Show Radyo, Radyo Viva ve Bizimev TV’yi bünyesinde bulunduran 3N Medya, şimdi de İstanbul merkezli bir haber kanalı kurdu.
Akratek Elektronik, 3N Medya bünyesinde bulunan TV 100 Haber kanalı İstanbul Stüdyoları’nın kurulumlarını rekor bir hızla vaat edilenden önce kurdu ve tamamladı. TV 100, 5 Mayıs 2019 Pazar gecesi bir çok platformda yayın hayatına merhaba dedi.
TV 100’de tanıdık yüzler göze çarparken, haber kanalının yönetimi tecrübeli ellerde. Kanalın Genel Yayın Yönetmenliği koltuğunda değerli ve tecrübeli isim Alican Değer bulunurken, Program Müdürü olarak yine yayıncılık sektöründe tecrübeli isim Bülent Yılmaz yer alıyor.
Merkezi İstanbul olan TV 100, Türkiye’nin bir çok noktasından izleyicilerine canlı yayın sunmak için gerekli yatırımları yapmış bulunuyor. Televizyon kanalı yöneticileri daha önce çalıştıkları ve tecrübelerine güvendikleri Akratek Elektronik ekibi ile masaya oturarak teknik anlamdaki isteklerini dile getirdiler. Akratek kurucu ortaklarından Nusret Kılıç ve yine firmada görevli proje mühendisi Sedat Suat Yılmaz, kanal yöneticilerinin talepleri üzerine hızlı ve dikkatli bir biçimde aksiyon alarak vaat ettikleri tarihten önce kanalın teknik kurulumunu, Akratek bünyesinde görevli teknik personel ile birlikte tamamlamayı başardılar. Akratek Elektronik, kanalın altyapı projelendirmesinde mümkün oldukça yerli ve ekonomik çözüm modelleriyle kanal yöneticilerine önerilerde bulundu. Öneriler yöneticiler tarafından haklı ve ekonomik bulunarak yola çıkıldı. Gelinen son durumda kanal sahibi ve yöneticiler başta olmak üzere, kanalda görevli tüm personel Akratek ekibinin çalışmasından ve ilgi alakasından çok memnun kaldıklarını ifade ettiler.
TV 100 kanalı teknik anlamda A stüdyosunda 40 m2 LEDECA marka yerli üretim bir LED ekran tercih ederken, B stüdyosunda LED videowall kullanmayı tercih ettiler. Stüdyoda kullanacakları HD kameraları Panasonic, lensleri ise Fujinon tercih ettiler.
Stüdyoda yine tercih edilen yerli ürünler içerisinde Maynmedya marka Jib sistemi yer aldı. Jib operatörleri için izleme ekranı olarak Lilliput marka 10 inç SDI monitörleri tercih ettiler.
Kanal bünyesinde şimdilik iki stüdyo bulunurken, her iki stüdyoda da LED teknolojisinde yerli ve ekonomik ışık tercih ederek Başar Elektronik bünyesinde üretilen TRYM marka ışıklar kullanıldı.
Haber kanalı olan TV 100, haber otomasyon sistemi olarak yerli firma olan AVMEDA’nın geliştirdiği MARSIS Haber Otomasyon ve Arşiv sistemini tercih ettiler. Bu sistemin sisteme entegrasyonu konusunda, üretici firmanın kurucu ortaklarından Hakan Volkan ve teknik destek konusunda Erdal Demirtaş yazılımın devreye alınması, eğitimlerin verilmesi ve ilave gelen istekler karşısında hızlı çözümler ürettiler.
Editör bilgisayarlarının konumlandırılmasında ve kanaldaki IT bilgisayarlarının devreye alınmasında Aldaş Bilgisayar şirket yöneticisi Şenol Kalafat ve ekibi de gerekli taleplere hızlı cevap vererek, altyapı kurulumuna gerekli katkıyı sağladılar.
Proje kapsamında reji ve ana kumandada kullanılmak üzere, Blackmagic 2ME ve 1ME resim masası kullanıldı, video router olarak Blackmagic tercih edildi. Rejide ve ana kumandada video server olarak MARSIS playout kullanılırken, rejide anlık KJ gönderimleri için TitleBox kullanıldı. Ana kumanda için ise yerli ve rakiplerine göre ekonomik olan, kullanıcıyı yaptıkları karşısında şaşırtan CharacterWorks kullanıldı. Yazılımın devreye alınması noktasında ise yazılım üreticisi firma yöneticisi Aydemir Mete desteğini hiç esirgemedi.
Haber kanalı için prompter diğer donanımlar ve yazılımlar kadar önem arz ediyor. Her iki stüdyo için Akratek’in geliştirdiği Fortinge marka Stüdyo Prompter kullanılırken, yazılım olarak yine haber otomasyonu ile uyumlu MOS Plug-in destekli Forprompt prompter yazılımı kullanıldı.
Haber kanalında, aktüel kamerada ışık hassasiyeti ve gece çekimleri çok iyi olan Panasonic AJ-PX270 HD kamera kullanıldı. Aktüel kamera ekipmanları içerisinde kameramanların memnun kaldığı BOTAI marka tripod, Manfrotto monopodlar kullanılırken, ses ekipmanlarında Sennheiser tercih edildi.
Projenin kurulumunda uluslararası standartlarda Draka kablo ve Neutrik konnektör kullanıldı. Projenin çizimi proje mühendisi Sedat Suat Yılmaz tarafından yapılmış olup, kurulum ve eğitim tamamen Akratek’in kendi kurulum ekibi tarafından gerçekleştirildi.
TV 100 görüldüğü gibi minör bir bütçeyle majör bir kanal olma yolunda ilerliyor. Akratek Elektronik, TV 100 ekibiyle çok uyumlu bir çalışma gerçekleştirdiklerini belirterek kanalın yayına çıkmalarını tebrik ederek ve başarılı yayınlar dilediler.
Proje hakkında daha fazla teknik bilgi almak için 0216 291 22 30 numaraları telefondan Akratek Elektronik’i arayabilir veya www.akratek.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.