Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > Sony Yapım İş Akışını Kolaylaştıran Bulut Tabanlı Araçlarının Uygulanabilirlik Testi İçin NRK ile Çalışıyor
Sony Yapım İş Akışını Kolaylaştıran Bulut Tabanlı Araçlarının Uygulanabilirlik Testi İçin NRK ile Çalışıyor
20.10.2020 15:29

Sony yeni bir bulut tabanlı otomatik yapım aracının uygulanabilirliğini kanıtlama testi (proof of concept) projesi üzerinde Norveçli kamu yayıncısı NRK ile işbirliği yapıyor. Yapım sürecini iyileştirmek için tasarlanan, üstveri girişinin tekrarlanmasını ortadan kaldıran otomatik içerik yönetimli, Metadata Wrangler kod adlı araç seti, ana izlenme saatlerinde yayınlanan bir yemek programının yapımı sırasında yapımın verimliliğini yükseltti ve maliyetlerini düşürdü. 

Amaç içerik yüklemenin sürecin daha sonrasında teknik olarak yürütülmesi yerine, hemen erişim ve gözden geçirme için kayıtların proxy sürümünün Sony Ci bulut hizmetine doğrudan yüklenmesinin getirdiği avantajlardan yararlanmak. Böylece çekim yerinde olmayan personel yeni içeriğe hızla ve kolayca erişebiliyor, kameralardan içerik yüklemeyle uğraşmanın teknik süreci yerine yaratıcılık süreci üzerinde yoğunlaşabiliyorlar.

Sony Ci Media Cloud’a bir mikro hizmet eki olan Metadata Wrangler, ağa bağlı kameralardan gelen dosyaları (bu durumda proxy dosyalar), yapım planlamasından kaynaklanan mevcut yapım öncesi üstverilerle otomatik olarak bağlayarak çalışıyor. Gelen dosyalar tanınıyor, üstveri ekleniyor ve uygun bulut klasörlerine yerleştirilerek kurgu uzmanlarının ve yapım personelinin kolayca erişebileceği hale getiriliyor. Ünlü şeflerin katıldığı Kokkeliv adlı yemek programının yapımı sırasında geliştirilip iyileştirilen Metadata Wrangler hizmetinin iterasyonları, 12 ay süresince her sezon daha da iyileştirildi. 

NRK Post Prodüksiyon İş Akışı Teknoloji Danışmanı Trond Ramberg şunları söyledi: “Post prodüksiyon iş akışımızı hızlandırmak ve kolaylaştırmak için sürekli çalışıyoruz ve sınırlı teknik kaynaklarla yüksek kaliteli TV dizileri stratejimizi destekleyecek doğru araçlar arıyoruz.

Bu deneme her iki tarafa da değerli bilgiler veriyor ve fikirlerimizi ve zorluklarla karşılaşınca piyasadan neler bekleyeceğimizi tartışma fırsatının değerini biliyoruz.

Bizim için çekilen görüntülerin proxy sürümlerini kameradan doğrudan bir sunucuya veya bulut hizmetine aktarmak, yapıma çok iyi bir değer katıyor. Bunun yanı sıra erkenden üstveri elde edip kurgu sürecine kadar giden süreçte sürekli korumak, verimli medya yönetimi için önemli bir özellik. Tamamlandığında bu çözüm endüstride oyunun kurallarını çözme potansiyeline sahip.

Sony mühendisleri tarafından Avrupa’daki tesislerde geliştirilen Metadata Wrangler, yapımı, kurguyu ve dağıtım iş akışlarını kolaylaştırmak amacıyla bulutun ölçeklendirilebilirliğini ve kullanılabilirliğini iyileştirmek için uzakta çalışan ekipleri olan medya şirketlerine güç katan medya merkezli bulut ortamı Sony Ci medya bulut platform üzerinde çalışmak üzere tasarlandı. Ci’ın genişleyen REST API portföyü, bulutun ölçeklenebilirliğinden ve hataya karşı dayanıklılığından etkin maliyetle yararlanabilmek için mevcut iş akışlarıyla kesintisiz bütünleşme sağlıyor.

Sony Professional Solutions Europe İnternetten İçerik Toplama Başkanı Claus Pfeifer yorum yaptı: “Sony’de biz müşterilerimizin ve çözüm ortaklarımızın yüzleştikleri ortak zorlukları anlamaya çalışıyoruz ve bunları yenilikçi çözümlerle aşmanın olanaklarını arıyoruz.

Metadata Wrangler’i denemek için, ürünü hayata geçirmek amacıyla bizimle çalışmak isteyen, doğru tipte müşteriye ihtiyacımız vardı. NRK’in fırsatları değerlendirmeye açık görünümü ve öncü teknolojik ruhu, ürünün geliştirilmesi için mükemmel çözüm ortaklığı sağladı. NRK’in yemek programının yapımı sırasındaki süreçten ve gelecekte daha geniş kullanımının getireceği fırsatlardan hala cesaret alıyoruz.

Metadata Wrangler halen Sony tarafından geliştirilme aşamasında. İleride ticari hale getirileceği zaman duyurulacak.