Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > Tel Aviv 2019 Eurovision Şarkı Yarışmasında Sennheiser
Tel Aviv 2019 Eurovision Şarkı Yarışmasında Sennheiser
13.07.2019 14:48

İsrail’in ev sahipliği yaptığı 64. Eurovision Şarkı yarışmasına Tel Aviv Expo’da neredeyse 10.000 Eurovision meraklısı katıldı, Avrupa ülkelerinde yaklaşık 180 milyon kişinin izlediği canlı televizyon yayını Avustralya’ya kadar ulaştı. Özellikle bu yıl yarışma iki salonda yapıldığı için, üç gösteriye harcanan teknik uzmanlık olağanüstüydü. Kiralama firması Agora’nın çözüm ortakları olarak Sennheiser’dan RF uzmanları ve yerel bayii Kilim, sahada kablosuz mikrofonların be monitörlerin planlanması, frekans yönetimi ve RF takibine yardımcı oldular. Agora ile Sennheiser/Kilim’in kurdukları RF kablosuz sisteminde Sennheiser Digital 6000 ve 9000 serilerinden 140 adet kablosuz mikrofon, toplam 196 IEM vücut paketli 42 adet 2000 serisi IEM kanalı vardı.

4. Eurovision Şarkı yarışmasını Duncan Laurence kazandı. Fotoğraf: Ralph Larmann.

Yarışma iki salonda gerçekleştirilirken, Expo tel Aviv’in üçüncü bir salonu da basın merkezi olarak kullanıldı. Sahneli ve sıra dışı LEDF duvarlı ana salonda 7.500 izleyici oturdu. Buradan sahne gösterileri kulisli ikinci bir salona iletildi ve 2.000 kişi canlı gösterileri dev bir görüntü duvarında izledi. 

Müşteri Geliştirme ve Uygulama Mühendisliği Direktörü Volker Schmitt ve ekibi için frekans planlama aşaması Mart ayında mekânda frekans ölçümleriyle başladı. “Expo tel Aviv’in içinde ve dışında dolu frekansları kontrol ettik ve frekans planlamamızda genel bir temel edinmek için daha önceki ölçümlerle karşılaştırdık. Oldukça DVB-T etkinliği tespit ettik, ama Digital 6000’in frekans verimliliği sayesinde tüm mikrofonlar ve kulak içi kulaklıklar için yer bulabildik. Frekans planlamasına basın merkezi de dahil oldu, çünkü kablosuz donanımlı bir medya ekibi sahne salonuna veya kulis salonuna girerse parazit yapmasını istemedik.” Yerel Sennheiser çözüm ortağı Kilim, ESC basın merkezinin tüm kablosuz bağlantı gereksinimleriyle ilgilendi.

Sistemin kurulumu

RF kablosuz iletişim altyapısı kurulurken her zaman olduğu gibi alıcı ve verici antenlerin konumlandırılmalarına çok dikkat edildi. Sahadaki en büyük zorluk sorulduğunda Schmitt kulis salonundaki görüntü duvarından bahsetti: “Sahnedeki harika LED duvarından farklı olarak bu daha küçük görüntü duvarı çok miktarda RF gürültüsü yaydığı için, parazite karşı antenleri yerleştirirken özen gösterdik. Sanatçılarla sunucular arasındaki kulis söyleşileri için iki adet A 2003 alıcı anteni ile monitör sinyallerinin iletimi için iki de A 5000-CP kurduk.

Sennheiser ESC ekibi: Gerhard Spyra, Christian Almer Frederiksen, Volker Schmitt…
… Jonas Naesby, Kevin Jungk, Ian Kim ve Meir Kilim. 

Canlı gösterinin başlamasından kısa süre önce sunuculardan birinin giyeceği elbisedeki metallerin, içindeki vericinin sinyallerini engelleyeceğini fark ettik. Yapım ve kostüm tasarım ekipleriyle konuşup vericinin elbisenin üzerinde olması gerektiğine ikna ettik. Bir tür kemer kullanılıp iki vericiyi buraya takmaya karar verdik.

Metal elbise tarafından engellenmemesi için sunucunun SK 6000 vericileri özel olarak eklenen kemere takıldı. 

Bir gösteriden hemen önce böyle bir şeyin olması işe heyecan katıyor. Genel olarak konuşursam bir gösterinin sahadaki ekip için ‘sıkıcı’ olması gerekiyor, çünkü bu etkinliğe hazırlanmakta iyi iş çıkardığınız, altyapıyı kurmadan önce her şeyi deneyip test ettiğiniz ve kusursuz çalıştığı anlamına geliyor.

Spektrum izleme

ESC alanındaki onaylanmamış kablosuz aygıtların kullanılmaması gerektiğini bildiren uyarı işaretlerinin çokluğuna rağmen, giysi provaları, yarı-finaller, jüri finali ve büyük finalde parazit yaratmadan önce toplam 39 yetkisiz kablosuz kullanıcı tespit edilip “yakalandı”.

44 adet iki kanallı mikrofon alıcısı ile 21 adet iki kanallı kulak içi monitör vericisinin olduğu RF World.

Geleceği düşlemek

Tüm yapım ekibine açık yiyecek-içecek standından toplanan 3.300 şekel yardım, Sennheiser ESC ekibi ve Kilim tarafından üç katına çıkarılarak Rambam’daki Ruth Rappaport Çocuk Hastanesi’ne bağışlandı. Ayrıca hastanede yatan dört çocuk, yarı-finali ve sahne arkasını izlemeye davet edildi.

ESC 2019’daki Kablosuz Sennheiser mikrofonları

  • 44 adet EM 6000 iki kanalı mikrofon alıcısı
  • 48 adet SK 6000 vücut vericisi
  • Sanatçıların ve sunucuların vücut vericileri için 115 adet özel Sennheiser kafa mikrofonu
  • Sanatçılar için 68 adet MD 9235 kapsüllü SKM 6000 el vericisi 
  • Sahne arkası haberleşmeler ve sunucular için 16 adet MD 9235 kapsüllü SKM 9000 COM el vericisi
  • Rus katılımcılar için 2 adet SKM 9000 
  • Vücut paketleri için 6 adet KA 9000 COM Command anahtarlama cihazı
  • SK 6000 ile SKM 6000/9000 vericiler için 21 adet şarj modüllü L 6000 kabin rafı montajlı şarj üniteleri

Kablosuz kulak içi monitör sistemleri

  • 21 adet SR 2050 IEM iki kanallı verici
  • 4 adet anten birleştirici
  • 196 adet EK 2000 IEM vücut vericisi (Madonna için 36 tane dahil)
  • Kulis salonu ve basın merkezinin her biri bu donanımdan altı el, altı vücut paketli on ikişer Digital 6000 kanalı kullandı. Kulis salonunda sekiz 2000 IEM kanalı, basın merkezinde iki 2000 IEM kanalı kullanıldı. 

Toplam antenler

  • 15 adet A 5000-CP
  • 14 adet A 2003
  • 12adet A 1031
  • 1100 metre düşük kayıplı RF kablosu.

Sennhesier ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi için 0212 293 37 50 numaralı telefondan Metan’ı arayabilirsiniz.