Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > LUT Kütüphanesi
LUT Kütüphanesi
02.03.2021 14:40

LUT (Look-Up-Table) görünümünü değiştirmek için görüntüye uygulanabilen sabit sayısal değerler içeren bir tablo. Bir resmin kontrastını, rengini veya her ikisini de değiştirebiliyor. Her giriş değerinin tek bir çıkış değeriyle eşleştiği 1D LUT’lar en basiti iken, 3D LUT’lar daha karmaşık ve koordine bir renkler setine uygulanabiliyor. 

LUT’ların avantajları

Bir LUT veya Look-Up Table görüntü içeriğinize çok çeşitli ve farklı görünümler uygulamayı kolaylaştırıyor. Başlangıçta oldukça düz görünen ama post prodüksiyonda yaratıcılık için çok miktarda bilgi içeren RAW veya log içerik çekerken sık kullanılıyor. 

S-Log3’ten Rec-709’a gibi farklı televizyon standartları arasında çevrim yapmak için kullanılan “teknik” LUT’lar ve neredeyse sonsuz sayıda farklı görünümler ve tarzlar yaratmakta kullanılan yaratıcı LUT’lar var. 

Sony LUT’lar

Sony mühendisleri film çekenler için beli işlevleri kolaylaştırmak için LUT’lar geliştirdi. Bunlar ücretsiz olarak edinilebiliyor.

Sony Look Profile

Bu LUT’lar tipik bir yayın TV iş akışı için renk derecelendirme yaparken kolay bir başlangıç noktası sağlamak için tasarlandı. Başlangıçta F65 ile F55 kameraların sıra dışı renk röprodüksiyonu ve enleminden yararlanmak için geliştirilen bu profiller, daha sonra çıkan FS7/FS5 serisi geniş formatlı sensöre sahip kameralar için de kullanışlılar. 

Look Profile’lar renk derecelendirme araçlarıyla uygulamak için 3D LUT dosyaları olarak sağlanıyor. RAW, SR File, XAVC ve MPEG2 iş akışlarını destekliyor. 

  • S-Gamut/S-log2
  • S-Gamut.Cine/S-log3 

s709 monitör görünümü

Sony bu LUT’ları çekim sırasında sette izlemenin yanı sıra daha sonra klipleri incelemek için de yarattı. VENICE ile birlikte geliştirilen ve FX9’a da uygulanabilen s709, pürüzsüz renk derecelendirme ve daha yumuşak alçak kontrast ton eğrisiyle görüntüleri incelikli tonlarda sunuyor. s709 filmin renk karakteristiklerine yakın ve yönetmenlere, görüntü yönetmenlerine ve kameramanlara çekim yaptıkları yerde, en son film görünümü karakteristiklerinde izleme imkanı veriyor.

Yaratıcılardan üçüncü taraf LUT’ları

Bağımsız film yapımcılarından alınabilen çok çeşitli LUT’lar var. 

Alister Chapman’dan Blockbuster LUT

Alister Chapman’ın Blockbuster LUT’u modern çok satılan LUT’ların stilize görünümünü sadece parlaklık kontrastını arttırarak değil, renk tekerleğinde birbirinin zıttı olan tamamlayıcı renkler kullanarak da taklit ediyor. Pro.sony sitesinde bu LUT indirilebiliyor ve Alister’ın nasıl geliştirdiği ve tanıtım görüntüsünü çektiği görülebiliyor.