Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > Çoklu İçerik Dağıtım Ağlarında Görüntü Kalitesi Ölçümü
Çoklu İçerik Dağıtım Ağlarında Görüntü Kalitesi Ölçümü
06.02.2021 22:42

Kaynak: Edgeware


OTT (Over The Top) teriminin işaret ettiği gibi, görüntüler kullanılabilecek kapasitesinin sunucudan istemciye kadar bilindiği IPTV için kullanılan denetimli bir ağdan farklı olarak, denetimsiz bir ağ üzerinden gönderiliyor. HTTP görüntü akışlarında istemci görüntünün hangi bit hızlı sürümünü indireceğine karar verirken, sunucu ise farklı çeşitler için bir tedarik mekanizmasına indirgeniyor.

Yüksek kaliteli TV hizmetlerinin dağıtımında son kullanıcı deneyimi üzerinde bilgi ve denetime sahip olmak önemli. Bu, istemcilere özel yazılımlar kurarak sağlanabiliyor. Ancak farklı istemci sayısı sürekli arttığı için bu yöntem kullanışsız hale geliyor ve genellikle tümünü örneklemek yerine bir istemciler alt grubunu örneklemekle sonuçlanıyor. Bu nedenle sunucu tarafında görüntü akışını izleyebilmek ve denetleyebilmek önemli.

İstemci tarafında ölçüm

İzleme deneyiminin kalitesini (QoE) istemci tarafında ölçmek görüntünün takılması ve kare düşmesi gibi sorunları izleyiciye en yakın ve en doğru ölçmeyi sağladığı için mantıklı olsa da, istemci tarafı farklı formatlar, aygıtlar ve tarayıcılarla çok karmaşık bir hale geldiği için zorlaşıyor. 

Sunucu tarafında ölçüm

İzleme kalitesinin sunucu tarafında ölçülmesiyle oynatma deneyimi hakkında daha az doğru bir takip sağlanabiliyor ama her zaman tüm istemcileri kapsayan, formattan ve istemci aygıttan bağımsız bir ölçüm elde ediliyor. 

Sunucu tarafında ölçülebilenler

Sunucu tarafından oturumlar kurulum sırasında konulan ve oturum süresince kalan jetonlar veya tanımlayıcılarla belirlenebiliyor. Bu belirleme, abonelikle nelere izin verildiğine bağlı olarak aynı andaki oturum sayısını takip edip kısıtlamak için de kullanılabiliyor.

HTTP başlıklarındaki kullanıcı ajanı veri, istemci ve istemci platform hakkında birçok bilgiyi açığa çıkarıyor. 

Sunucu asıl bölümler (segment) için indirme sürelerini gözlemlemenin ve bölüm oynatma sürelerinin karılaştırılmasının yanı sıra, içerik dağıtım ağının (CDN) iyi performans gösterip göstermediğini de görebiliyor. Bu, kullanılabilir ant genişliği miktarının istemciden görülebildiğinin bir göstergesi. Ve seçilen bit hızı ile birlikte mevcut bant genişliğinin ne kadarının kullanılmakta olduğu anlaşılabiliyor. 

TCP yığınının içerisine derinlemesine bakıp ayrıntıları incelerseniz, ağ sorunları ve gecikmeleri hakkında bile bilgi bulabilir, hatta sorunun hizmetin denetiminin dışındaki WiFi gibi bir ağda mı olduğunu, yoksa CDN ağının mı sorun çıkardığını teşhis edebilirsiniz. 

Diğer bir ilginç ölçüm, kullanıcıya aslında ne kadar görüntüleme yapıldığı. Canlı görüntüler için bunun neler indirildiğiyle güçlü bir ilişkisi olmalıdır, bu nedenle belli bir oturum için bölüm istekleri durduğu zaman ilk ve son bölümler arasındaki aralık izleme süresinin bir tahmini olarak kaydedilebilir. 

Reklam izlenmelerinin ölçümü

Diğer bir istenen ölçüm, bir reklamın izlenip izlenmediğini belirlemek. Servis sağlayıcıya reklamların seyredilme sayısı kadar para ödendiğinden, bu bilgi değerli ve izlenim veya etki olarak da adlandırılıyor. En yaygın çözüm, istemcide ücretlendirme için izlenmeleri tespit edip bir izlenim sunucusuna bildiren bir kod kullanmak. 

Burada sunucu tarafının bir zayıflığı var, çünkü gerçekten nelerin izlendiğini göremez. Bununla birlikte gerçek izlemeye karşılık gelen bir hızda, reklamın indirilip indirilmediğini görebilir. Bu her türlü istemci bütünleştirmesinden bağımsız yapılabilir. Bu istemci tabanlı bir çözümden daha az güvenilir olsa da, uygulanabilirliği daha yüksek. 

Yöntemin diğer bir avantajı, reklamı engelleyen reklam engelleyicilerin sunucu tarafındaki bir çözümde işe yaramaması. 

Edgeware hakkında ayrıntılı bilgi için 0216 474 09 27 numaralı telefondan Orsatek’i arayabilirsiniz.