Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > Makyaj Sanatı ve Kostüm Tasarımı Alanında 30 Yılını Tamamlamış Sanatçılara Meslek Hizmet Ödülü
Makyaj Sanatı ve Kostüm Tasarımı Alanında 30 Yılını Tamamlamış Sanatçılara Meslek Hizmet Ödülü
15.05.2017 13:06

Bir mesleği yaparken kısa sürede başarı kazanmak bir yetenek göstergesi olarak tanımlanabilir. Ancak 30 yıldan fazla süre bir işi başarı ile yürütebilmek hem yetenek hem sabır hem de o işin gerçek bir ustası olduğunun göstergesidir. Çünkü sektöre gençler girer, bazen o işin bedelinin çok altında koşullara razı olup işi alabilmek için her tür yöntemi kullanır. Hele ki bir işi yaparken ithalata bağımlı profesyonel ürünler kullanılıyorsa, profesyonel yaşam daha da zorlaşır. 

İşte tüm bu zorluklarla baş etmeyi başarmış makyaj ve kostüm alanının sanatçıları İstanbul Gelişim Üniversitesi İstanbul Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından organize edilmiş olan ve Türker İnanoğlu Vakfı Sinema ve Tiyatro Müzesi’nde gerçekleştirilen Ödül Töreninde İstanbul Gelişim Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sahne Dekorları ve Kostümü Bölümü, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuarı, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Film Tasarımı Bölümü, İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Meslek Yüksek Okulu Güzellik Bilimleri ve Saç Tasarımı öğrenci ve öğretim üyelerinin katılımı ile bir araya geldiler. 

Makyaj ve Kostüm alanının duayenleri üniversitede eğitim almakta olan gençlerle altın değerindeki mesleki deneyimlerini paylaştılar, tavsiyelerde bulundular. Geleneksel hale getirilmesi amaçlanan bu Ödül Töreninde TÜRVAK Sinema ve Tiyatro Müzesinin değerli katkıları ile ülkemizin alanındaki tek müzesi de tüm katılımcılara kapılarını açtı ve katılımcılar sinema ve tiyatro tarihimizin hem teknik hem de oyuncuları açısından gelişim sürecini inceleme imkânı buldular. Ödül Töreninde yılların deneyimini samimiyetle paylaşmak yanında en dikkat çekici olan ise; aslında uzun yıllardır  birbirine rakip olan sanatçıların gösterdikleri sevgi dolu yaklaşım, nezaket ve mesleklerine gösterdikleri saygıydı. Genç üniversite öğrencileri için çok değerli bir yaşam deneyiminin aktarıldığı özel bir gün oldu.

 

Ödül Alan Sanatçılar

TÜRKAN KAFADAR Dünyada 80 müze arasında en iyi müze  ödülü alan Edirne II. Beyazıd Külliyesi Müzesi’ni gerçekleştirme deneyimi, herhangi bir eseri tasarlarkenki çok değerli bilgilerini paylaştı. 

OYA TOLGA yurtdışı eğitimi sonrasında özellikle kozmetik sektöründe hem eğitimci hem de makyaj uygulamaları ile eserler verdiğini aktardı. Çalıştığı ünlü sanatçılar ve eserler yanında gençlere kendi mesleki deneyimlerinden de örnekler aktardı.

FEYZA ZEYBEK 40 yılı aşkın kostüm ve makyaj deneyiminde yönetmenlerin bu alandaki sanatçıların görüşlerine ne kadar değer verdikleri, gerçekleştirilen projeler ve bir bedel ödemeden yaptırılmaya çalışılan projelerden ve ideal olarak olması gerekenlerden söz etti. 

DERYA ERGÜN ve NERİMAN ERÖZ adına kızları YAĞMUR ERGÜN ödülü aldı ve anne ve babasının mesajlarını iletti. Gerçekleştirdikleri projeler hakkında bilgi verdi

SUZAN KARDEŞ konseri dolayısı ile katılamadı ve sevgilerini iletti ancak kardeşi NERİMAN KARDEŞ kendisi yerine ödül plaketini aldı.

Devlet Tiyatrosuna yıllarca emek vermiş, YAŞAR ŞENGÜL ve SAİM DERE ödüllerini alırken ülkemizdeki nadide perukacılar olarak neredeyse tüm makyaj  sanatçıları ile  çalışmış olduklarını dile getirdiler.

NAZAN ARSLAN uzun yıllardır çalıştığı sektörde makyajın öneminden söz etti.

MİRA CİVELEK Bale eğitimi sırasında tanıştığı makyaj alanına sanat yönetmeni olarak devam ettiğini aktardı. 

ŞANDA ZIPÇI çok önemli bir özel durum sebebi ile katılamadı ancak selamlarını iletti. 

PROF. DR. YUMUŞHAN GÜNAY bir diş hekimi donanımı ile plastik makyaj alanında uzuv kayıplarında yapılmış olan ilklerden ve sinemadaki uygulamalardan söz etti. 

NERİMAN KARDEŞ
11 yaşında başladığı profesyonel makyaj yaşamından ve günümüzde gerçekleştirdiği projelerden söz etti. 

CEMAL GONCA’nın kızı ödülü babası adına aldı. Tiyatro ve sinemanın halen yaşayan en deneyimli makyaj sanatçısının kızı olarak deneyimlerini paylaştı. 

CORCİ Türkiye’de profesyonel makyajın hiç bilinmediği zamanlardan ve günümüzde ulaştığı 21000 öğrenciden söz etti. 

HALE EREL Devlet Tiyatrosu deneyimlerini paylaştı. 

AYŞE AYDIN İstanbul Güzellik Uzmanları Odası Başkanı olarak Makyaj Uzmanlığı ve Uygulayıcılığı Meslek Tanımlarının Oda tarafından yapılmış olduğundan ve mesleki yeterliliklerinin alınmış olduğundan söz etti. 

SELMA YAVUZ Kahpe Bizans gibi başarılı film makyajları hakkındaki deneyimlerini paylaştı. 

AYTEN YEŞİL  makyaj sanatçılarının isimlerinin geçmiş dönemlerde  jeneriklerde yer almadığını veya günümüzde ise jenerikte yer alsa bile makyaj alanına ve sanatçılarına gereken önemin verilmediğinden söz etti. 

RUHŞAN İMEN de ödül alanlar arasındaydı. 

ZÜBEYDE ERDEN, TRT Ankara’dan başlayıp İstanbul’da devam eden makyaj alanındaki başarılı çalışmaları ve şimdi oyunculukla devam eden mesleki kariyerinden söz etti. 

ERTAN KARAMEHMETOĞLU hakkında  Prof. Dr Yumuşhan Günay ile beraber gerçekleştirdikleri ilk kukla ve Osman Sınav filmleri deneyimleri paylaşıldı.

 

YAZAR HAKKINDA
Doç. M. Sevtap Aytuğ
Uşak Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Yeni Medya Bölümü