Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > Oscar’lı Parazit Filminde ARRI SkyPanel Kullanıldı
Oscar’lı Parazit Filminde ARRI SkyPanel Kullanıldı
19.09.2020 14:43

“Parasite” filminin görüntü yönetmeni Kyung-pyo Hong, film çekiminde gelişmiş aydınlatmanın neden vazgeçilmez bir araç olduğunu ve ARRI SkyPanel’in nasıl önemli bir rol oynadığını açıkladı.

ARRI Rental’den ALEXA 65 ile çekilen ve SkyPanel’lerle ışıklandırılan Güney Kore filmi Parazit, 2020 Academy Awards ödüllerinden dört heykelciği ülkesine götürdü; En İyi Görüntü, En İyi Yönetmen, En İyi Orijinal Senaryo ve En İyi Uluslararası Uzun Metrajlı Film. Senaryosunun ve yönetmenliğinin iyi olmasından başka, 4 Oscar ödüllü film en küçük ışık kaynağına kadar çok iyi planlandı. Görüntü Yönetmeni Kyung-pyo Hong, filmin %97’sinin sette yapıldığı ve kurulduğu için, her sahnedeki ışık yönü ve miktarı dahil hemen her şeyin denetlenebilir olduğunu açıkladı. Filmdeki başlıca tüm yerlerde kullanılan SkyPanel, deneyimli görüntü yönetmeninin görsel planlarında çok önemli rol oynadı.

Filmde sergilenen zenginlik ve yoksulluk dünyalarına görsel yaklaşımınızda aydınlatma büyük bir rol oynadı mı?

Senaryoda iki aile arasında renk ve ışık açısından zaten net bir farklılık vardı. Bu zıtlık her bir evde daha da belirgindi. Daha az şanslı olan Kim ailesinin yarı bodrum katı evinde, genellikle pratik ışıklar olarak kullanılan ucuz yeşilimsi floresan ve tungsten akkor lambalar kurduk. Çok az doğal ışık da kullandık. Sete mükemmel miktarda güneş ışığının düşmesi için günlerce doğru zamanı beklediğimiz oldu. Öte yandan Park ailesinin villası lüks bir ortam yaratmak için çok miktarda güneş ışıklı, geniş bir set üzerinde kuruldu. Evin savurgan hissine katkıda bulunan pahalı mekân içi aydınlatma aygıtlarını da tercih ettik.

Parazit filminin setinde kullanılan SkyPanel’ler.

  • Bu filmin ana aydınlatma aygıtı olarak SkyPanel’i seçmenize hangi özellikleri neden oldu?

SkyPanel’in kısmaktan renk sıcaklıklarını ayarlamaya kadar her şeyi denetleyebilmesini beğeniyorum. Geçmişte renkleri dengelemek için filtreleri kurup ayarlamaya çok zaman harcıyorduk, ama SkyPanel ile bir butonu tıklatarak renkleri değiştirebiliyoruz. Ayrıca yayılan ışık kaynağı gerçekten kusursuz bir ışık kalitesi sunuyor. Sonuç olarak SkyPanel’in hızla renkleri değiştirebilmesini, kolayca taşınmasını ve bize zaman kazandırmasını seviyoruz. 

  • Film ilerledikçe öykü kasvetli bir hale geliyor; komedi birkaç saniye içinde gerilime dönüşüyor. Bu değişime uyacak şekilde nasıl aydınlatmanızı ayarladınız?

Her sahne için gerçekçi aydınlatmayla çalışmaya başladık, ama olaylar çetrefilli bir hale geldikçe endişe ve gerilim yaratmak için daha koyu tonlar kullandık. Örneğin gizli bodrum katının girişinde aydınlatma kurulumu, güçlü turuncu pratik ışıklarla aydınlatılan seramik raflarının arasında duran kapkara bir boşluktu. Filmin başlangıcında bu alan, içerisine kurulan ışıklarla parlak tutuldu. Ama daha sonra bu boş alan daha tekinsiz görünsün diye ışıklar kapatıldı. Gizli bodrum kilerinin derinliklerine ilerledikçe doku çimentoya benzer bir hale dönüşüyor ve aydınlatma soğuklaşıyor. Her bir sahnede tüm ışıklar üzerinde denetime sahip olmak bizim için şarttı. Aydınlatma ve renklerdeki her değişiklik incelikli bir şekilde yapıldı. Aydınlatma yoluyla filmin ritmi ile görünümü arasındaki uyuma odaklanmaya çalıştık.

SkyPanel’lerle zorlu sağanak sahnesinin çekimi.

  • Sağanak yağışlı fırtınadaki elektrik arkı filmin bütünleşik bir parçasıydı. Bu sahneleri aydınlatırken SkyPanel’in nasıl bir yardımı oldu?

Villadan yoksul mahalleye kadar giden sel sahneleri sekansında SkyPanel’ler çoğunlukla dolgu ışığı olarak kullanıldı. Villada yağmurun estetik olarak hoş görünmesini isterken, yarı bodrumda tüm sekans boyunca ışıkları sürekli kırpıştırdık. SkyPanel’in özellikleri sayesinde aydınlatma efektlerini hiç sorunsuz kullanabildik. Ayrıca ışıkların çok portatif olmaları her şeyi çok kolaylaştırdı.  

ARRI ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi için 0212 358 45 20 numaralı telefondan Linka’yı arayabilirsiniz.