Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > e-gameshow ve Gençlere Fırsat Verilirse (Daha Doğrusu Gölge Edilmezse) Neler Yapabilecekleri Üzerine…
e-gameshow ve Gençlere Fırsat Verilirse (Daha Doğrusu Gölge Edilmezse) Neler Yapabilecekleri Üzerine…
14.06.2017 13:16

Yaşamdaki başarı hikayelerinin çoğunda, bir bireyin belirli bir konuyu hayatının amacı haline getirmesi ve onun istediği hedefe ulaşmasını sağlamak için çok çalışması, engeller karşısında vazgeçmemesi ve başarılı olduğu her adımda bir sonraki adımı hedeflemesinin önemini gözlemliyoruz. Profesyonel makyaj alanından bir örnek; 1996 yılında Make up Artist Dergisi’ni yayınlamaya başlayan ve günümüzde söz konusu dergi yanında dünyanın pek çok yerinde uluslararası makyaj fuarları da düzenleyen Michael Key. Key, 8 sayfalık bültenle başladığı editörlük deneyimini 1996 yılında dergiye dönüştürüp şu anda 126. sayısı ile online olarak da ulaşılabilme imkanı sayesinde, konuya ilgi duyan herkesin ulaşabildiği bir sektör dergisi yaratmayı başardı.  

Benzer şekilde World Bodypainting Festivali ilk kez planlayan turizm sektöründen Alex Barendregt hem yaşadığı yer olan Seeboden/ Avusturya’ya binlerce insanın gelmesini sağlayacak bir turistik etkinlik düzenlemiş oldu, hem de fotoğrafçılar ve makyaj sanatçıları için yarışmalar ve atölye çalışmaları ile kendilerini geliştirip mesleki düzeylerini deneyimleme, ziyaretçilerin de sanatın farklı bir alanında görkemli bir makyaj sanatı organizasyonu izleme imkanını yarattı. Bu fikirlerin ortaya çıkmasını sağlayanlar sadece birer bireydi. Kocaman bir holdingin parçası değillerdi veya sadece “kârlı bir iş yapayım” amacı ile yola çıkmamışlardı. İDEALLERİ vardı ve vazgeçmediler. World Body Painting Festivali Temmuz 2017’de Klagenfurt’da gerçekleştirilecek ve bu yılki festivalle 20. yılını kutluyor olacak. Günümüzde her iki organizasyonun da sektörün lider firmaları tarafından desteklendiklerini gözlemliyoruz. 

Ülkemizde de benzeri başarı hikayelerini izlemek mümkün. Atis Fuarcılık ve Semor Organizasyon’un, Y. Çağrı Kütükçü’nün proje sahipliğinde, günümüzün çok önemli eğlence araçlarından olan bilgisayar oyunları konusunda Ankara, İstanbul ve İzmir’deki organizasyonlarıyla makyaj ve kostümü de kapsayan içeriği ile gençlerin ilgi odağı oldu. 11-14 Mayıs 2017 tarihlerinde Ankara’da, Türkiye’deki oyun şirketleri, oyun üreticileri, dağıtıcılar ve oyun severleri bir araya getirerek gerçekleştirilen “e-gameshow” fuarı Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı. Gençlerin sadece bilgisayar oyun programlaması değil oyunlardaki karakterleri canlandırdıkları makyaj ve kostümleri, hem ödüllü yarışma konusu oldu hem de gençlerin yaratıcılıklarını farklı bir alanda deneyimleme imkanı da yarattı. 

Bu fuar Türkiye Oyun Geliştiricileri Derneği (TOGED), Ankara Kalkınma Ajansı, KOSGEB, ODTÜ Teknokent, Hacettepe Teknokent, Bilkent Cyberpark, Akıl ve Zeka Oyunları Konfederasyonu desteği ile e-gameshow oyun yazılım ve donanımları fuarı olarak 3. kez kapılarını açtı. 

Bu yıl Samsung, By No Game, RedBull, Türksat, Ankara Kalkınma Ajansı, Reo-Tek, HAVELSAN, Bilkent Cyberpark, Hacettepe Teknokent, ODTÜ Teknokent, TOGED, Red Bull, Calitte, TED Üniversitesi gibi 70’i aşkın oyun geliştirici ve üreticisi, girişimciler, kurum ve kuruluşların yer aldığı fuarda, Mount and Blade, CS:GO, League of Legends, Hearthstone gibi oyunların online turnuvaları ve offline finalleri oynandı, büyük takımlar ile gösteri maçları yapıldı. DJ performansları, konserler, after party organize edildi. Cosplay ‘’Kostümlü Oyun’’ yarışması gibi yaklaşık 50 iç etkinlik gerçekleştirildi. 

Makyaj ve kostüm tasarımı alanı olarak, Cosplay yarışması için oyunseverler çeşitli aksesuarlar ve kostümler kullanarak kendi yarattığı karakterleri taklit ederek, kostüm ve performans sanatı ile fuarın ilk üç günü final ön elemelerini geçebildikten sonra 14 Mayıs Pazar günü büyük Cosplay yarışması finalinde sahneye çıkmaya hak kazandılar. Cosplayler craft kalitesi, karakter benzerliği ve roleplay üzerinden üç ayrı kategori olarak Türkiye’nin en başarılı cosplayerlarından M.E.G Cosplay, Anzujaamu ve Cihan Yallı yanısıra dünyaca ünlü ve muhteşem çalışmalara sahip olan Polonya’dan gelen Calypsen Cosplay gibi jüri üyeleri tarafından puanlandırıldı. Oyun ve Cosplay camiasının yıldızlarından Melodi Kızılgün Cosplay yarışmasının sunumunu gerçekleştirdi. 

 Bu tarz organizasyonların yaygınlaşmasının makyaj ve kostüm alanındaki gelişmelere de katkı sağlayacağı inancı ile gençlerin büyük ilgi gösteriyor olmasının ümit verici olduğunu ifade etmek yerinde olur.

YAZAR HAKKINDA
Doç. M. Sevtap Aytuğ
Uşak Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Yeni Medya Bölümü