DBW’nin FS-HDR için bulduğu bir uygulama. Yeni Esterna IP tabanlı 4K HDR dış yayın aracında 24 adet FS-HDR aygıtı var. Sadece gerçek zamanlı SDR ve HDR çevrimler yapmakla kalmayıp, sinyal kaynaklarını OB aracının S-Log3/2SI/2160/50p profiline harmonize etmek için kamera log formatı çevrimleri de sağlıyorlar. 

FS-HDR, Sony S-Log3 S-Gamut3, Sony S-Log4 S-Gamut3 Cine, Sony S-Log3 BT.2020, ARRI LogC Wide Gamut, Panasonic Vlog, Red Log3G10 Wide Gamut, Canon Log2, ve Canon Log3’ü çevirebiliyor. 

FS-HDR tek kanallı modunda iken 4K, Ultra HD, 2K, HD ve SD kaynakları çevirebiliyor. Dört kanallı modunda ise çok kanallı HDR/SDR ihtiyaçları için 2K/HD görüntülerle çalışıyor ve her kanalın ayrı ayrı yapılandırılabilmesini sağlıyor.

MTVG ile BetaMedia-DBW’nin FS-HDR’lerini yapılandırma şekli, program gereksinimlerine göre günden güne değişiyor. Cihazlar bir gün 4K HDR görüntüleri 1080p SDR’ye çevirirken, ertesi gün SDR’yi, HDR’ye yükseltmek gerekebiliyor.

KONA 4 I/O kartında HDR desteği

AJA, günümüzün video yapımcılarının çok yakında sayıları artacak olan HDR yapımlara hazırlanabilmeleri için KONA ile Io ürün portföyüne HDR desteği ekledi. 

KONA 4 masaüstü giriş/çıkış kartı HDMI uyumlu ekranlarda gösterilecek 4K, Ultra HD, 2K ve HD HDR iş akışlarını destekliyor. V13 ve üzeri yazılımlarla KONA 4, HDMI v2.0b/CTA-861-G’ye uygun HDR10 Infoframe malzeme verili HDR10 desteği, HDMI HDR özellikli ekranlar üzerinde HLG desteği sağlıyor. 

KONA 4 giriş ve çıkış için çift yönlü 3G-SDI bağlantısının yanı sıra, 3G-SDI ve HDMI 2.0b monitör çıkışı üzerinden 16 adet gömülü ses kanalı sunuyor. Dâhili bir keyer donanımı da var.

Beraberindeki K3G-Box’ın LTC I/O, genlock girişi desteği, RS-422 denetim, üç adet yapılandırılabilen BNC SD/HD analog video çıkışı, 8 kanallı AES ses I/O özelikleri, KONA 4’ün HDR, yüksek kare hızı, 4K ve çok kanallı HD akışı gibi çeşitli iş akışları içerisine bütünleştirilmesini kolaylaştırıyor. 

AJA geniş çeşitlilikte opsiyonlarına Thunderbolt 3 özelikli 4K Plus ve Thunderbolt 2 özellikli Io 4K profesyonel mobil kayıt ve çıkış donanımıyla çalışabilecek HDR desteği ekledi. 

Yeni HDR destekli Io 4K Plus, Thunderbolt 3’lü bir bağımsız kayıt ve çıkış aygıtını; 60p’ye kadar 4K, Ultra HD, 12G-, 6G-, 3G- ve 1,5G-SDI, Dual Link, HD-SDI, HDMI 2.0 gerektiren iş akışları için iki ayrı port üzerinden tek kablolu bağlantıları; ve HDMI 2.0 girişleri ve çıkışları üzerinden Ultra HD ve HD bağlantıları destekliyor. Yakında çıkacak olan v14,2 yazılımı, HDMI 2.0 yoluyla Sony PlayStation oyun kaydı ve daha fazlası için HDR kayıt yetenekleri getirecek.