Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > Türkiye’nin İlk Sertifikalı DaVinci Resolve Studio Editörü Oğuz Çelik Oldu
Türkiye’nin İlk Sertifikalı DaVinci Resolve Studio Editörü Oğuz Çelik Oldu
24.06.2020 12:28

DaVinci Resolve, tek bir yazılım ile 8K düzenleme, renk düzeltme, görsel efektler ve post prodüksiyon hizmetleri sunar.

Türkiye’nin ilk sertifikalı DaVinci Resolve Studio editörü olan Oğuz Çelik, Resolve’u, Show TV’de yayımlanan 12 bölümlük bir dizi olan Ramo dahil olmak üzere, uzun metrajlı film ve TV projelerinde birincil NLE olarak başarıyla kullandı.

Ramo dizisi, Çelik ile uzun süredir birlikte çalışan Yağız Alp Akaydın tarafından yönetildi. “Yaklaşık 20 yıldır içerisinde bulunduğum prodüksiyon işinde, Yağız ile birlikte 4 kez çalışma fırsatım oldu. İlk olarak Yağız ile güçlerimizi, Söz dizisinin 84 bölümünü tamamlamak için birleştirdik” diye yorumladı.

Türk draması; Netflix, Amazon gibi OTT platformları sayesinde küresel izleyicilere kavuşurken Çelik, kurgu çalışmalarında uzun metrajlı filmlerden TV projelerine geçiş yaptı. Bunun sebebi ise Türk dramasının her bölümünün iki saat veya daha fazla sürmesidir.

Söz dizisi için 15 yıldan fazla süredir NLE’im olan Final Cut Pro 7 kullanıyordum. Ancak, ciddi bir zorluk yaşadım: iş akışım eskiydi, yeni kodek bileşenleri ve biçimleri için uygun değildi. Alelacele bir haftada uzun metrajlı film uzunluğunda bir timeline’ı hazırlamak çok ağır bir işti. Ayrıca, ekibim ve ben bir proxy iş akışına güvenmek zorundaydık. Bu yüzden colorist’in Resolve’da color grading yapabilmesi ile birlikte son bölümü export edebilmemiz ve MXF 4K çekimlerine conform yapabilmemiz için ek zaman ayırmamız gerekiyordu. Ramo’yu tamamlayacaksak bu sistemin değişmesi gerektiğini biliyordum.

Blackmagic Design’ın distribütörü MediaCast’ın desteğiyle Çelik, projeyi bütünüyle taşımadan önce Davinci Resolve arayüzüne alışabilmek için testler yapmaya başladı.

Kolay bir öğrenme dönemiydi. Şimdi prodüksiyon aşamamızı daha uygun bir hale getirdik. Böylece 4K’da proxy olmadan veya round-trip yapmadan bağımsız olarak çalışabilir ve bir haftadan kısa bir sürede 140 dakikalık bir bölümü export edebiliriz. Sertifikalı olmak; bu projeyi gerçekleştirmek için gereken tüm operasyonel bilgileri tek bir çözümde birleştirmemi sağladı. DaVinci Resolve’un gelecekteki tüm sürümleri hakkında sürekli eğitim alarak bilgilerimi güncel tutacağım.

Blackmagic Design ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi için 0212 222 45 02 numaralı telefondan MediaCast’i arayabilirsiniz.