Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > Singapur’da Dev Lawo Sistemi Kuruldu
Singapur’da Dev Lawo Sistemi Kuruldu
28.07.2017 12:17

Singapurlu MediaCorp’un yeni taşındığı yapım merkezinin tamamen yenilenen teknik operasyon donanımında Alman teknoloji yenilikçisi Lawo’dan yeni ses miks konsolları, ses yönlendiriciler, ve denetim sistemleri kuruldu. Medya şirketinin yeni tesisinde beş adet Lawo mc256 ses yapım konsolu, bir mc236 ses konsolu, bir Nova73 HD yönlendirici, iki Nova73 Compact çekirdek yönlendirici, geniş bir VSM denetim sistemi ve diğer donanım var.

MediaCorp televizyon ve radyo yayıncılığı, etkileşimli medya, film yapımcılığı ve medya yayıncılığı alanlarında aktif bir şirketler topluluğu. Bugünkü ana yapım tesisi MediaCorp Campus’te çok sayıda TV ve radyo stüdyosu ile bir dizi denetim odası var. Burada MediaCorp iki adet TV yapım stüdyosu, üç TV haber stüdyosu ve bir Radio MCR için çok miktarda Lawo donanımı satın alıp kurdu. Ayrıca Lawo VSM (Virtual Studio Manager) denetim ve izleme sistemi yeni kurulan televizyon ve radyo tesisinde genel denetimi sağlıyor.

Lawo sistemlerini VSM ile birleştirmenin avantajları arasında dağıtık stüdyo ağ bağlantısı (Distributed Studio Networking) ve stüdyolarda iş akışlarının kolay yürütülmesi var. Telefon hibridler, DeEmbedder’lar, RX hatları gibi birçok merkezi kaynağın paylaşıldığı ortamda her stüdyo hem bunlara hem de kendi yerel kaynaklarına erişebiliyor. Basit tuş dokunuşlarıyla VSM ile sezgisel kullanılan ve erişilen tüm bu kaynaklardan yararlanabilmek, esneklik ve verimlilik sağlıyor.

MediaCorp haber bölümündeki haber kurgu alanında Singapur’da konuşulan Tamil, Malay, Çince ve İngilizce dilleri için dört FlashCam konumu, ve sekiz adede kadar mikrofonu ve dört geri dönüş hattını destekleyen Lawo A_mic8 Audio-to-IP birimi var. Bu dört konum istenen stüdyolara veya SCR’lere atanabiliyor. İş akışının müşterinin esnek ve hızlı çalışma isteklerine göre özel düzenlenmesi gerektiği için Lawo en fazla teknik özeni haber stüdyosu üzerinde gösterdi.

TV yapım kompleksindeki biri büyük, diğeri orta boy iki stüdyoda Lawo mc256 ses konsolları var. Büyük stüdyoya 64 fader, 16 hat giriş/çıkışı, sekiz AES giriş/çıkışı, sekiz GPIO ve dört Compact IO birimi içeren bir mc256 kuruldu. Orta boy stüdyoda ise 48 fader, 16 hat giriş/çıkışı, sekiz GPIO ve üç Compact IO birimli bir Lawo mc256 konsol bulunuyor. Her Compact I/O 32 adet mikrofon/hat girişi, 32 hat çıkışı, sekiz AES giriş/çıkışı, sekiz GPIO sağlıyor. Her iki mc256 konsola, 270 DSP kanallı ve üç Ravenna 4 port kartlı birer Compact Core eşlik ediyor.

Sinyaller TV ve haber yapım stüdyolarında Nova73 HD yönlendiricilerle; Radio MCR’de iki Nova73 küçük boy ses yönlendirici ve Nova17 TX yönlendiriciyle toplanıp dağıtılıyor. Stüdyolarda DALLIS (Digital Audio Line Level Interface System) arabiriminden yararlanılıyor.

Lawo ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi için 0212 259 79 71 numaralı telefondan Radikal Elektronik’i arayabilirsiniz.