Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > DVB Şartnamesine HDR Dinamik Eşleştirme Eklendi
DVB Şartnamesine HDR Dinamik Eşleştirme Eklendi
20.07.2019 20:37

Dijital medya ve yayın hizmetlerinin dağıtımı için açık, karşılıklı çalışma uyumlu teknik özellikler ve şartnameler geliştiren endüstri konsorsiyumu DVB, yayın ve geniş bant uygulamalarında görüntü ve ses kodlama kullanımı için teknik şartnamesine HDR dinamik eşleştirme (Dynamic Mapping) çözümleri ekledi. Bu çözümler televizyon seti gibi bir alıcının yüksek dinamik aralıklı (HDR) bir görüntü sinyalini ekranın karakteristiklerine göre uyarlamasına imkan veriyor. Gözden geçirilip yenilenen teknik şartname, 3 Temmuz 2019 tarihinde Cenevre’de DVB Yönetim Kurulu tarafından onaylandı.

ETSI TS 101 154 ana DVB teknik şartnamelerden birisi. Görüntü ve ses kodlamanın uydu, kablo, karasal yayın sistemlerinde ve geniş bantlı sinyal dağıtımında nasıl kullanılacağını belirliyor. HDR DM’nin eklenmesi içerik yaratıcılara ve aygıt üreticilerinin görüntü içeriklerini uyarlayabilmelerini sağlıyor, böylece bir referans izleme ortamında yapımı gerçekleştirilerek hedeflenen görünüme mümkün olduğu kadar yakın oluyor.

Üç HDR DM sistemi

DVB’nin görsel-işitsel kodlama teknik şartnamesinde iki HDR görüntü içeriği sağlama yolu var; Hybrid Log Gamma (HLG10) ve 10 bit Perceptual Quantizer (PQ-10). DM sadece PQ-10 için geçerli.

HDR sinyalleri bir referans monitörü kullanarak derecelendirip daha düşük performanslı televizyon testlerine “eşleştirmenin” önemli potansiyel avantajları var. DM, DMI (Dynamic Mapping Information) bilgisini HDR görüntü bit akışının içerisine ekleyerek bu işlevi kolaylaştırıyor.

Yeni TS 101 154 sürümünde HDR DM için üç çözüm var:

SMPTE ST 2094-10

Renk düzeyi dönüştürme için dinamik üstveri. Uygulama 1.

ETSI TS 103 433-2 (SL-HDR2)

Tüketici tipi amatör elektronik aygıtlarda kullanım için yüksek performanslı, tek katmanlı yüksek dinamik aralık sistemi. Part 2: Algısal niceleme (Perceptual Quantization) transfer fonksiyonu tabanlı yüksek dinamik aralık sistemleri.

SMPTE ST 2094-40

Renk düzeyi dönüştürme için dinamik üstveri. Uygulama 4.

Teknik şartnamenin onaylanmasından sonra DVB Technical Module ses ve görüntü kodlama çalışma grubu doğrulama ve test aşamalarına geçecek.

 

ETİKETLER