Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > Bantsız Arşivleme Kolaylaşıyor
Bantsız Arşivleme Kolaylaşıyor
20.11.2017 12:37

Alan Hoggarth / Disk Archive Corporation CEO ve Kurucu Ortağı

Otuz yılı aşkın bir zamandır farklı biçimlerde veri bantları çeşitli endüstriler için medya (kayıt ortamı) arşivlemede en mantıklı seçenek oldu. Bant ilk sabit disklerden daha fazla kapasite sundu, ve hem bantlar hem de bant sürücüleri sorunlar taşımalarına rağmen bant arşivleri her dosyanın iki bağımsız kopyası yaratılarak güvenli hale getirilebiliyordu.

Çoğaltma fikri sabit disk dünyasında yer bulmadı ve kullanışlı miktarda hızlı bellek alanı sağlamak amacıyla bir küçük diskler grubunun kapasite ve bant genişliğini bir araya toplama yeteneği nedeniyle RAID hızla tercih edilen seçenek hale geldi. Daha da önemlisi, disk hatalarına karşı RAID’in kendi kendini onarabilme yeteneğiydi. 

Yirmi beş yıl sonra artmakta olan veri bant kapasiteleriyle kedi-fare yarışına giren disk kapasitelerinin 1 TB’tan 10 TB’a yükseldiğine tanık olduk. Bugün diskler kapasite, bant kartuşları ise maliyet açısından avantajlı. Ancak burada üzerinde düşünülmesi gereken önemli soru, bunların ömürlerinin ne kadar süreceği.

Bulut ve büyük veri depolarına olan talepler, her ikisinin de maliyet ve kapasitesini etkiliyor. Fakat sonuçta nihai kazananın doğrusal olmayan bir kayıt ortamı olacağını varsaymak mantıklı.

Bugün yüksek kapasiteli 8 TB ve 10 TB diskler mükemmel maliyet ve kapasite sunuyor. Bununla beraber, güvenli ve etkin maliyetli bir kayıt ortamı arşivi yaratmak için iki temel sorunun çözülmesi gerekiyor.

Enerji maliyetleri ve güvenlik

Sadece beş yıl önce popüler görüş, kullandıkları enerjinin maliyeti ve yaydıkları ısıdan kurtulmak için gereken klima maliyeti yüzünden sabit disklerin asla bantla rekabet edemeyeceği idi. Görünüşe göre bu durum, kayıt ortamının pasif olduğu bir bant kütüphanesiyle karşılaştırıldığında, çözülemez bir sorun.

Güvenlik konusuna bakarsak RAID’in kendisinin zayıf nokta olduğu açıkça anlaşıldı. Fiyatları giderek düşen katı halli bellek (solid state storage) ile üst sırayı paylaşıyor olsa da, çeşitli şekillerde RAID halen online disk depolama için baskın olarak kullanılan teknik. 

İyi tasarlanmış RAID’lerde diskler küçük olduğu sürece veri kaybı riski çok düşük; ama disk kapasitesi genişledikçe korunmasızlık artıyor. Hataya karşı çift korumalı bir RAID bile medya varlıklarını 10 güne kadar ciddi kayba maruz bırakabilir. Buradan çıkarılması gereken ders, RAID’ın kesin olarak güvenli bir yapı olmadığı. Kümeli (clustered) ve nesne (object) veri depolama sorunu çözdüğü için kolay erişilir (nearline) bellek piyasasına hakimler. Performans ve maliyet arasında bir denge kurarak, belli bir bütçe içerisinde çalışan sistem tasarımcılarına daha fazla seçenek sunuyorlar.

Çoğaltma yeniden yükseliyor

Online bulut bellek ve offline arşivler için kopyalayarak çoğaltmanın yeniden uygulanır hale gelmesi, en yüksek düzeyde güvenlik sağlıyor ve düşük maliyetli SMR (Shingled Magnetic Recording) disklerin bile potansiyelini açığa çıkarıyor. Fakat burada da yine teknoloji, arşiv bellek üzerinde büyük etki yapan ince bir ayrıntıyla iki farklı dala ayrılıyor. 

Bulut ortamında çoğaltma, dosyaları kesimlere ayırıp bu kesimleri coğrafi olarak farklı yerlerde saklamak şeklinde oluyor. Bu çeşitleme, bir disk arızasında, hatta tüm bir veri merkezinin çöküşünde bile verilerin kaybolmayacağı anlamına geliyor.

Veri bandına alternatif: offline disk arşivleri

Yayıncılar ve medya şirketleri için bir arşivin en önemli özellikleri uzun ömür, güvenlik, taşınabilir kayıt ortamı ve kullanım ömrü boyunca toplam maliyet (Total Cost of Ownership, TCO). Kesimlere ayırmadan kopyalayarak çoğaltma (Non-segmented Replication), her medya dosyasının bütün halde ve birbirinin tıpkı aynı iki kopyasını iki farklı sabit diskte oluşturarak tüm istenenleri sağlıyor. Bu offline disk kopyaları televizyon istasyonundaki aynı kasalarda tutulabiliyor, ya da bir geniş alan ağı üzerinde coğrafi olarak farklı yerlerde saklanabiliyor. 

Dosyalar kesimlere ayrılmadıkları için, her bir disk rafa koyma, nakliye veya felaket sonrası onarım gibi çeşitli nedenlerle yerlerinden alınabiliyor. Bu teknik ayrıca disklerin tamamen kapatılıp durdurulmasına, bazı disklerin isteğe bağlı olarak en geniş petabayt sınıfı yapılandırmalarda bile sadece saniyeler ölçüsünde gecikmelerle dosyaları arşivlemesine veya bulup getirmesine de imkan veriyor. 

Disklerin durdurulmaları eski enerji tüketimi sakıncasını gideriyor ve klasik bir disk bellek deposu gibi yılda 8750 saat yerine 10 ila 100 saat çalışarak disk sürücülerinin kulanım ömürlerini büyük ölçüde uzatıyor. 

ALTO, doğrusal bant kayıt ortamının yerini almaya uygun, doğrusal olmayan diskler kullanılan basit bir veri depolama uygulaması.

Pratik uygulama

Disk Archive Corporation’ın ALTO çözümü, doğrusal bant kayıt ortamının yerini almaya uygun, doğrusal olmayan diskler kullanılan, denenmiş ve test edilmiş sade bir veri depolama uygulaması yaklaşımı. Yayıncılara ve medya şirketlerine önemli performans ve işletme avantajları getiriyor. Bu çözüm sektörde medya arşiv deposu yatırımı yapmayı düşünen kuruluşlara cazip bir seçenek sunarak, ticari, operasyonel ve teknik açılardan daha da çekici hale geliyor. 

Ticari durum: ALTO’nun modüler bellek deposu teknolojisi merkezli kurulan bir medya arşiv çözümü, alternatif çözümlere göre çok daha düşük bir toplam kulanım süresi maliyeti (TCO) getirecektir. Bu tasarruf doğrudan ALTO’nun düşük enerji tüketimi ve çok uzun disk ömründen kaynaklanıyor. Dolaylı olarak ise düşük bakım maliyetleri ve çok büyük oranda kısalan hizmet kesintisi süreleri var. 

Operasyonel durum: ALTO yayın ve medya şirketlerine, aynı anda çok sayıda kullanıcının medya varlıklarına daha hızlı erişebildiği bir arşivleme çözümü sunuyor. Bir ALTO diskin dönmeye ve veri bulup getirmeye başlaması 15 saniye sürüyor. Online olduğunda, doğrusal veri bant arşivlerine sıralı erişimden çok daha yüksek performans göstererek, medya varlıklarına rastgele erişim sağlıyor.

Teknik durum: ALTO’nun kurulumu ve kullanımı çok kolay. Önemli bir etken, disklerin sıcaklık, nem ve hava kirliliğine karşı veri bantlarından çok daha fazla toleranslı olmaları. Mantıklı bir bant ve bant sürücü kullanım ömrü için sıcaklık ve nemin dikkatle denetlenmesi, ortamın tozsuz olması öneriliyor, ama uygulamada bunu sağlamak zor olabiliyor. ALTO çevresel etkenlerden bir veri bandı kütüphanesine göre çok daha az etkilendiği için, daha düşük kurulum maliyeti ve daha az işletme maliyetleri getiriyor.

Zorlu ortamlarda helyum dolgulu disk sürücüleri disk plakaları için tamamen hareketsiz bir ortam yaratıyor. Helyum ayrıca iç türbülansı, dönme süresini ve enerji tüketimini de azaltıyor. Bu bir yıl önce bile anlaşılması zor, az bilinen bir teknolojiydi. Şu anda helyum dolgulu diskler, diğerlerinden az bir fiyat farkıyla ya da aynı fiyata piyasada yaygın satılıyor. Veri bantları için buna eşdeğer bir teknoloji yok.

ALTO tüm dünyadan yayıncılara ve medya şirketlerine yenilikçi ve etkin maliyetli çözümler sunabilmek için bellek endüstrisinin ekonomik boyutunca yönlendirilen disk sürücü teknolojilerindeki yeni gelişmelerin avantajlarını kullanıyor.

BARAN BİLİŞİM
www.baranbilisim.com.tr