Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > Apple Final Cut Pro X 10.4 ve Atomos ile HDR Daha Kolay
Apple Final Cut Pro X 10.4 ve Atomos ile HDR Daha Kolay
23.01.2018 12:40

Apple geçtiğimiz günlerde FCP X 10.4 ile HDR iş akışı bulmacasının önemli bir parçasını çözdü. Bu en son sürümle beraber Atomos kayıt aygıtlarının içerisindeki HDR teknolojisi, HDR çekim ve kurguyu Rec.709’da uygun bir şekilde kolaylaştırıyor. İki şirket Apple ProRes işbirliğinden sonra yine birlikte ilerliyor.

Artık HDR’nin BBC ve NHK tarafından geliştirilen HLG formatıyla FCP X 10.4’te çalışmak son derece kolay. Ninja Inferno veya Sumo19 gibi bir Atomos kayıt cihazı kullanılarak, Panasonic GH5 ve Sony FS5 gibi kameralardan çekim noktasında doğrudan görüntü klibinin içerisine HLG ve REC.2020 renk gamı malzeme verisi kaydedilebiliyor. Klip içeri alındığında bu malzeme verisi FCP X 10.4 tarafından otomatik olarak tanınıyor. Bir Atomos HLG klibi geldiğinde HDR proje ayarları da otomatik olarak üretiliyor. Bu malzeme verisi Compressor kullanılarak dışa aktarıma, YouTube ve Vimeo gibi paylaşım platformlarına kadar iş akışlının tamamı boyunca kalıyor. Kayıttan dışa aktarım ve dağıtıma kadar tüm işlemler şimdi HLG’de kolayca gerçekleştirilebiliyor. 

Log çekmek ve HDR10 veya HLG standardında çıkış yapmak tercih ediliyorsa, süreç pek otomatik olmamasına rağmen yine de kolay. Log çekimi FCP X 10.4’e getirilip kamera tipine göre bir gamma manuel olarak atanabiliyor.

4K 10 bit 4:2:2 Apple ProRes HQ kalitesinde kayıt yaptıkları için Atomos kaydedicileri kullanmanın büyük avantajları var. İyi bir HDR sonucu için yeterince renk bilgisinin olması garantileniyor. Prores sayesinde bu kalite FCP X 10.4’te tüm iş akışı boyunca korunuyor.

Uygun bir giriş/çıkış aygıtıyla Mac bilgisayara bağlandığında tüm Atomos HDR monitörler ve kaydedicili monitörler de HDR içeriğin ön izlemesi ve kurgusu için etkin maliyetli bir yol olarak kullanılabiliyor. Daha geniş Sumo19 ve Sumo19M yapım monitörleri bunun için en iyi seçenekler. Birçok başka model de FCP X 10.4’ten görüntü çıkışını alabiliyor, dönüştürebiliyor ve HDR10 veya HLG olarak amatör HDR televizyonlarda görüntülenebilmesi için doğru malzeme verisini ekliyor. 

Atomos ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi için 0216 418 11 02 numaralı telefondan Videodist’i arayabilirsiniz.