Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > Asya Oyunlarında Lawo V_matrix ile Yönlendirme ve İşleme
Asya Oyunlarında Lawo V_matrix ile Yönlendirme ve İşleme
23.10.2018 14:57

Jakarta ve Palembang’da aynı anda gerçekleştirilen 18. Asya Oyunları, yaygın olarak “Asya’nın Olimpiyat Oyunları” olarak anılıyor ve dragon kanosu, Çin dövüş sanatı Wushu gibi sadece Asya’da uygulanan disiplinler içeriyor. 

Asya ve ötesine yayınlanan turnuvayı 112 milyon kişi izledi. INASGOC (Indonesia Asian Games Organizing Committee) ana yayıncı olarak IGBS’yi (International Games Broadcast Services) atadı. Londra’daki IMG ile İsviçre’deki HBS arasında ortak bir girişim olan IGBS, oyunların canlı yayınlarının yapımından ve dağıtımından sorumlu idi. Etkinliğin Jakarta’daki IBC uluslararası yayın merkezi, Japon NHK ile TBS, Koreli KBS, MBC ile SBS, Çinli CTV, Filipinli TV5, Malezyalı Astro, Endonezyalı SCTV ve Katarlı BEIN ile AlKass gibi bir dizi uluslararası yayıncıya ev sahipliği yaptı. 

Canlı yapım sırasında sinyal işleme, dağıtım ve merkezi denetim için Lawo donanımı kullanıldı. Lawo kurulumundaki merkezi yönlendirmeyi, yazılım tanımlı IP çekirdek yönlendirme ve işleme platformu V_matrix yürüttü. İki adet V_remote4 ünitesi PTP senkronizasyonu sağladı; ve bir VSM (Virtual Studio Manager) sistemi baştanbaşa denetim sağladı. 27 ana stadyum canlı yayınlar için IBC’ye sürekli bağlı kaldı. Küçük mekânların spor çekim sinyalleri ENG kameralarla kaydedilip IBC’ye aktarıldı.

Sekiz kasada 64 adet C-10 kartla 40 giriş, 40 çıkışlı olarak yapılandırılan 21 adet çoklu görüntüleyici portu sundu ve iki VSM sunucu üzerinde çalışan Lawo Virtual Studio Manager tarafından denetlendi. VSM sistemi CDT’deki (görüntü toplama, dağıtım, yayın odası) altı adet 23 inçlik ekran üzerindeki 16 VSM yazılım paneli ve diğer odalardaki tablet ekranları ile çalıştırıldı. 

Lawo V_matrix yedekli 10GE ve 40GE bağlantılarıyla güçlü bir standart anahtara bağlı birçok çekirdeği destekleyen, tamamen görsel bir gerçek zamanlı yapım altyapısı sunuyor. Bu altyapı, klasik taban bant yönlendiricilerle olduğu gibi kare hassasiyetinde net geçişler yapan dağıtık bir IP yönlendirme ve işleme matrisine imkân veriyor. 

Fiber bağlantısı olan mekânlarda Lawo Commentary System’ler kapalı yüzme havuzundan, ana stadyumdan ve IBC binasındaki üç ana mekândan yorum sinyallerini aldılar. 

LCU (Lawo Commentary Unit) Host Broadcast Services ile yakın işbirliği içerisinde geliştirildi. Sistem IP yayın altyapısı kullanıyor ve Lawo mc2 ses konsollarına ve bağımsız çalışma için Nova yönlendiricilerine doğrudan bağlantıya izin veriyor. Lawo Ar-Ge ekibinin yoğun geliştirme çalışmaları sonucunda Ravenna gerçek zamanlı IP üzerinden ses verisi iletimi tabanlı, tamamen dijital bir yorum sistemi elde edildi. Böylece hem tesisleri hem de cihazları standart IP ağları üzerinden ağa bağlayıp kablolama azaltılabiliyor ve sistem daha esnek hale getirilebiliyor.

Lawo ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi için 0212 259 79 71  numaralı telefondan Radikal Elektronik’i arayabilirsiniz.