Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > Prolight + Sound Fuarı Ses, Işık ve Müzik Profesyonellerini Ağırladı
Prolight + Sound Fuarı Ses, Işık ve Müzik Profesyonellerini Ağırladı
19.04.2019 16:02

Ses, ışık, eğlence teknolojisi ve müzik profesyonelleri; 2-5 Nisan 2019 tarihleri arasında Frankfurt’ta düzenlenen Prolight + Sound ve Musikmesse fuarlarında bir araya geldi. Yıllardır basın davetlisi olarak katıldığımız bu fuarda, 2015’ten beri ilk defa iki fuar aynı anda dört gün boyunca düzenlendi. Her yıl yeni etkinliklerle fuar içeriğine katkı sunan yetkililer bu yıl da ilk defa düzenlenecek seminerler, konserler ve şovlarla fuarın dolu dolu geçmesini sağladılar. 

Toplam 85.000’den fazla ziyaretçi Messe Frankfurt’a doğru yola koyulurken, 25.000 civarında müzik hayranı Frankfurt’taki çeşitli kulüp ve otellerde Musikmesse Festivali etkinliklerine katıldı. Müzik uzmanları ve etkinlik sektöründeki profesyoneller arasında fikir ve bilgi alışverişine daha fazla vurgu yapıldı. Ziyaretçilerinin yarısından fazlası 130 ülkeden (İzlanda’dan Yeni Zelanda’ya kadar), Almanya dışından geldi. Ülkemizden de hem ziyaretçiler hem de katılımcılar vardı. Müzik bölümünde çok gezmedim ama Prolight + Sound bölümünde Cabrox, Servo Elektronik, Alternatif Ses - Işık ve Perdella firmaları gözüme çarptı. Belki başka katılımcılar da vardı ama gözümden kaçmış olabilir.

İlk defa, tüm ses ürünleri yelpazesi tek bir salonda toplandı. Yenilenen salon düzeni ile yaklaşık 30.000 metrekarelik alanda daha önce farklı salonlarda yer alan katılımcılar Hall 8.0’de  “Ses, Ses + Kayıt” ürün gruplarını bir araya getirdiler. Adam Hall, Adamson Europe, Allen&Heath, Amptown System, Audio-Technica, Bespeco Professional, Coda Audio, Craaft Ses, d&b audiotechnik, dBTechnologies, DiGiCo, ES-Pro-Audio, FBT Elettronica, Fohhn Audio, Funktion-One, HK Audio, Kling ve Freitag, Klotz, König ve Meyer, KS Beschallungstechnik, L-Acoustics, Lawo, Link, Powersoft, Proel, Riedel, Sommer, Valentini ve Yamaha Music Europe aynı ortak çatı altında toplandı.

Eylül 2018’de açılan Hall 12; aydınlatma, sahne ekipmanı ve eğlence teknolojisinin sunumu için en uygun alandı. Hall 4.0’da ışık, medya teknolojisi ve etkinlik güvenliği sektöründen şirketler, ürünlerini ve hizmetlerini fuar ziyaretçisi akışının merkezinde sundular. Hall 4.1, müzik ve etkinlik sektörünü bir araya getirdi ve her iki fuar için ortak bir iş ve ağ oluşturma alanına ev sahipliği yaptı. 

Buna ek olarak, birçok şirket en son ürünlerini ‘Live Sound Arena’da, ziyaretçilerin PA ve line array sistemlerini gerçekçi koşullar altında dinlemelerini sağlayan açık alanda sunum yaptı. Dış mekanda tanıtım yapan markalar arasında Audiofocus, Aura Audio, Axiom, dBTechnologies, East Acoustic, Fohhn Audio, Funktion-One, Harmonic Design, KV2 Audio, Loud Professional, RCF, SE Audiotechnik ve Unker Sound vardı.

Prolight+ Sound, etkinlik sektörüne ışık tutuyor

Prolight + Sound, çok geniş yelpazede ürün sunumları ve daha kapsamlı bir mesleki gelişim programı ile eğlence endüstrisinin yenilikçi gücünü gösterdi. IP tabanlı iletim teknolojisindeki eğilim açıktı: karmaşık medya kurulumları ve sahne kurulumları merkezi ağlar üzerinden giderek daha fazla kontrol ediliyor ve böylece etkinlik işinde Nesnelerin İnterneti’nin yayılmasını teşvik ediyor. Osram GmbH Eğlence ve Mimari Aydınlatma Başkanı Gunnar Eberhardt “Bağlanabilirlik eğilimi şimdi gerçekten zemin kazanıyor, bizim ve sektörümüz için tamamen yeni bakış açıları ortaya çıkıyor” dedi. “Bu yılki Prolight + Sound’dan çok memnunuz. Eğlence sektörü için dünyanın en profesyonel fuarı ve çok geniş ziyaretçi kitlesine sahip. Ürünlerimizle, eğlence-aydınlatma alanının tüm bölümlerini kapsıyoruz: gösteri ve tiyatrodan müzelere, cephe aydınlatmasına kadar. Burada Frankfurt’ta, tüm uygulama alanları için ve tüm dünyadan doğru insanlar ve müşterilerle tanışıyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.

Tamamlayıcı etkinlik programının özellikle başarılı bir parçası olan, ziyaretçilerin sanal ve artırılmış gerçeklik, saran ses, holografi, 3D haritalama ve diğer muhteşem eğlence trendleri için teknolojilerle ilgili seminerler ve canlı gösterilere katıldığı Immersive Technology Forum çok verimliydi. L-Acoustics İletişim Müdürü Mary Beth Henson “Bizim için Immersive Technology Forum, saran ses sistemimizi fuardaki ziyaretçilere sergilemek için mükemmel bir fırsattı” dedi. “Fuardaki ticari ziyaretçi kapasitesi gerçekten çok iyiydi. Son derece başarılı olan, ilk iki günde geçen yılki fuardan daha fazla müşteriyi ağırladığımız yeni demo odamız çok ilgi gördü.” diyerek sözlerini tamamladı.

LED teknolojisi, sektörde uzun yıllardır büyümek için hayati bir itici güç olmakta, ve bu pazar segmentinin olumlu gelişimi konusunda sınır olmaksızın yoluna devam etmekte. Örneğin, Prolight + Sound’da sektörün hızından büyük ekranlar ve video wall tedarikçileri yararlandı: “Sonuçtan çok memnunuz: fuar standımız dört gün boyunca çok yoğun geçti ve çok sayıda uluslararası ziyaretçi ağırladık. Özellikle yüksek ziyaretçi standardı etkileyiciydi. Danışmanlık ve satış tartışmaları, Prolight + Sound’un bizim için ve ideal iş ağı platformu için doğru yer olduğunu açıkça gösterdi. 2020’de tekrar burada olacağız.”dedi Unilumin Germany GmbH’dan Christoph Pfäffle.

Ses, ışık ve sahne profesyonellerinin yayıncılıkla ilgili ihtiyaçlarını kapsayan bir etkinlik de bu yıl ilk kez Prolight + Sound fuarında yapıldı.

Yayın + Prodüksiyon Forumu İlk Kez Yapıldı

Radyo ve hareketli görüntü prodüksiyonu alanlarından profesyonellere yönelik 5 Nisan günü “Yayın + Prodüksiyon Forum” programı düzenlendi ve Prolight + Sound ziyaretçilerine katılım ücretsizdi.

IP tabanlı iletimin zaferinden, sanallaştırılmış playout’a ve UHD akışına kadar uzanan yelpazede yeni teknolojik çözümlerle ilgili olarak sektör profesyonelleri bilgilendirildi. Prolight + Sound’daki bu yeni forum, yenilikler için bir platform sağladı ve şirketler, karar vericiler ve kullanıcılar arasında bir iletişim noktası oluşturdu. Kameralar, radyo bağlantıları, akış kodlayıcıları, resim mikserleri, yayın panelleri ve özel ses uygulamaları gibi ürünlerin üreticileri, çözümlerini 45 dakikalık seminerlerde sundular.

Sektör profesyonellerinin ilgisini çeken bir diğer önemli etkinlik Immersive Technology Forum idi.

Immersive Technology Forum 4 Gün Yapıldı

Geçen yıl başarıyla başlatılan Immersive Technology Forum, sadece VR / AR, 3D haritalama ve holografi alanındaki gelişmeleri değil, aynı zamanda yenilikçi ses çözümleri üreticilerinden en iyi uygulama örneklerini de sundu. Ayrıca, d&b Audiotechnik, L-Acoustics ve Meyer Sound, saran ses sistemlerini kendi gösteri alanlarında gösterdiler. İlgi gören forum bu yıl 4 gün sürdü.

2 ve 3 Nisan günü, Astro Spatial Audio, Gerriets, Holoplot, KLANG:technologies, L-Acoustics, Minuit Une, Out Board TiMax, ShowTex ve Vioso gibi çok sayıda şirket yeni ürünlerini tanıttı ve en iyi uygulamalarını Immersive Technology Forum’da gösterdiler. 4 ve 5 Nisan günleri, program ‘VRANKFURT - Sanal ve Artırılmış Gerçeklik Buluşması Frankfurt’ teknoloji etkinliği ve ağı, INM - Yeni Medya Enstitüsü tarafından düzenlendi. ‘VR ve müzik ‘,’ 360 ° panorama videosu ve 3D yeni gerçeklikler’ ve ‘artırılmış gerçeklik, gerçek zamanlı görseller ve ses’ konulu seminerler düzenlendi. 

Ve Diğer Etkinlikler...

2018’deki başarılı prömiyerini takiben, “Müzik ve Ses Teknolojisinin Geleceği” seminerleri genişletildi ve yapay zeka, uygulama entegrasyonu ve müzisyenler için giyilebilir ürünler gibi küresel müzik endüstrisi üzerinde belirleyici bir etkiye sahip konuları kapsıyordu. 

Bir başka ana tema 2 Nisanda Audinate tarafından sunulan Dante Seviye 3 Eğitimi’nin bulunduğu dijital ses ağları etkinliğiydi. Tüm gün süren profesyonel gelişim programı, ses mühendisleri, sistem entegratörleri ve diğer profesyonellere yönelikti ve Dante ortamlarının potansiyelinden sonuna kadar nasıl yararlanabilecekleri anlatıldı. 

Geçtiğimiz yılın başarılı prömiyerini takiben, Gelişmiş Ses + Uygulama Değişimi (A3E), bir kez daha, müzik ve etkinliğin geleceği üzerinde belirleyici bir etkiye sahip olan konuları kapsayan “Ses ve Müzik Teknolojisinin Geleceği” konulu seminer düzenledi. Endüstri - mobil uygulamaların stüdyo ve canlı ortamlarda kullanımından, blockchain teknolojileri aracılığıyla bulut tabanlı DAW’lara kadar konular vardı.

Prolight + Sound ve Musikmesse; dört yıldan uzun süredir konser PA sistemlerinin dönüm noktalarına sahip bir etkinlik olan Vintage Konser Ses Şovu’nun dünya prömiyerini düzenledi. Forum.0’daki özel bir alanda yapılan 200’den fazla sergi, altmışların, yetmişlerin, seksenlerin ve doksanların PA sistemlerinin neye benzediğini ve nasıl ses çıkardığını gösterdi. Vintage sistemlerin birçoğu çalışırken gösterildi: Etkinliğin tüm günlerinde, o dönemdeki ses mühendislerinin o dönemde kullanılan ekipmanı açıkladığı ve ziyaretçilerin sorularını yanıtladığı on yıllık bir ses paneli tartışması yapıldı. 

IP tabanlı iletim teknolojisinin zaferi sadece yeni pazarlar açmakla kalmadı, aynı zamanda sektörün profesyonelleri arasında eğitim için büyük bir talebe yol açtı. Yeni CAVIS - Görsel İşitsel Entegre Sistemler Kongresi, müze ve tema parklarında ve diğer etkinlik mekanlarında kullanılan kalıcı kurulumlar için büyüyen pazarın yanı sıra bu devrime de odaklanıyor.

Prolight + Sound, organizatörler ve büyük ölçekli etkinliklerin ziyaretçileri arasında artan güvenlik bilincini de göz önünde bulunduruyor. Uluslararası Etkinlik Güvenliği ve Konferansında (IESC), ünlü konuşmacılar kalabalık yönetimi, hava durumu, beklenmedik durum planlaması ve iş güvenliği gibi konuları tartıştılar.

Sonuç

Başarılı etkinliklerle zenginleştirilen, konserlerle keyifli hale getirilen Prolight + Sound ve Musikmesse fuarları klasik fuar organizasyonunu festival, seminer, workshop ve müze kavramlarıyla yeni bir boyuta taşıdı. Dünyanın değişik yerlerinde (şimdilik Rusya, Çin ve Dubai) düzenlenen ve ziyaretçilerin büyük ilgisiyle her geçen yıl daha da genişleyen Prolight + Sound fuarı için Messe Frankfurt yetkilileri önümüzdeki yıl için şimdiden çalışmaya başlamışlar bile...

En Çok Okunanlar
Dergi