Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > Sony PXW-Z280 ile Yeni Nesil Haber Faaliyetleri
Sony PXW-Z280 ile Yeni Nesil Haber Faaliyetleri
24.06.2020 12:21

60 yılı aşkın süredir ITV, Birleşik Krallık genelinde insanlara sıcak haberler sunuyor. Yayıncılar günde üç defa izleyicilere ulusal haberler sunuyor ve 14 bölgesel segment; İngiltere, Galler, Kuzey İrlanda (UTV) ve İskoçya (STV) genelinde yerel olayları aktarıyor. ITV’nin başarısı, birinci sınıf gazeteciler ve akıllı teknolojiler tarafından desteklenen, hızlı ve verimli bir haber faaliyetine dayanıyor.

2014’te ITV, Sony’nin PMW-200 kameralarına ve XDCAM iş akışına yatırım yaparak Birleşik Krallık genelinde yerel muhabirlerini ödüllü haberler sunacak araçlarla donattı. Beş yıl sonra, bu kameralar hâlâ işlerini yapıyordu ama ITV, gelecek yıllarda izleyici nerede olursa olsun ve izlerken hangi cihazı kullanırsa kullansın, artacak içerik talebini karşılayabileceğinden emin olmak için haber faaliyetlerini yükseltmek istedi. Bu amaçla serbest çalışan kameraman ve eğitmen Mark Smith’e başvurdu; onun aklında ise zaten Sony PXW-Z280 vardı:

Kendi kendine çekim yapan gazetecilerin her yerde iyi çekim yapan bir kamerayla ve klipleri kameradan alıp düzenlemeye ve aktarmalarına yardımcı olacak bir iş akışıyla, hızlı çalışmaları gerekir. Sony’nin PXW-Z280’i ve XDCAM iş akışı, editörlere ve denetçilere de daha verimli çalışma imkanı sunarak tam da bu gereksinimi karşılıyor.

Hızlı ve verimli iş akışı

Her hafta Birleşik Krallık genelinde çekilen pek çok içerikle ve saatlerce süren yayınla, ITV haber makinesinin hızlı ve verimli olması gerekiyordu. Birkaç yıl önce Sony’nin XDCAM iş akışına yatırım yapmış olan yayıncı, bu sağlam temeli kullanarak daha çevik bir haber faaliyeti oluşturmak istedi. 

ITV, PXW-Z280’lerden oluşan bir filoyu haber iş akışına çabucak entegre etti ve 180 yerel muhabire hareket halinde haber çekimi yapmaları için gereken kameraları sağladı. Bu kameralar, gazetecilerin çekimlerini basın odalarına ve editörlerine daha çabuk göndermelerine de yardımcı oldu. 

Smith şunları söylüyor: “Kamerada çekim yapmak, bellek kartından klipleri boşaltıp çekimi dizüstü bilgisayardan göndermek çok kolay. Ama Z280; 3G, 4G veya Wi-Fi kullanarak çekimi doğrudan bir sunucuya aktarabiliyor ve ortam aktarımında zaman kazandırıyor.

Daha akıllı aktarım

Yüksek çözünürlüklü proxy dosyaları da kameradan stüdyoya gönderilebiliyor, böylece editörler tam çözünürlüklü dosyalar gelmeden kaba kurguyu yapabiliyorlar. İskoçya’daki STV ekiplerinin durumunda olduğu gibi, bu proxy dosyaları sosyal medya içerikleri için de kullanılabiliyor. Z280’in İkili Bağlantı Hücresel özelliği, yer-uydu bağlantısının güvenilirliğini ve performansını iki katına çıkararak uzak konumlarda dahi dosya aktarımı sorunlarını veya sinyal kesintilerini ortadan kaldırıyor.

Daha akıcı düzenleme

Saha muhabirleri, telefonlarında Content Browser Mobile uygulamasını kullanarak stüdyoya göndermek istedikleri proxy ve tam çözünürlüklü dosyaları seçebiliyor. Hatta büyük kliplerde istenmeyen çekimleri aktarmaktan kaçınmak için başlangıç ve bitiş noktaları ayarlayabiliyorlar. Bu arada editörler, faydalı meta veriler, yorumlar ve önerilen çekimler içeren klipler alıyor, böylece vermeleri gereken tüm bilgilerle, paketleri daha hızlı hazırlayabiliyorlar.

Daha hızlı yükleme

XDCAM air, gelecek aylarda ITV’nin aynı anda birden çok kameradan buluta proxy çekimleri yüklemesini sağlayacak ve bu içeriklere her yerden erişilebilecek. Hatta gazeteciler, çekim yaparken bu klipleri kablosuz olarak yüklemeye başlayabilecek ve sıcak haberlerde zaman kazanacaklar.

Geleceğe bakış

Haberlerin 7/24 devam etme özelliği yakınlarda değişmeyecek. Fakat haber toplama biçimi değişecek ve PXW-Z280 bu değişikliklere anında uyum sağlamaya hazır. 3CMOS 2/3 tipi sensör, zengin renklere sahip daha yüksek çözünürlüklü bir geleceğe hazır şekilde 4K HDR çekim yapabiliyor. Bu sensör, zaten her tür yaratıcı çekim tercihine uyacak yüksek alan derinliği ve geniş dinamik aralık sağlıyor.

ITV, yakın zamanda Sony’nin QoS teknolojisinden de faydalanacak. 3G/4G ağlar üzerinden, kare hızı düşüşü veya hatalar konusunda endişelenmeye gerek kalmadan, doğrudan PXW-Z280’lerden tam çözünürlüklü video akışı yapılacak. ITV’nin haber faaliyetleri, daha da hızlı ve verimli olacak ve gelecek yıllarda da ödüllü haberler yapmasını sağlayacak.