Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > AJA KONA 5 ile 8K Yayın
AJA KONA 5 ile 8K Yayın
18.01.2020 12:38

Japonya 2020 Tokyo Olimpiyatları’nın 8K yayınına yaklaşırken ve Çin 2022 Pekin Kış Olimpiyatları’nın 8K yayınının hazırlıklarına başlarken, Asya’da ve dünya çapında 8K UltraHD2 yapım donanımlarına olan talep hızla yükseliyor. Kore’de Seul merkezli yayın teknolojileri sağlayıcı Visual Research Inc (VRi), canlı yayınlar ve post prodüksiyon kurgusu için gerçek zamanda üst düzey 8K görselleri ve animasyonları destekleyen yeni bir 8K grafik sistemiyle UltraHD2 çözünürlüğe geçişe yardımcı oluyor. VRİ’nin KarismaCG grafik yazılımıyla desteklenen çözüm, 8K ve çok kanallı 4K/UHD/2K ve HD playout için AJA KONA 5 8 hatlı PCIe 3.0 I/O kartlarının hız, güç ve esnekliğinden yararlanıyor. 

1995 yılında kurulan VRi, KBS, MBC ve SBS gibi Güney Koreli karasal yayın firmalarına, yerel istasyonlara, kablolu televizyonlara grafik sistemleri üretiyor ve yirmiden fazla ülkeye sistemler ihraç ediyor. Kore’deki 8K yükselişini ve Japonya’da Aralık 2018’de başlayan uydudan 8K yayınların itici gücüyle dünyadaki 8K talebini gören VRi yayın mühendisleri ekibi, gelişmiş renk alanı ve HD’den 16 kat yüksek çözünürlükle mümkün olduğu kadar fotoğraf gerçekçiliğinde ve canlı görüntüler yaratmak için üst düzey bir 8K grafik sistemi geliştirdi. 

8K sistem yapılandırmasında VRi KarismaCG 8K grafik yaratma ve playout yazılımı ile Windows 10, NVIDIA Quadro GV100 GPU, 32GB 2666 MHz bellek çalıştıran bir çift Xeon iş istasyonu üzerinde iki adet KONA 5 kart var. Canlı iş akışında KarismaCG 2D ve 3D karakterler, resimler ve animasyonlar içeren 8K grafikleri sunuyor, sonuçta elde edilen sinyaller PCI yoluyla saniyede 60 kare hızla KONA %’e gönderiliyor. AJA KONA 5’ten 8K sinyallerin çıkışı dört adet 12G-SDI portu üzerinden 8K yayınlarda oynatmak veya canlı ortamlarda harici olarak mikslemek için yapılıyor. İş akışında hem bindirme hem de dolgu sinyalleri sağlamak amacıyla 8K playout için iki adet AJA KONA 5 kullanılıyor. 

Grafik sisteminin yaratılması ve sınanması boyunca AJA KONA 5’in güvenilirliği ve AJA SDK ile sezgisel olarak bütünleşmesi, kararlı çalışma sağladı ve kısa geliştirme süresine katkıda bulundu. İş akışı 8K sinyalleri gerçek zamanda iletebilen, uygun maliyetli bir giriş-çıkış çözümü gerektirdi; VRi mühendisleri için AJA KONA 5 ideal bir seçenek olarak öne çıktı. AJA KONA 5 hızlı, 8 hatlı PCIe giriş-çıkışı destekliyor ve en yoğun iş akışlarında bile dört adet çift yönlü 12G-SDI port ile yeterli oluyor. Kurulması kolay olan kart, VRi’nin 8K grafik sisteminin yapılandırılması için ideal bir çözüm. 12G-SDI’nın yanı sıra AJA KONA 5’teki HDMI 2.0, AES/EBU, LTC ve RS-422 portları, yayın iş akışı boyunca diğer yapım çözümleriyle bütünleşme ve takip ile esneklik sağlıyor.

AJA ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi için 0212 343 13 68 numaralı telefondan Baran Bilişim’i arayabilirsiniz.