Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > Blackmagic Design, Pocket Cinema Camera 4K’ya Blackmagic RAW Ekliyor
Blackmagic Design, Pocket Cinema Camera 4K’ya Blackmagic RAW Ekliyor
28.03.2019 11:05

Blackmagic Design, Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K’ya Blackmagic RAW için destek ekleyen Blackmagic Camera 6.2 güncellemesini duyurdu.

Blackmagic RAW; RAW formatının kalitesini ve avantajlarını, geleneksel video formatlarının kullanım kolaylığı, hızı ve dosya büyüklükleriyle birleştiren devrimsel, yeni nesil bir kodektir. Blackmagic RAW, kullanıcılarına büyüleyici görüntüler, harika performans, platformlar arası destek ve yazılım geliştiricileri için ücretsiz bir SDK sunan daha akıllı bir formattır.

Yeni Blackmagic Camera 6.2 güncellemesiyle, Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K kullanıcıları şimdi ilk defa Blackmagic RAW ile görüntü kaydedebilecek. Bu; mümkün olan en yüksek kalitedeki görüntüleri, daha küçük dosyalarda yakalamalarına izin vererek, zaten sahip oldukları medya ile çok daha uzun kayıt süreleri sağlamaktadır. Örneğin; kullanıcılar 2 saatin üzerinde tam sinematik kalitede 4K Blackmagic RAW görüntüyü, tek bir 256GB SD UHS-II karta kaydedebilirler. Blackmagic RAW 12:1 ile, 4K DCI görüntüleri bir SD karta bile kaydedebilirsiniz. Bu da size inanılmaz derecede küçük ve pahalı olmayan kartlarda, muhteşem sinema kalitesinde görüntüler sağlar. 

Kamera bir kez güncellendikten sonra, kullanıcılar; 3:1, 5:1, 8:1 ve 12:1 sabit bit-hızlı kaydetme veya sabit kalite Q0 ve Q5 kaydetme arasında tercih yapabilirler. Bu, kullanıcıların görüntü kalitesi veya dosya boyutu arasında öncelik vermelerini sağlamaktadır. Sabit bit-hızlı kodlama seçenekleri, kullanıcılara inanılmaz görüntüleri, tahmin edilebilir ve tutarlı dosya ebatlarında sunar. Sabit kalite Q0 ve Q5, değişken bit oranlı kodlama kullanır.

Geleneksel RAW kodekler büyük dosya boyutlarına sahiptir ve yoğun işleme gücü gerektirir. Bu nedenle kullanımları güçtür. Video dosya formatları daha hızlıdır ancak, renk çözünürlüğünü düşüren 4:2:2 video filtrelerini kullandıklarından, kalite sorunu çekerler. Blackmagic RAW, kullanıcılarına RAW ile aynı kalite, bit derinliği, dinamik aralık ve kontrol özelliklerini sunarken, popüler video kodeklerinin çoğundan çok daha iyi performans ve daha küçük dosya boyutları sunarak, bu sorunları çözümlemektedir. 

Blackmagic RAW ayarları DaVinci Resolve’de değiştirildiğinde, bir .sidecar dosyası oluşturulabilir veya mevcut bir dosya varsa bu güncellenebilir. Blackmagic RAW formatını destekleyen başka yazılım uygulamalarında açıldığı takdirde, DaVinci Resolve’de düzenlenen Blackmagic RAW ayarlarını içeren .sidecar dosyası, görüntüyü sergilemek üzere otomatik olarak kullanılacaktır. 

Blackmagic RAW, basit bir RAW taşıyıcı formatından çok daha fazlasıdır. Akıllı tasarımı, kamera ve sensörden gerçekten anlamaktadır. Bunun anlamı, görüntü sensörünün eşsiz özellikleri ile beraber, görüntü verisinin, Blackmagic RAW dosyasına kodlandığı ve kaydedildiğidir. Bu işlem, kullanıcılara; daha yüksek sıkıştırma ayarlarında bile çok daha iyi görüntü kalitesi sunmanın beraberinde; ISO, beyaz ayar, pozlandırma, kontrast, doygunluk ve bunlar gibi nice özellikler üzerinde tam kontrol sağlar.

Bununla beraber Blackmagic RAW, on binlerce dolar daha pahalı kameralarla yarışabilecek, son derece doğru cilt tonlarını ve mükemmel, canlı renkleri yeniden oluşturmak için, 4. nesil Blackmagic Design renk bilimini kullanmaktadır. Görüntüler; azami miktarda renk verisi ve dinamik aralık sunmak için tasarlanmış, doğrusal olmayan özel bir 12-bit alan kullanılarak kodlanır.

Blackmagic RAW ayrıca, her yazılım geliştiricisinin tüm bu teknolojiden yararlanmasını da kolaylaştırıyor. Ücretsiz olan SDK, herhangi bir üçüncü parti yazılım uygulamasının; Mac, Windows ve Linux sistemlerine Blackmagic RAW desteğini ilave etmesini mümkün kılıyor.

Blackmagic RAW iki tür dosya sıkıştırma özelliği içerir. Kullanıcılar, yaptıkları işin niteliğine bağlı olarak, sabit kalite veya sabit bit oranı kodlama seçeneklerinden tercihlerini yapabilirler. Bu, kullanıcıların görüntü kalitesi veya dosya boyutu arasında tercih yapabilmesini sağlar. Sabit kalite özelliği, detayların muhafaza edilmesi ve mümkün olan en yüksek kalitenin korunması için, karmaşık karelerin daha yüksek veri hızlarında kodlanmasına yarayan değişken bit oranlı kodlama kullanır. Blackmagic RAW Q0, asgari (quantization) niceleme içerir ve en üst seviyede kalitenin elde edilmesini sağlarken, Blackmagic RAW Q5 de daha etkili kodlama ve daha küçük dosya ebatları oluşturmak için, orta dereceli niceleme kullanır. 

Blackmagic Design ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi için 0212 222 45 02 numaralı telefondan MediaCast’ı arayabilirsiniz.