Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > Berlin’de Lawo ile Tarih ve Sanat
Berlin’de Lawo ile Tarih ve Sanat
25.03.2021 13:28

Müzeleri, etkinlik mekânları, sergi salonları, kültürel eğitim tesisleriyle Humboldt Forum, Berlin’nin tarihi merkezindeki Spree Adası üzerindeki ünlü Berlin Palace’ta yer alıyor. Dış cepheleri orijinaline oldukça sadık kalınarak modellense de, kompleksin içerisi Lawo tarafından tedarik edilen en son teknolojiyle donatıldı.

Sistem bütünleştirici Digitech, merkezi konumlandırdığı bir Lawo Nova 73 HD yönlendirici yoluyla ağ bağlantıları oluşturulan, en yeni ve üstün teknolojili bir IP tabanlı ses altyapısı kurdu. Esneklik ve ölçeklendirilebilirlik gözetilerek tasarlanan Lawo kurulumunda, üç adet son kuşak Lawo mc²56 yapım konsolu ile on bir tane DALLIS I/O sistemi kullanıldı. Etkinlikler ve ses sanatları için tüm alanlar, her biri ilgili tesisin gereksinimlerini karşılayacak yapıda donatılan Lawo sahne donanımları (stagebox) aracılığıyla bağlandı. Binadaki sinyal aktarımları, merkezi yönlendirici üzerinden yol alıyor.

Humboldt Forum’daki ana mekânlar yoğun olarak ses teknolojileriyle donatıldı. Bunlar 500 ve 461 metre karelik iki adet canlı etkinlik salonu, ana lobi ve çeşitli seminer salonlarından oluşuyor. Schlüterhof Bahçesi, pasaj ve diğer alanlar etkinlikler ve açık hava aktiviteleri için kullanılıyor ve Stiftung Stadtmuseum (Belediye Müzesi Vakfı), Humboldt Forum Vakfı, Staatliche Museen zu Berlin (Berlin Devlet Müzeleri) ve Berlin Humboldt Üniversitesi gibi hissedarlar tarafından kiralanıyor. 

İki salonun her birindeki denetim odalarında birer mc²56 (MKIII) miks konsolu (32 ve 48 fader içeren birer konsol) ile ortak merkezi donanım odası var. Bu odaların panelleri, etkinlik ve ziyaretçi alanlarına cömertçe dağıtılmış sahne kutularına bağlanıyor; bunlar ses, görüntü, konferans teknolojisi ve denetimi için arabirimlerle donatıldı. 

Berlin Ulusal Müzesi tarafından yürütülen Klangwerkstatt (ses çalıştayı), tarihi ses kayıtları koleksiyonu Lautarchiv’in (ses arşivi) bakım ve korunması gibi önemli bir sorumluluğu yerine getiriyor. Avrupa’daki bu tip kuruluşların en eskilerinden biri olan bu ünlü arşiv, tarihi kayıtları taşıyan 7.500 civarında şelak ağacı reçineli kayıtlar, balmumlu silindirler, ses bantlarına ev sahipliği yapıyor. Bazıları 120 yaşında olan bu kayıtlar izleyicilere ve araştırmacılara Alman İmparatorluğu ve Weimar Cumhuriyeti dönemlerinden paha biçilemez ses ve dil bilimi deneyimleri ve bilgileri sağlıyor. 

Ses çalıştayı akustik kaynakların onarımı için teknik sistemlerin yanı sıra, 48 fader ile 600 adede kadar tam donanımlı yayın DSP kanalı ve 5120 x 5120 mono kanal yönlendirme kapasitesi sağlayan ikinci bir Lawo mc²56 konsol merkezinde bir de kayıt stüdyosu da işletiyor. Denetim odası ve ses bağlantıları, tüm tesisisin tarihi ve sanatsal projeler için bütünleştirilmesine ve yararlanılmasına imkân veriyor. 

Lawo ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi için 0212 259 79 71 numaralı telefondan Radikal Elektronik’i arayabilirsiniz.