Tiyatroda makyaj, şayet yönetmenin bu konuda belirli bir tercihi yoksa, olmazsa olmaz seviyesinde önem taşır. Aydınlatma, sahnenin büyüklüğü, seyirci ve oyuncu arasındaki mesafe makyajın gerekliliğini sadece karakterin seyirci tarafından inandırıcı bir şekilde algılanabilmesi açısından değil oyuncunun mimiklerinin görülebilmesi açısından da önem taşır.
Yukarıda aktarmaya çalıştığım bilgiler hemen hemen her oyunda okuma provaları ile beraber başlayan süreçte, karakterin fiziksel görünümünün nasıl olması gerektiğine yönetmen- oyuncu-makyaj sanatçısı ve kostüm tasarımcısı ile beraber karar verilmesi gereken alt yapıyı gerektirir.
Her sahne eserinde oyuncu kendisi dışında bir karakteri canlandırmak durumunda olduğu için yaratılacak karakterin fiziksel görünümü büyük önem taşır. Bazen de Şark Dişçisi müzikalinde olduğu gibi, bir eserde alışagelmişin dışında ve yaratıcı karakter görünümleri diğer eserler arasında hemen dikkat.çeker. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu ve Bursa Nilüfer Belediyesi Tiyatroları’nda sahnelenen Şark Dişçisi profesyonel makyaj uygulamaları açısından dikkat çekti. Afişlerindeki o canlı renklerden oluşturulmuş peruklar, yüz boyamalar ve bir bütün teşkil eden kostüm tasarımı potansiyel tiyatro seyircisini, eser hakkında hiçbir bilgisi olmasa dahi, büyük ihtimalle tiyatro salonuna çekmekte etken olmuştur.
Ancak, sinema afişlerinde olduğu gibi tiyatro afişlerinde de makyaj sanatçısının ismine yer verilmemiş olması her eserde oyuncunun performansını etkileyen en önemli elemanlardan olan makyajı uygulayan sanatçının halen daha yeteri kadar takdir edilmediğinin delili olması açısından dikkat çekici.
Ülkemizde Sahne Dekorları ve Kostümü bölümlerinden yetişen veya eğitimi sırasında profesyonel makyaj alanında da dersler alan sanatçıların sayısı arttıkça Şark Dişçisi eseri gibi yaratıcı ve yapılagelenin dışına çıkma cesareti gösterilen eserlere, bunları uygulamak isteyen makyaj sanatçılarına yönetmen ve oyuncular olumlu bakıp destekledikleri müddetçe daha sıklıkla rastlama imkanımız olacağına inanıyorum.
Şark Dişçisi
Yazan: Hagop Baronyan
Çeviren: Boğos Çalgıcıoğlu
Yöneten: Engin Alkan
Müzik: Selim Atakan
Dekor ve Işık Tasarımı: Cem Yılmazer
Kostüm Tasarımı: Tomris Kuzu
İbb Şehir Tiyatroları
Dramaturgi:
Sinem Özlek
Koreografi:
Selçuk Borak
Yönetmen Yrd.:
Zafer Kırşan,
A. Nimet Altaylar,
Berna Adıgüzel
Oyuncular:
Cemal Ahhan Şener,
Çiğdem Gürel,
Destan Batmaz,
Emrah Özertem,
Gözde İpek Köse,
Hüseyin Tuncel,
Kubilay Penbeklioğlu,
Melisa Demirhan,
Murat Üzen,
Okan Patırer,
Özge Midilli,
Selçuk Borak,
Selin Türkmen,
Senem Oluz,
Serkan Bacak,
Sevil Akı,
Tuğrul Arsever,
Zafer Kırşan,
Zeynep Ceren Gedikali
Nilüfer Belediyesi Tiyatrosu
Şarkı Sözleri:
Engin Alkan
Koreografi:
Dicle Doğan
Müzik Düzenleme:
Burçak Çöllü
Orkestra:
Erhan Can Dereçiçek,
Boğaç Batu Erol,
Mevlüt Can Kaplan,
Haydar Demir
Oyuncular:
Engin Alkan,
Bedia Ener,
Çağdaş Tekin,
Deniz Gürsucu,
Mert Tiryaki,
Cansu Ecem Karabulut,
Mesut Özsoy,
Gökhan Kum,
Hakan Kahraman,
Suat Onur Çalık,
Şeyma Gökçe Cengiz,
Yüce Armağan Erkek,
Ferya Soysal,
Nihan Işık