Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > Brown Note Productions’tan Danny Wimmer Presents Sonbahar Festivallerinde L-Acoustics’e Tam Not
Brown Note Productions’tan Danny Wimmer Presents Sonbahar Festivallerinde L-Acoustics’e Tam Not
23.01.2022 10:28

The Doors’dan Lenny Kravitz’e kadar herkes şarkılarında şu ünlü “rock is dead” iddiasında bulunsa da, yakın zamanda düzenlenen Danny Wimmer Presents (DWP) müzik festivallerinden herhangi birine katılan ve biletleri tüketen kalabalıkların buna ikna edilmeleri zor görünüyor.

DWP geçtiğimiz aylarda birden fazla güne yayılan dört büyük prodüksiyon sahneledi: The Shawshank Redemption’ın Ohio State Islahevi’nin dışında Mansfield, Ohio’s Inkcarceration, Louisville Highland Festival Grounds’da Louder Than Life, Sacramento’s Discovery Park’ta Aftershock, ve Daytona International Speedway Welcome To Rockville. Tümü Denver merkezli Brown Note Productions’ın (BNP) dev L-Acoustics K Serisi hoparlör sistemleri ile sonik olarak güçlendirildi.

BNP Başkanı Ryan Knutson’a göre, dört festivalden üçü, her sahnede benzer sistemlerin kurulduğu çift ana sahneli düzene sahipti. Ana hoparlör grupları, her bir ana sistemin arkasında bir kardioid yapılandırmada havada asılı sekiz adet KS28 bas hoparlörü ile her iki yanda altı K2 ve bir düzine K1 üzerinde altı tane K1-SB’den oluşuyordu. Daha etkili alçak frekanslı ses için her sahnenin ön yüzüne üçer adetlik gruplar halinde toplam 33 ek KS28 dağıtıldı ve ön dolgu sesi için üstte 12 adet Kara konumlandırıldı.

Kurulum her iki tarafta üç adet Kara üzerinde asılan sekiz tane K2 ile tamamlanırken, dört gecikme kulesinin (her sahne için izleyici alanında iki adet) her biri üç KS28 ile birleştirilmiş 15 adet K2’ye sahipti. İkiz sahne sistemler için güç ve sinyal işleme, 126 adet LA12X ve 12 tane LA8 yükselteçli denetleyici tarafından sağlandı.

DWP Etkinlik Prodüksiyon Direktörü Les Targonski paylaştı: “Geçmişte de Louder Than Life gibi festivaller için Brown Note L-Acoustics kullanmıştı, ama bu kez çıtayı gerçekten yükselttik. Bu yılki her iki ana sahnede aynı anda çalışan tam K1 donatımları vardı. Her sahnenin kendi stereo yaygın kapsamlı hoparlör kulesi (delay tower) çiftine sahip olduğu, çok geniş bir ses duvarı oluşturduk. Üç festivalimiz için iki gece Metallica’yı konuk ettiğimiz için, kule planını daha fazla düşünme ihtiyacı hissettim. Asıl fikrim, bir çifti ana kaynaktan 76 metre, ikincisi 121 metre yükseklikte olmak üzere katman başına iki kuleli iki kule katmanı kurmak idi. Ancak Ryan ve Brown Note ekibinin geri kalanıyla yakın işbirliğiyle çalıştıktan sonra, L- Acoustics Soundvision yazılımı, tek bir kule katmanındaki daha fazla sayıda hoparlörle daha etkin olacağımızı gösterdi ve bu sistem 180 metreden uzak olan en arkaya kadar tam ve eşit dağılımlı kapsama sağladı. Aftershock ve Welcome to Rockville konserlerinde de iki ayrı ana sahneye sahip olduğumuzdan, bu kurulum yılın tüm geri kalanında kullandığımız ses modeli haline geldi.

Targonski, bunun gibi çok büyük festivallerdeki en büyük zorluklardan birinin, yeterli ses kapsama alanına ulaşmak olduğuna dikkat çekiyor: “Bu, sesin yüksekliğiyle karıştırılmamalı. Yüksek ses mutlaka iyi ses anlamına gelmiyor gelmiyor, ancak uygun hoparlör kapsamı bu anlama geliyor. Gerçek şu ki, tüm miks mühendisleri aynı yapıda değiller ve nasıl miks yaptıklarını kontrol edemeyiz. Bazı uzmanlar, büyük bir uygulama PA (Public Address) sisteminin yeteneklerinden çekinirler, veya patronları için değil kendi kulak zevkleri için miks yapma eğilimindedirler. Bu nedenle, tüm frekans spektrumunun kapsanmasının önemini vurguluyoruz. Her kullanıcının deneyimi hissetmesini istiyoruz. Ayrıca, mekânda dolaşacak ve izleyici alanı (FoH) mühendislerin dikkat etmeyebileceği bileşenlerde ayarlamalar yapacak bir sistem mühendisinin olması da iyidir.

Brown Note ekibinin L-Acoustics ürünleriyle birleşimi bana, sayamayacağım kadar çok sayıda prodüksiyon ekibiyle güvene dayalı bir ilişki kurma yeteneği kazandırdı. Beni gerçekten etkileyen bir şey, bir sanatçının prodüksiyon menajerinin e-posta gönderdiğinde veya aradığında, hangi motora sahip olduğumuzu görmek için nadiren kaputun altına bakmak için zaman ayırmalarıdır. Bu sektörde itibar her şeydir. Doğru yapıyorsanız, insanlar fark edeceklerdir, ve ettiler de.

Knutson, doğru ekibe ve araçlara sahip olmanın tüm farkı yarattığı görüşüne katılıyor: “K Serisinin genel netliği, etkisi ve esnekliği bize konuk mühendislere harika bir başlangıç noktası sunma şansı veriyor. Bizim işimiz tam da bu - zamanın kısıtlı olduğu bu stresli festival koşullarında herkese işe başlamak için kaliteli bir platform sunmak. Kendine özgü ses ve sinyal işleme araçlarıyla L-Acoustics, ekiplerimizin bu sistemleri kurmalarını gerçek bir keyif haline getiriyor.

VIP bölümlerinin konforunun tadını çıkaran DWP festivali konserlerinin izleyicileri için, son festivallerde bu alanlar iki  L-Acustics sistemiyle kapsandı: Dört KS21 bas hoparlörü ile eşleştirilmiş iki A15 Wide ve iki A15 Focus kasasından oluşan ve iki LA4X tarafından desteklenen bir A Serisi donatım, ve iki Syva, iki Syva Low ve iki de Syva Sub’dan oluşan ve yine bir LA4X ikilisi tarafından desteklenen bir Syva sistemi. 

L-Acoustics ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi için 0212 212 80 75 numaralı telefondan Asimetrik’i arayabilirsiniz.