Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > IP Tabanlı DVB UHD Hizmetlerinde Güncellemeler
IP Tabanlı DVB UHD Hizmetlerinde Güncellemeler
24.11.2017 16:30

DVB Yönetim Kurulu’nun Cenova’daki 87. Toplantısında üç DVB şartnamesi için önemli değişiklik ve güncellemeler onaylandı. Bu gelişme, Ultra Yüksek Tanımlı Televizyona yönelik bugünkü kuşak DVB UHD-1 teknik özeliklerin tamamlanmasını temsil ediyor.

DVB UHD-1 televizyon yayın hizmetleri için görüntü ve ses kalitesinin yükseltilmesine yönelik unsurlar içeriyor. UHD (4K) çözünürlük ve daha geniş renk alanının yanı sıra bu unsurlar arasında, daha yüksek kontrast oranı için yüksek dinamik aralık (HDR), hareketli nesnelerin daha keskin hatlı görüntüleri için yüksek kare hızları (HFR), nende ve sahne tabanlı ses tekniklerinin desteklenmesi için yeni kuşak ses (Next Generation Audio) var. Bu değişiklik ve güncellemeler, DVB-DASH, görüntü ve ses kodlama ve bit eşleştirmeli altyazılarla ilgili.

DVB hizmetlerinin IP tabanlı ağlar üzerinde taşınmasına yönelik ETSI TS 103 285 değişikliği DVB MPEG-DASH Profile onaylandı. Getirdiği yeni özellikler: Hybrid Digital Radio ile kullanım için canlı yazılı mesajlar ve slayt gösterileri sağlama; DVB-DASH tarafından sağlanan yayın hizmetlerine etkileşimli uygulamalar bağlantısı desteği; HDR; HFR; NGA.

DVB görüntü ve ses kodlama teknik şartnamesi TS 101 154’te de değişiklikler yapıldı. Düzeltilen şartnamede MPEG-DASH ile kullanım için H.264/AVC ve HEVC görüntü uygunluk noktaları var. Bunlar yayın kodek uygunluk noktalarına uyumlu hale getirilerek benzer bir özellik setini desteklemesi sağlandı; ancak IP tabanlı ağların uyarlamalı bit hızlı dağıtımının özel gereksinimlerinin dikkate alınması gerekiyor.

Son olarak DVB Altyazı Sistemlerindeki (ETSI EN 300 743) değişiklikler onaylandı. Böylece UHDTV hizmetleri için eksiksiz altyazı desteği, ETSI TS 101 154 ve ETSI EN 300 468’de açıklandığı gibi eklendi. Son düzenleme, ITU-R BT.601’den farklı renk sistemlerine altyazı CLUT (Color Look-Up Table) sağlama yeteneği ve progresif taramalı altyazı nesne kodlama için teknik ilaveler içeriyor. Yeni progresif taramalı altyazı nesne kodlama, altyazıların uygun kodlanmış PNG dosyalarından çevrilmelerini sağlıyor. Bit eşleştirme tabanlı altyazı teknik özellikleri, TTML tabanlı EN 303 560 altyazı özellikleriyle tamamlanıyor.