Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > Gerçek Zamanda Sesten Görüntüye Ses Kurgusu
Gerçek Zamanda Sesten Görüntüye Ses Kurgusu
21.02.2020 16:54

Yepyeni bir dijital ses işistasyonu türü olan Audio Design Desk, film yapımcılarının, kurgu uzmanlarının, ses tasarımcılarının ve yaratıcılarının saniyeler içerisinde sinema kalitesinde ses üretebilmeleri için yapay zeka (AI) destekli içerik yaratma araçları kullanıyor. Bu yeni ses yaratma aracı 2020 SXSW Yenilikçilik Ödüllerinin müzik ve ses kategorisinde aday gösterildi ve endüstride beğeni kazanıyor.

Yirmi binden fazla ses içeren bir ses tasarım uygulaması olan add.app, görüntüye müzik ve ses efektleri ekleme sürecini tamamen dönüştürerek, tam bir gün sürebilecek işleri birkaç dakikaya kısaltıyor. Patent bekleme aşamasındaki Sonic Intelligence kullanılarak add.app kütüphanesindeki her sese tanımlayıcı karakteristikler atanıyor ve taşıdığı bir gömülü senkronizasyon noktası seslerin ön izlemeden geçirilip seçildiği anlamına geliyor, zaman çizgisinde görüntüye göre tam olarak doğru noktaya isabet ediyorlar. Kullanıcılar sadece uygulamanın içerisine bir görüntü dosyası alıyor ve klavyelerindeki tuşlara basıyor (H tuşu hits, R tuşu rises, D tuşu drone) ve bir Smart Sampler oluşuyor. Ardından tuşlarla gerçek zamanda ses unsurlarını yerleştirirken, görüntü oynatımını izliyor. QWERTY klavyeyi kullanarak add.app’ı bir müzik aleti gibi çalıyor. Sesi manuel seçecek kullanıcılar için add.app sesleri doğrudan zaman çizgisinden arayabiliyor, dinleyebiliyor ve yerleştirebiliyor. Böylece kütüphaneleri inceleme, sesleri alma ve nerede senkronize olduklarını bulma gereği ortadan kalkıyor. 

Bir kompozisyon oluşturulduktan sonra add.app sesin nerede görüntüye bağlandığını anlıyor ve yoğunluk, karmaşıklık, tür veya his gibi yer değiştirme kriterini ayarlayarak, Audio Design Desk Sonic Intelligence’ı kullanıp tek bir kompozisyonu senkronizasyonu kaybetmeden sonsuz alternatiflere dönüştürebiliyor. Belki de en şaşırtıcı olanı, add.app’ın yapay zeka ve otomatik öğrenme kullanarak bir kullanıcının hangi seslerden hoşlandığını, hangilerini sevmediğini anlayabilmesi ve zamanla kullanıcının zevkine göre kendini ayarlayabilmesi.

Audio Design Desk’i ilk olarak başarılı kayıt sanatçısı ve ödüllü film yapımcısı Gabriel Cowan, filmlerinde ses efektlerini, ses tasarımlarını ve müzikleri bulup yerleştirirken yüzleştiği zorlukları aşmak amacıyla kullandı. Uzun zaman alan ve yaratıcılığı kısıtlayan bu süreçten bıkıp iş akışını modernize etmeye karar verdi. Cowan bazı ünlü filmlerin seslerini yaratan kayıt sanatçısı ve ses tasarımcısı Sam Music ile işbirliği yaptı.

Sam’in seslerini kullanan Cowan ve Music, film için ses sanatını tamamen değiştirecek ve saniyeler içinde sinema kalitesinde ses yaratmaya imkan verecek yenilikçi ses yazılım uygulamasını geliştirmek için AudioKit’e ve internet yayın akışı teknolojilerine önemli katkılarda bulunan müzisyen ve yazılım mühendisi Ryan Francesconi ile güçlerini birleştirdiler.  

Sesleri gerçek zamanda çıkarma

QWERTY klavye bir Smart Sampler’a dönüştürülerek, görüntü oynarken darbe, yükselme, yumruk, silah sesi veya her türlü ses efekti gerçekleştirilebiliyor. Müzik seçenekleri üzerinde dolaşılarak film için mükemmel müzik bulunurken, görüntü oynatılıyor ve seçimler tek tıklamayla kaydedilebiliyor. Audio Design Desk sinematik sesleri bulup yerleştirmek için en kolay ve hızlı yol.

Sonsuz kompozisyonlar

Sesler yerleştirildikten sonra add.app görüntüdeki senkronizasyon noktalarının nerede olduklarını anlıyor. Tek bir tıklamayla dramdan aksiyona, korkudan komediye geçilebiliyor. Kullanıcı sınırsız sayıda alternatif kompozisyon elde edebiliyor.

NLE ve denetleyici donanımlarıyla bütünleşme

add.app Adobe Premiere Pro, Apple Final Cut Pro, Apple Logic, Blackmagic Design DaVinci Resolve, Avid Pro Tools ve Avid Media Composer gibi endüstrinin önde gelen NLE yazılımlarıyla bütünleşerek, kullanıcılara kompozisyonlarını XML veya AAF olarak kolayca dışa aktararak istedikleri NLE ile oturumlarını açma imkanı veriyor. Zaman çizgisinde tüm sesler, tam olarak tasarlandığı şekilde yerleştiriliyor. add.app ayrıca Elgato Stream Deck gibi denetleyici donanımlarıyla da çalıştığı için, tuşlara basarak ses efektleri ekleme işi daha da kolaylaşıyor.

En Çok Okunanlar
Dergi