Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > Reklam Filmi Hazırlanırken İzlenecek Adımlar
Reklam Filmi Hazırlanırken İzlenecek Adımlar
19.12.2019 10:18

Bilindiği üzere reklam filmleri, işitsel ve görsel iletişim araçları için hazırlanan, tanıtım amaçlı kullanılan en etkili araçlardan birisidir. Dolayısıyla da izlendiğinde müşterilerin marka ve şirket konusundaki ilgisini artırmaktadır. Yıllarca, hayal edilebilecek her ürünü, - ev ürünleri, mallar / hizmetler, politik kampanyalar vb.- satmak için reklam filmleri kullanılmıştır. Hatta günümüzde bu reklamlar, tv kanalında yayınlanmıyor olsa bile, web üzerinden -youtube vb.- yayınlanma şansına sahip olduğu için hedef kitlelere ulaşım çok daha hızlı olabilmektedir. Günümüzde televizyon mecrasının yerini internet ve sosyal medya mecrası aldı. Artık bu filmler bu mecralara uyumlu olarak yapılıyor.Ayrıca bu filmlerin, konferans ve sergilerde teaser olarak etkin bir kullanım alanında da yer aldığını görebilmekteyiz.

Reklam filmi yapım aşamalarından bahsetmeden önce, film prodüksiyonu sürecindeki bir projeye dahil olan kişileri tanıtmak isteriz:

Üretici - Müşteriye hizmet veren özel bir personel olmadığı sürece, üretici, sizinle üretim şirketi arasındaki tek temas noktasıdır. Projenin başlangıcından videonun son gösterimine kadar tüm iletişiminiz bu kişi aracılığıyla olacaktır.

Yönetmen - Projenin arkasındaki yaratıcı beyindir. Videonun son haline onun vizyonu yansıyacaktır. Bu nedenle, marka duruşunuzu ve pazarlama ihtiyaçlarınızı doğru anlamaları önemlidir.

Görüntü Yönetmeni - Kullanılacak kameraya karar veren, her çekim için aydınlatmayı ayarlayan ve çekimin yapılması gereken perspektife karar veren uzman mercilerdir. İyi bir görüntü yönetmeni düşük bütçeli filmlerin bile baş yapıtlara benzemesini sağlayabilir.

Metin Yazarı - Pazarlama hedeflerinizi, videonun hikayesini oluşturmak üzere bir araya getirilen sahnelerdeki çekimlere yerleştiren kelime ustalarıdır. Unutmayın, video görsel bir araçtır, bu yüzden iyi bir metin yazarı sadece konuşmaktan ziyade göstermeye de vurgu yapar.

Seslendirme Sanatçısı - Erkek veya kadın sanatçılar, pazarlama videosuna sesini verir. Videoyu gerçekten etkili kılmak için seslendirme sanatçıları akıllıca seçilmelidir.

Projenize dahil olacak bu kişilerle beraber reklam filmi yapım sürecinde izlenecek adımlar ise şu şekilde olacaktır:

1 Müşteriyle görüşme & Brief alma:

Bu aşama, müşteri ile üretici firmanın; pazarlama hedefleri, ulaşmak istenilen hedef kitle, marka imajı, projeden beklentiler gibi konuların konuşulduğu bir adımdır. Ajans ve firma arasında açık iletişim kurulmalıdır.

Bu adımın sonucu, üretim şirketi tarafından sunulan bütçe ve zaman çizelgelerinin yanı sıra ayrıntılı bir reklam konsepti oluşturulur ve üretim aşamasına geçilir.

2 Üretim süreci (Metin oluşturma & Storyboard):

Bu aşama, reklam metni ve taslak senaryonun hazırlanıp, daha sonra geliştirildiği, film ekibinin belirlendiği, hikaye akışının (storyboard) hazırlandığı, ihtiyaç varsa gerekli izinlerin alındığı, çekim tarihlerinin sabitlendiği planlama aşamasıdır.

Bu adımın sonucunda, yapılan planlamanın onayı için tekrar müşteri ile bir araya gelinerek sunum yapılır ve onay alınır.

3 Video Üretimi (Prodüksiyon ekibi oluşturma & Casting & Çekim):

Bir önceki aşamada yaratılan plan, üretim aşamasında harekete geçirilir. Öncelikle bir prodüksiyon ekibi kurulur, cast işlemleri tamamlanır. -Bu işlem; karaktere göre oyuncu atamasının yapılması aşamasıdır.- Sonrasında da çekim sürecine başlanır. -Bu süreçte çekimler, senaryoya bağlı olarak, bir ev veya mutfak gibi özel bir yere ihtiyaç duyarsa, uygun bir stüdyo işe alınır ve set tasarımcılarının yardımı ile desteklenir.-

Orta bütçeli bir reklam filmi çekimi, ışık adamları, makyaj sanatçısı, kamera operatörleri, yönetmen, yapımcı vb. dahil en az 10 kişilik bir ekipten oluşur. Çekim süreci, çekilen her sahnenin doğru şekilde aydınlatılması gerektiğinden yavaş bir işlemdir. Bu nedenle, film ekibinin mümkün olan en iyi çekimi almak için yeterli zamanı ayırması şarttır.

4 Post Prodüksiyon (Üretim sonrası):

Reklam videosunu oluşturmanın son aşaması olan Post-Prodüksiyon, çekilen videonun düzenlenmesi, grafik ve animasyon oluşturulması, müzik kompozisyonu, gerekirse seslendirme ve gerekirse renk düzeltmeyi içerir.

Bunların üç başlık altında isimlendirilmesi şu şekilde olur:

a) Kurgu / Montaj

Görüntülerin ve seslerin, bir senaryo dâhilinde belli bir amaca uygun olarak peş peşe sıralanmasına “kurgu” veya “montaj” denir.

b) Color Correction & Color Grading

Bir görüntünün içindeki renkleri değiştirme tekniğidir. Bu, sert bir değişim (maviden kırmızıya) veya ince bir değişim (beyaz dengesi) olabilir.

c) Seslendirme

Reklam videolarında, bir karakter karşılığı olmayan, dış ses olarak adlandırılan seslerdir. Markaya özel olarak hazırlanan reklam metinlerini okumak suretiyle seslendirme sanatçıları tarafından yapılır.


Fotoğraflar © Birol Berber - BiberSA Prodüksiyon
YAZAR HAKKINDA
Birol Berber
Birol Berber | BiberSA Prodüksiyon | Seslendirme Yönetmeni