Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > Nautel ile Telos Alliance HD Radio Zaman Ayarı Güçlüğünü Ortadan Kaldırıyor
Nautel ile Telos Alliance HD Radio Zaman Ayarı Güçlüğünü Ortadan Kaldırıyor
18.09.2020 14:59

Nautel ile Telos Alliance, FM ve HD1 çıkışlarını ses işlemciden HD Radio yayın zincirinin tüm kalan kısmı boyunca vericinin içerisine kadar kilitleyerek zaman ayarı sorunlarını tamamen ortadan kaldıran, yeni bir HD Radio zaman uyumlama yaklaşımı ortaya koydular. 

HD Radio analog ve dijital kanallarda ayrı ama birbirinin aynı ses akışları kullandığı için, bu akışlar vericiye biraz farklı zamanlarda varabiliyor. Alıcılar analog ile dijital arasında geçiş yaptığında dinleyicilerin duydukları sinyalde zaman kayması veya bozulma olmamasını garantilemek için, tipik olarak analog sinyali, zamanını dijital sinyalinkiyle birleştirmek için tampon belleğe alan çeşitleme gecikmesi (diversity delay) uygulanıyor. Fakat bu zaman ayarlamasındaki çok küçük hatalar duyulabilen etkilere yol açabiliyor ve alıcı FM ile HD1 arasında birleştirme yaparken fazla hatalar içeriğin tekrarlanmasına veya tamamen atlanmasına neden olabiliyor. 

Telos Alliance Omnia Ürün Müdürü Geoff Steadman şunları söyledi: “Son on yılda birçok satıcı firma sinyal birleştirme sorunlarını en aza indirmek için düzeltme sinyalleri üreten ek veya dahili alıcılar içeren karmaşık çözümler tasarladı. Ne yazık ki bu çözümler, sorunun altında yatan gecikme kaymalarının üzerini örterek sinyali etkileyebiliyorlar. Bu yaklaşımlardan farklı olarak Nautel ile Telos Alliance artık FM ve HD1 sinyallerinin zamanlarını kilitleyerek, zaman uyumlama işleminden düzeltme gereksinimini kaldırıyor ve sinyal birleştirme sorunlarını tamamen ortadan kaldırıyorlar.

Nautel Sorumlu Teknik Başkanı (CTO) Philipp Schmid yorum yaptı: “Çözümümüz FM ve HD1 çıkışlarını ses işlemcide kilitliyor ve HD Radio yayın zincirinin kalan kısmının tamamında, vericinin içerisine girene dek kilitli tutuyor. Fazladan aygıt, ek ses kodek, radyo alıcısı veya düzeltme yöntemi gerekmiyor, ve Nautel/ Telos Alliance çözümü MPX, µMPX, E2X gibi kanıtlanmış “Made for Radio” standartlarından yararlanıyor. Eksiksiz çözümümüz, harici zaman senkronizasyonu gerekmeden bir istasyonun HD Radio donanımının ister vericide, ister stüdyoda olsun, konumdan bağımsız olmasına imkan veriyor.” 

Çözüm, Telos Alliance Omnia Enterprise 9s yüksek yoğunluklu ses işlemci yazılımı Gen4 Importer/Exporter ve Nautel HD MultiCast+ üzerinde çalışan Nautel teknolojisi kullanılan canlı bir web semineriyle tanıtıldı. 

Nautel Pazarlama Müdürü John Whyte açıkladı: “Endüstride yaygın hale gelen sabit amaçlı çözümlerden farklı olarak, Nautel’in açık ve uygulama dostu HD Multicast+ ortamı yaklaşımı yayıncılara yayın zincirinde yenilikler yapmanın yolunu açıyor. Nautel gelecekte bu teknolojilere dayalı ürünler geliştirmeyi planlıyor.” 

Web seminerinde Nautel, Telos Alliance Omnia Enterprise 9s için MultiCast+ üzerindeki desteğini duyurdu. Omnia Enterprise 9s ses işlemeyi merkezileştiriyor ve operasyonu sanallaştırıyor. Yayıncılar sanal ortamlara geçerken hızla değişen altyapı gereksinimlerine yanıt verebilecek esneklikte tasarlandı. 9s işlenmesi gereken çok miktarda sinyali olan müşteriler için yüksek yoğunluklu sunucu tabanlı (sanal) sistemlere özel bir çözüm. 

Telos ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi için 0212 274 69 10 numaralı telefondan Mavi İletişim’i arayabilirsiniz.