Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > Matrox ile Facebook’ta Super Bowl Yayını
Matrox ile Facebook’ta Super Bowl Yayını
30.01.2018 11:09

Yüz milyondan fazla seyirciyi ekran başına çeken Super Bowl, Amerikan futbolu hayranları için değil, basın için de yılın en büyük etkinliği. Her yıl tüm ülkeden medya mensupları kente seyahat edip basına ayrılan bir salona yerleşiyor, hepsi aynı yerden canlı görüntüler yayınlıyor. Bir hafta boyunca Super Bowl başlayana dek süren Radio Row adlı programda katılımcı medya mensupları yeni ve eski futbol oyuncularıyla, spor yorumcularıyla ve ünlülerle söyleşi yapma şansını yakalıyor.

Aynı gruba ait radyo istasyonları KTbb 97.5 FM News & Talk ile KRWR 92.1 FM The Team Sports Radio, uzun süre görüntülü söyleşileri tek kamerayla çekip içerikleri VoD izleme için kendi web sitelerine ve YouTube kanallarına yüklediler. Elli birinci Super Bowl’a hazırlanmakta olan istasyonlar, sosyal medyaya canlı görüntü akışı yaparken konuk ile sunucu arasında geçiş yaparak daha da iyi bir izleme deneyimi sunmak istedi.

KTBB ile KRWR istasyonlarının sahibi ve işletmecisi Paul Gleiser, görüntü anahtarlama ve kodlama seçeneklerini araştırdı ve bir fotoğraf ve görüntü cihazları satıcısından bir çözüm keşfetti. Pakette Matrox Monarch HD kodlayıcı ile bir Roland V-1HD görüntü anahtarlama cihazı var. Bu donanım takımıyla KTBB ile KRWR aynı anda kayıt ve akış yapabiliyor ve Facebook Live yoluyla sosyal medya takipçilerine erişebiliyor.

Super Bowl hızla yaklaşırken Monarch kodlayıcı ile V-1HD anahtarlama cihazı etkinliğin başlamasından sadece 10 gün önce teslim edildi. Edilir edilmez Gleiser kusursuz bir kurulum için Matrox teknoloji destek ekibine başvurdu. Ekip tek kameralıdan çift kameralı platforma geçişe yardımcı oldu ve işlerin sorunsuz yürümesini garantiledi.

Kurulumdaki iki kameradan birisi konuğa, diğeri sunucuya dönük. Her iki kameranın HDMI çıkışları ile ekran altı grafikleri için bir dizüstü bilgisayar, Roland V-1HD anahtarlama cihazına bağlandı. Başka bir HDMI kablosu anahtarlayıcıyı Monarch HD aygıtına bağladı. Konuk ile sunucunun yanındaki iki mikrofonun seslerini, bir ses mikseri kaydetti. Mikserden Monarch HD’nin analog stereo girişine 1/8 inç jak ile bir analog bağlantı kuruldu. Paul’un ekibi akış ve kayıt hedeflerini, çözünürlük ve bit hızı gibi kodlama değişkenleriniweb tabanlı Monarch Command Center kullanarak kolayca yapılandırdı. KTBB ve KRWR kısa kurulum süresi ve düşük yapım maliyetleri ile yayına hazır hale geldi.

Canlı, çok açılı söyleşi görüntüleri artık RTMP yoluyla doğrudan Facebook Live’a 720p kalitesinde akıtılıyor; web yayını üzerine gerçek zamanda dizüstü bilgisayarda üretilen yazılı grafikler bindiriliyor; bu yazılar söyleşi yapılan kişinin adını, söyleşinin konusunu, sponsor bilgilerini gösteriyor. VoD içerik aynı zamanda Monarch HD içine takılan SD karta yüksek kaliteli 1080p çözünürlükte kaydediliyor. Söyleşiler iki kamera arasında geçiş yapılarak tek bir canlı çekimde kaydediliyor ve kodlandıktan sonra kod dönüştürmeye gerek kalmadan, hemen kurguya hazır hale geliyor. Böylece her söyleşinin başında ve sonunda Adobe Premiere Pro’da basit bir kırpma çalışmasıyla, hızlı ve kesintisiz bir post prodüksiyon süreci yaşanıyor. Ardından söyleşiler istasyonun YouTube kanallarına yükleniyor; ilgili web sitelerine YouTube bağlantıları konuyor.

Matrox ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi için 0312 438 68 18 numaralı telefondan İdeapro’yu arayabilirsiniz.