Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > Yayıncılığa Getirilen, Geleceğe Dönük Bir Çözüm- IP Live Prodüksiyon
Yayıncılığa Getirilen, Geleceğe Dönük Bir Çözüm- IP Live Prodüksiyon
15.03.2017 10:12

Günümüzde teknoloji, ilgili olduğu her iş kolunu dönüştürdükçe sosyal video yayınları ve ödemeli TV modelleri, yayıncıları daha hızlı, kusursuz ve esnek bir canlı yayın içeriği sağlamaya zorluyor. İçeriğin hacmi büyüdükçe yayıncılık süreçleri de daha karmaşık bir hâle dönüşüyor. Artık daha yüksek kare hızlarını, daha yüksek bir dinamik kapasiteyi ve elbette özellikle canlı yayında daha yüksek çözünürlüğü deneyimlemeye çalışıyoruz.   

4K ve HDR pazarı henüz olgunlaşmamış olsa da 8K konsepti ve ilgili teknolojiler şimdiden tartışılmakta. Bu gibi yavaş yavaş artmakta olan AV gereksinimlerini karşılamak adına yapımcıların yeni maliyetleri, yeni teknolojileri ve tam yetkin çalışanları vb. değerlendirmesi gerekiyor.  Giderek daha çok gelişen AV teknoloji dünyasına göre canlı yayıncıların, sektördeki rakipleri arasında bir fark yaratmaları için bilhassa yeni teknolojiler alanında yapılacak yeni yatırımlar üzerinde düşünmeleri gerekiyor. Günümüzün yapım/prodüksiyon ortamında AV dosyalarının geliştiği gibi canlı yayın için gerekli alt yapı da gelişmekte. 

Daha yüksek iletişim ağı bant genişliklerinde oyunun kuralları değişiyor: “SDI’dan IP Live”a

Yayıncılık sektörü daima, büyük şirketler arasında yaşanan zorlu bir rekabete tanıklık etmiştir. Ancak canlı yayın, bu rekabet ortamında fark yaratılacak belirgin alanlardan biridir.  Öte yandan yayıncı kanalların içerik üretim süreçleri, daha yüksek iletişim ağı bant genişliklerine sahip İnternet altyapısı avantajından ötürü faaliyet göstermekte. Büyük prodüksiyon dosyaları artık daha kolay ve daha hızlı bir şekilde dönüştürülebiliyor. Özellikle canlı prodüksiyonda olmak üzere verilerin artışıyla bağlantılı olarak güvenlik sorunları da arttığı için iletişim ağları, sürecin tüm yönleri itibarıyla sadece hızlı olmakla kalmamalı, aynı zamanda güvenilir de olmalı.   

Günümüzde yayıncılar video aktarımlarını gerçekleştirmek için SDI ve eş eksenli kablo kullanıyorlar. Yaygın olarak kullanılan bu yöntemde; gerekli düşük beklemeleri, kusursuz geçişleri ve güvenilirliği sağlamak amacıyla geleneksel SDI uygulamalarıyla ilgili donanım ve kablolama maliyeti aşırı yüksek düzeyde olabilir.   Daha yüksek kare hızları, daha yüksek dinamik kapasite temin etmenin maliyetleri ile 4K ve 8K çözünürlüklerinin maliyetleri de doğal olarak eskiye göre çok daha fazladır.  Geleneksel SDI uygulamaları için gereken donanım ve kablolama, 4K, 8K ve HDR sürümlü yayıncılık dünyasında maliyetli, verimsiz ve hesaplanması güç olabilir.  

IP-tabanlı yayın bunun yerine ne getiriyor?

Sony Profesyonel Çözümler Avrupa Canlı Yapımlar, Ürün Pazarlama Müdürü Nicolas Moreau; Sony’nin, IP-tabanlı yayıncılık ürünleri ve hizmetlerinde lider bir şirket olduğunu ve Sony’nin, müşterilerine ve pazara sunduğu sağlam çözümlerin, yayıncıların günümüzde IP Live’ın dönüşümsel faydalarını benimsemelerini sağladığını belirtiyor. Moreau şöyle devam ediyor: “Yayıncılık sektöründe 30 yılı aşkın bir deneyime sahip olan Sony, yayıncılık coğrafyasında derin ilişkilere sahip olmasının yanında, aktüel kamerada (sehpasız kullanım) çekilen ilk görüntüden, SDI ortamının tüm zorluklarına ve en güncel IP tabanlı çözümlere kadar müşterilerin gereksinimlerini iyice kavramış durumdadır. IP tabanlı yayıncılığın lider şirketi olarak hâlen geleneksel SDI tabanlı ortamların sağladıklarının ötesinde yeni kapasiteler ve iş akışları yaratarak, canlı yapımlar konusunda daha iyi bir verimliliğe ve daha düşük sistem maliyetlerine katkı sağlayacak olan IP arayüzü üzerinden bir AV geliştirdik. Hazır malzeme yönlendiricileriyle çalışan ve JT-NM Önerileriyle uyumlu olan çözümümüz en açık çözümdür. Aynı zamanda da canlı prodüksiyona yönelik IP teknolojilerinden, en yüksek teknolojiye sahip portföye ait ve birlikte çalışabilir ürünlerden, profesyonel IP Live eğitimine ve karmaşık profesyonel hizmetlere kadar tüm müşterilerin gereksinimlerini karşılayan en eksiksiz çözümdür. Ayrıca müşterilerimiz, IP Live teknolojimizin açık olmasını da takdir ederler. AIMS veya AMWA gibi kuruluşlardan gelen, SMPTE özellikleri ve diğer öneriler vasıtasıyla kamuya açıklanan, anlatılan bir şirket olarak sektöre büyük ölçüde katkıda bulunmaktayız.

Moreau: “Devrimsel nitelikli tek bir kablo, iş yükünün tamamını mükemmel bir şekilde taşıyor”

Moreau sözlerini şöyle sürdürüyor: “IP Live sistemimiz, tek bir şebeke kablosuyla tüm IP ağı kapsamında kaliteli HD ve 4K video, senkronizasyon sinyalleri ve kontrol verilerini mükemmel şekilde yayımlıyor. Şirketlerin mevcut SDI altyapısına kusursuz bir şekilde entegre olacak şekilde tasarlanan  IP Live prodüksiyon, verimliliğin, güvenilirliğin ve ölçeklenebilirliğin artmasını sağlıyor. Sony IP Live ile birlikte sağlanan bu yeni ağ bağlantılı teknolojiler, senkronizasyonu, ağ yönetimini ve güvenliği içerirken, ses ve görüntü işlemciliği ise SDI-IP eşleme, düşük gecikmeli video kod çözücü, genel uçtan uca düşük sistem gecikmesi ve kusursuz video geçişini kapsar.

Sektör lideri Sony IP Live çözümün sunduğu başlıca faydalar:

Sony’nin IP Live prodüksiyon çözümü, tüm sistemin bulunabilirliğini artırmak, sistemleri birbirine entegre etmek suretiyle maliyetleri azaltmak, HD’den 4K, 8K ve “Yüksek Kare Hızı”na kadar esneklik sağlamak ve uzaktan yapım becerilerini temin etmek gibi profesyonel video yapımcılığında devrim yaratacak bir dizi fayda sunuyor. IP Live prodüksiyon ile ağ tabanlı medya arayüzü, bir arıza durumunda dahi sistemin bulunabilirliğini artıran yedek bir altyapı sağlayabiliyor.  Maliyetlere gelince; şimdiye kadar canlı ve dosya bazlı sistemler ayrı ayrı yapılandırılıyordu. IP Live, bu iki sistemi bir araya getiriyor, böylece iki farklı teknolojiye iki defa yatırım yapılması gerekmiyor. IP Live aynı zamanda şirketlere, kolay ölçeklenebilirliğe olanak veren esnekliği de getiriyor. Ekipman eklemek de kolay ve HD’den 4K, 8K ve “Yüksek Kare Hızı”na sorunsuz geçiş mümkün. Mobilite (hareketlilik) IP Live’ın en değerli özelliklerinden biri. Sony’nin sistemi her yerden canlı prodüksiyona olanak tanıyor. Uzaktan prodüksiyon avantajı bakımından ise daha fazla canlı yayın fırsatı yayıncılar için daha çok iş imkânı anlamına geliyor.

IP-tabanlı canlı yayıncılıkta yeni standartların belirlenmesinde anahtar sözcük: Birlikte çalışabilirlik. 

IP Live prodüksiyon sistemini ana akıma taşımak için uyumlu kameralar, anahtarlayıcılar, sunucular, bilgisayar grafikleri, görüntüleme aygıtları gibi pek çok aygıtın ve omurga şebekesinin hazır bulundurulması gerekecek. Canlı operasyonların sorunsuz yapılmasını sağlamak amacıyla her aygıtın, birlikte, kusursuz biçimde çalışması gerekir. Sony, birlikte çalışabilirliği gerçeğe dönüştürmek ve IP’ye yönelik yeni standartlar yaratmak adına dünya çapında 60’ı aşkın müşteri, iş ortağı ve rakiple birlikte çalışmaktadır. Sony bu çalışmaların, sistemin birlikte işlerliğini sağlamak üzere çok satıcılı bir IP Live ekosistemi (IP Live Birliği/İttifakı) kuracağını bekliyor.  Birliği oluşturan şirketlerden bazıları şöyle sıralanabilir: Xilinx, AverMedia, Cisco, Evertz, Fujitsu, Huawei, Lambda Systems, Nec, Seiko, Toshiba, Yamaha ve daha pek çok şirket...

Yayıncıların, geleceğe hazırlanmaları için ne yapmaları gerekiyor?

Yayıncıların, gelecekteki geçişlerin HD’nin ötesine geçerek 4K’ye, yüksek kare hızlarına ve hatta 8K’ye ulaşmasını beklemeleri için prodüksiyon yöntemlerini SDI’dan, Sony’nin öncülüğünü yaptığı IP Live’a dönüştürmeleri gerekiyor. Nicolas Moreau, geleceğe dönük bir yayıncılık operasyonu için şirketlerin, vizyonlarını geliştirmeleri gerektiğini ifade ediyor ve şöyle ekliyor: “Türk yayıncılar, yayıncılıktaki yenilikleri ve canlı prodüksiyonun getirdiği teknik zorlukları her zaman için son derece ciddiye almıştır; IP Live Prodüksiyon ve HDR konusundaki tutumları da yine böyledir. Canlı yayın (On Air) henüz hayata geçmese de sektördeki belli başlı oyuncular bu yeni canlı prodüksiyon teknolojisine dair bilgi toplamaya başladılar. Dönüşüm konusuna gelince; IP’ye geçişin zorlu bir durum olabileceğini anlıyoruz. İlginç bir şekilde bunun nedeni illa teknoloji değişimi olmayabilir. Hâlihazırdaki SDI kullanıcılarında tanık olduğumuz şey çoğunlukla şirket yaklaşımındaki değişikliktir. Dolayısıyla yanıt belki de ‘açık fikirli’ olmakta yatıyordur. IP’ye geçiş hakkında her şeyden daha zorlu olan çeşitli mitler ve endişeler mevcuttur. Yayın mühendisleri sıklıkla, IP tabanlı bir altyapıyı yönetmek için gerekli becerilere sahip olmadıklarından endişe ederler.  Aslında mühendislerin çoğu, özellikle de Sony’nin Live sistem yöneticili IP Live yayın sistemi kullandıkları takdirde IP tabanlı bir canlı yayını gerçekleştirmek/yönetmek için gereken tüm yetkinliklere sahip olacaklardır. IP Live prodüksiyonla birlikte gelen yeniliklerin tamamının benimsenmesi amacıyla ve canlı prodüksiyon altyapılarını IP’ye geçirdikleri düşüncesiyle tüm müşterilere desteğimizi ve önerilerimizi sunuyoruz. Sony, en büyük ‘engeller’in üstesinden gelmek için ise İngiltere’deki (BK) Pinewood Stüdyolarında bulunan Avrupa Dijital Sinema Merkezimizde (Digital Motion Picture Centre Europe /DMPCE) IP Live Stüdyoyu oluşturmuştur. Her zaman için görmenin inanmak demek olduğunu duyumsadık ve bu platform, IP Live’ın her yönüne dair mümkün olan en iyi uygulamalı eğitimi sağlıyor.

Sony IP Live stüdyolarının ve IP Live dış mekân canlı yayın araçlarının açılışını yapan Sony, kendi televizyon merkez stüdyolarında IP üzerinden 4K sunmak amacıyla BK’deki (İngiltere) BBC Studioworks gibi dünya çapında çeşitli yayıncılık şirketleriyle işbirliği yapmakta ve işbirlikleri kapsamında Çin’de 4K Garden, BK’de Pinewood Film Stüdyosu ve daha pek çok yer için tam IP-4K donanımlı dış mekân yayın aracı temin etmektedir. 

Tek kablo tek çözüm

Geleneksel canlı prodüksiyon sisteminin ana bileşenleri (görüntü mikserleri, prodüksiyon sunucuları ve sistem kameraları) artık IP özellikli olarak temin edilebilmektedir. Bununla birlikte SDI’dan IP’ye sorunsuz bir geçiş, SDI - IP Ağ geçitlerinin kullanılmasıyla mümkündür. IP’nin başlıca avantajlarından biri, gereken kablo miktarını gerçekten de azaltıyor olmasıdır. Sony’nin IP Live prodüksiyon sistemi bu ikilemi, IP şebekesinin tamamında tek bir iletişim ağı kablosu aracılığıyla mükemmel kaliteye sahip HD ve 4K görüntü (video), ses (audio), senkronizasyon sinyalleri ve kontrol verilerini yayınlayarak çözer. Kameralar ve anahtarlayıcılar gibi IP’ye hazır aygıtlar temel bir IP anahtarına bağlanır.  Sistem, tek bir yazılım uygulaması, yani Sony’nin IP Live sistem yöneticisi tarafından kontrol ve idare edilir; böylece üstün bir çevikliğe ve global bir kuruluma imkân verilir. IP’nin avantajı mekânla sınırlı olmamanızdır. Uzun vadede tüm ekipman, işlemci ve kullanıcı arayüzü ayrı şekilde olmak üzere canlı prodüksiyon veri merkezinde bir araya getirilebilir.

En iyi yayın resim kalitesi için en sıkı gereklilikleri karşılayan, yalınlık ve güvenilirlikle çalışan Sony, çeşitli IP Live destekli ürünleri pazara temin etmektedir. Bu ürünleri şöyle sıralayabiliriz: 4K/IP Live prodüksiyon anahtarlayıcı XVS-8000, 4K/HFR sistem kamerası BPU-4500 için ana bant işlemci birimi, 4K/HD çoklu-port AV saklama birimi PWS-4500, IP Live Sistem yöneticisi istasyonu PWS-100NM1 ve sinyal işleme ünitesi NXL-FR318.

Kaynak: Sony

ETİKETLER
En Çok Okunanlar
Dergi