Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > Seslendirme ve Dublaj Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
Seslendirme ve Dublaj Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
15.06.2019 09:45

Medya üretimi sektöründe çoğu kişi seslendirme ve dublajın aynı şey olduğunu düşünür. Oysa seslendirme ve dublaj mesleki olarak aynı işe işaretmiş gibi görünse bile bu tamamen yanlıştır. Nasıl olduysa sektöre yabancı kişilerin yanlış kullanımlarından kaynaklı bir ağız alışkanlığı olduğunu düşünüyoruz. Peki seslendirme ve dublajın tanımı tam olarak nedir? Nasıl kullanılır? Dilerseniz bu iki sektör teriminin tanımını yaparak işe başlayalım.

Seslendirme: Tanıtıcı, anlatıcı ve reklam amaçlı yapılan görsel veya işitsel içerikleri oluşturan metinlerin belirli kurallar (diksiyon, vurgu, tonlama vb.) dahilinde seslendirme sanatçısı tarafından seslendirilmesi ve stüdyo ortamında kaydedilmesidir. Sektörde kullanılan ‘seslendirme’ kelimesinin karşılığı marka, ürün ve hizmet için yazılı metni seslendirmektir. Seslendirme; reklam filmi, tanıtım filmi, santral sistemleri, radyo ve televizyon reklamları, kapalı devre sistem anonsları vb. gibi projelerde ihtiyaç duyulan hizmettir ve bu mecralarda kullanılır.

Dublaj: Sinema, dizi, belgesel gibi projelerde karakterleri farklı dilde veya aynı dilde yeniden konuşma işleminin adıdır. Dublaj sanatçısı aynı zamanda mikrofon oyuncuları olarak isimlendirilir. Konuştuğu karaktere sesiyle mimikler vererek karakterin benzer ifadeleri ve tavrıyla yeniden kaydedilmesidir. Dublaj yapılırken aynı dilde dudak senkronu önemliyken, farklı dilde önem arz etmez. Dublaj sanatçısı belirli teatral yeteneklere sahip olmalıdır. Farklı birtakım kurallar gerektirmez.

Seslendirme sanatçıları marka, ürün ve hizmet için yazılan metinlere ses verirken, dublaj sanatçıları karakterleri konuşur. Sesi olmayan bir içeriği ses-lendirirsiniz. Sesi olan bir içeriğin ise zaten sese ihtiyacı yoktur. O karakterleri yeniden konuşursunuz. Medya üretimi sektörünün kendine özgü bir jargonu vardır ve bu jargon önemlidir. Sektörde kullanılan ‘bir reklam dublajı yaptırmak istiyorum’ ifadesi yanlış kullanılmıştır. Doğru ifade ‘bir reklam seslendirmesi yaptırmak istiyorum’ şeklindedir. Veya ‘bir film seslendirme castı oluşturmak istiyorum’ ifadesi yerine ‘bir film dublaj castı oluşturmak istiyorum’ daha doğru bir ifade olacaktır. Bunun gibi ‘ben seslendirme sanatçısıyım’ sözünü söyleyen kişinin kuvvet ile muhtemel şarkı söyleyen vokal birisi olduğu düşünülebilir ancak bunun yerine ‘ben ses sanatçısıyım’ ifadesi şarkı söyleyen kişi olduğunu daha güzel anlatır.

Seslendirme dünyasına uzak olan insanların doğru bildiği birçok efsane yanlış vardır. İşte bu yanlışlardan birkaçı:

1   Seslendirmeleri hep aynı kişiler yapıyor

Pek de öyle sayılmaz. Artık her zamankinden daha çok çeşitlilik söz konusu. Farklı seslere karşı artan yeni ilgiyle, çok daha fazla sanatçı artık bu işten para kazanıyor.

Büyük bir şehirde yaşamıyorum, yani seslendirme sanatçısı olma konusunda şansım yok.

Aslında, fırsatlar günümüzdeki kadar çok olmamıştı. Herkesin masa üstünde hatta cebinde yer alan gelişmiş teknoloji sayesinde dünyanın her yerinden seslendirme yapmak artık çok kolay. Tabi ki kullanmayı biliyorsanız.

Seslendirme ajansları yeni yeteneklerin peşinde değiller, yani kendimi göstermem imkânsız.

Bu doğru değil. Bizler her zaman yeni yeteneklerin peşindeyiz; çünkü eğlence dünyasının her zaman yeni seslere ve yorumlara ihtiyacı vardır. Ses tonunuzun güzel olması sizi seslendirmen yapmaz. Seslendirme tekniğini öğrenmeniz ve geliştirmeniz açısından ilk adım bir seslendirme kursuyla tanışmak olacaktır. Belirli bir eğitim ve tecrübenin ardından seslendirme ve dublaj ajansına başvurabilir ve kendinizi ilk önce orada gösterebilirsiniz.

Seslendirme sanatçıları çok uçuk paralar kazanıyor.

Bu doğru değil. Her seslendirme sanatçısının bir kaşe bedeli var. Kaşe bedeli seslendirme sanatçısının popülaritesine göre belirleniyor. Burada belirleyici piyasa şartları göz önünde bulundurularak menejer, ajans veya doğrudan sanatçı tarafından tasarruf ediliyor. Bir reklam seslendirme ile kimse bir daire almadı merak etmeyin.


Fotoğraflar © Birol Berber - BiberSA Prodüksiyon

 

YAZAR HAKKINDA
Birol Berber
Birol Berber | BiberSA Prodüksiyon | Seslendirme Yönetmeni