Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > Makyaj Sanatçıları için 2017 Ajandası Önerileri
Makyaj Sanatçıları için 2017 Ajandası Önerileri
14.01.2017 00:01

Bir meslekte ilerlemenin en önemli adımlarından birisi de teknolojik gelişmeleri takip etmektir. Teknolojik gelişmelerin geniş kapsamlı izlenebildiği alanlar; sektör fuarları, eğitim kurumlarının veya firmaların güncel bilgileri paylaştığı eğitim seminerleri veya atölye çalışmaları ve sergilerdir. Şayet sektör belirli bir talebin oluşmasını sağlayacak büyüklüğe ulaşmışsa meslek mensuplarının oluşturduğu dernek, federasyon gibi meslek örgütleri de düzenlediği eğitim seminerleri ile üyelerine yönelik meslek eğitimleri düzenleyebilir. 

Dünyada profesyonel makyaj alanında en geniş kapsamlı sayılabilecek etkinlik International Make up Artist Trade Shows’dur (IMATS). Pek çok farklı ülkede yıllardır düzenlenen, hem firmaların standları ile yer alıp ürün sattıkları hem de dönemin ünlü makyaj sanatçıları tarafından verilen seminerler ve atölye çalışmaları profesyonel makyaj bilgilerinin makyaj sanatçıları tarafından güncel takip edilmesini sağlıyor. 2017 yılında Vancouver 14-15 Ekim 2017, Toronto 26-27 Ağustos 2017, Los Angeles 13-15 Ocak 2017, New York 7-9 Nisan 2017, Londra 19-21 May 2017, Sidney 22-23 Temmuz 2017 tarihlerinde gerçekleştirilecektir. 

Cilt bakım ve makyaj ürünlerinin birlikte yer aldığı fuarlarda da benzer uygulamalar gerçekleştirilse dahi sadece profesyonel makyaj alanında IMATS en dikkat çekici olanıdır. IMATS BATTLE OF THE BRUSHES adı altında yarışma tarihine kadar makyaj alanında 12 aylık eğitimini tamamlamış öğrencilerin katıldığı bir makyaj yarışması düzenler. Öğrencilerin sektör tarafından tanınmasını da amaçlayan bu etkinlikte Make-Up Artist magazine ekibi tarafından ön eleme sonrası güzellik/fantazi ve karakter/protez alanlarında seçilen sekizer öğrenci, jüri karşısında yarışır. Yarışmacılar sadece endüstrinin ileri gelenleri değil binlerce sosyal medya kullanıcısı tarafından da tanınmış olur. Her sene seçilen bir karakter üzerinden hareketle yarışmacılar kendi özgün karakterlerini yaratırlar. 

makyaj-147-1

Guardians of the Galaxy
Pratik makyaj efektleri: David White; fotoğraf: David White, © Marvel 2014/© David White

Karakter/Protez

2017 karakter/ protez teması Guardians of the Galaxy.

makyaj-147-2

Makyaj: Valente Frazier, Fotoğraf: Peter Chin
Güzellik/Fantazi
2017 güzellik/fantazi kategorisi Uluslararası Güzellik , moda dünyasından etnik karakter uygulamalarıdır.

Yarışmacılar karakter/ protez kategorisi için 3 saat, güzellik/ fantezi kategorisi için ise 2 saatte uygulamaları tamamlamak zorundadırlar.

IMATS/Make-Up Artist magazine başvurular posta yoluyla engeç 30 Ocak 2017 tarihli postalanmış olup, ilk eleme sonuçları 20 Şubat 2017 tarihinde açınacaktır. Başvurular için; 

Make-Up Artist magazine
12808 NE 95th St.
Vancouver, WA 98682 USA
Phone: 360-882-3488, ext. 106
Email: kaylaw@kpgmedia.com

Diğer önemli etkinlik World Body Painting Festival’dır. İlk kez Avusturya’da başlayan, fotoğraf ve makyaj sanatçılarına yönelik olarak yarışmalar ve atölye çalışmalarının gerçekleştirildiği bu etkinlik 25.000 civarı katılımcı ile insan vücudunun tuval olarak kullanıldığında yaratıcı sanatçıların nasıl sanat eserleri ortaya koyabildiklerini gösteren, içeriğinde konserlerin de yer aldığı bir organizasyondur. 2017 Temmuz ayında gerçekleştirilecek olan festivalin yarışma dışı programlarından olan webacademy programına profesyonel makyaj alanında kendini geliştirmek isteyenler için yanda yer vermek istedim. 60 farklı alanda düzenlenen bu eğitim programı son teknikler ve ürünler konusunda konunun uzmanlarından bilgi alabilme imkanı yaratabilmektedir. 

makyaj-147-4

Londra’da sadece makyaj alanındaki diğer bir fuar United Makeup Artists Expo2017 (UMA) 29-30 Nisan’da Londra’da gerçekleştirilecektir. (UMA http://10times.com/health-wise-expo http://www.iecsc.com/ny#1)

makyaj-147-5

Almanya Düsseldorf’da 1-2 Nisan 2017 tarihinde yine sadece makyaj alanındaki diğer etkinlik Make up Artist Design Show IMATS ve UMA benzeri bir organizasyon şeklinde gerçekleştirilmektedir. 

makyaj-147-6

Profesyonel makyaj alanının markalarının düzenlediği atölye çalışmaları ve seminerler de genellikle ücret karşılığı organize edilmektedir. Ülkemizde sadece makyaj alanında etkinlikler yerine kozmetik fuarlarında makyaja da yer verildiği gözlemlenmektedir. 

YAZAR HAKKINDA
Doç. M. Sevtap Aytuğ
Uşak Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Yeni Medya Bölümü