Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > Fujinon MK Serisi Lensler
Fujinon MK Serisi Lensler
15.04.2017 13:23

E-mount Kameralar ile Gerçek Bir Uyum

Fujinon, ürettiği ENG ve EFP tipi yayıncılık lensleri ile uzun yıllardır sektörün bilinen ve en çok tercih edilen markalarından biri. Özellikle zoom lens üretimi konusunda son derece tecrübeli olan firma, son yıllarda “Cine” yani sinema serisi lensleri ile de adından sıklıkla söz ettirmeye başladı. Farklı ürün serilerinde birçok Cine lens alternatifi sunan Fujinon lenslerin ortak özelliği, tüm lenslerin zoom tipi parfokal lensler olması. Cine lens serisine yeni eklenen MK serisi lensler, uygun fiyatı ve iddialı özellikleri ile benim de dikkatimi çekti. Seride, 18-55mm T2.9 geniş açılı zoom lens ve önümüzdeki yaz piyasaya çıkacak 50-135mm T2.9 zoom lens var. Serinin piyasaya çıkan ilk modeli olan MK18-55mm T2.9’u, Birleşmiş Milletler için Gaziantep’te çektiğim bir film projesinde test etme şansım oldu. 

MK18-55, E-mount lens yuvasına sahip Super 35mm kameralar için üretilmiş bir lens. Dolayısıyla, benim bu projede tercih ettiğim kamera olan Sony FS7 ile herhangi bir adaptöre gerek kalmadan kullandık. Aynı şekilde, Sony’nin Alpha serisi aynasız fotoğraf makineleri ile de adaptörsüz olarak kullanılabilecek bu lens, full frame olan modellerde “clear image zoom” ya da “crop mode” ile kullanılabilir. Çevirici lens adaptörleri, hem ek maliyetleri hem de kullanım esnasında yarattıkları bazı zorluklar ve sorunlar sebebiyle, severek kullanıyor olduğumuz cihazlar değiller. Bir lensi adaptörsüz kullanıyor olmak, hem tasarruf etmemize hem de çekim esnasında daha sorunsuz bir iş çıkarmamıza vesile oluyor.

Bir lensi “Cine” olarak niteleyebilmek için netlik, diyafram ve varsa zoomun her biri bağımsız, sonu olan ve yeterince geniş açılı halkalar ile kontrol edebilmek gerekmektedir. MK serisi lenslerde bu mümkün. Ayrıca, MK18-55’te diyaframın kademesiz ve sessiz olarak ayarlanabilmesi, DSLR lensler ile arasındaki önemli farklardan biri.

 

 

Lens, T2.9 gibi yüksek denebilecek bir hıza sahip. Cine lensleri diğer lenslerden ayıran bir diğer önemli özellik, diyafram değerlerini F-stop olarak değil, T-stop olarak belirtilmiş olması. T-stop’taki “T” İngilizce “transmission” yani iletim kelimesinden geliyor. Işık, bir lensten geçerken çeşitli optik yansımalar veya kırılmalar sebebiyle kayba uğrar. T-stop değeri, bu kayıplardan sonra, lensten geçip sensör ya da filme düşen gerçek ışık miktarını belirten, çok daha kesin bir değerdir. F-stop ise, öngörülen bir değerdir. Özellikle drama çekiyorsanız, F-stop gibi öngörülen bir ışık değeri yerine, T-stop gibi kesin bir değer üzerinden çalışmak daha doğru sonuçlar elde etmenizi sağlar.

 

 

Lensin, 18mm’den 55mm’ye kadar olan odak mesafesi, geniş açıdan portre çekimine kadar kullanılabilecek ideal bir aralığa sahip. Serinin diğer lensi olan 50-135mm ile birlikte kullanılırsa, neredeyse tüm ihtiyaçlara cevap verebilmiş olan ideal bir set kurmuş oluyorsunuz. Ben de, düşük ışık koşullarında ışıklandırma yapılan sahnelerden, çeşitli genel planlara kadar farklı gereksinimlerimin olduğu ve 3 gün süren bu çekimde, yanımda alternatif olacak diğer bazı lensler olmasına rağmen çekimin neredeyse tamamını bu lens ile yaptım.

 

Lensin minimum netleme mesafesi 85 santimetre; ancak üzerinde yer alan makro halkası ile bu mesafe 38 santimetreye kadar düşebiliyor, böylesi bir Cine zoom lens için son derece yeterli bir değer bu. Makro halkasının diğer fonksiyonu ise, bu lensi rakiplerine göre daha avantajlı bir konuma getiren, “back focus” yani dip netleme ayar halkası olarak kullanılması. Çeşitli nedenlerle ve zamanla lenslerin dip netliğinizde bozulmalar veya kaymalar olabilir. Bu son derece normal bir durum ancak eğer bunu sahada düzeltme imkanına sahip değilseniz, netleyip odak mesafesi değiştirdiğiniz görüntülerinizde flulaşmalar olur. Bu lens ile, çekiminize başlamadan önce dip netliğinizi kontrol edip, eğer bir bozulma varsa bunu kolayca düzeltebilirsiniz. 

Lensi paketinden çıkardığımda ilk fark ettiğim şey, son derece kompakt ve hafif olmasıydı. MK18-55 bir kilogramın altındaki ağırlığıyla, sınıfındaki diğer lenslere göre daha hafif bir lens. Serinin tele lensi olan MK50-135 ile bu lensin ebatları birebir aynı. Dolayısıyla, her lens için farklı aksesuarlar satın almanıza veya lens değiştirdiğinizde, lens ebat değişimi kaynaklı aksesuar ayarları yapmanıza gerek kalmıyor. Lensin üzerindeki üç halka da, endüstri standardı olan 0.8mm’lik dişli mekanizmaya sahip ve standart follow focuslar ile uyumlu. Netlik halkasının 200 derecelik bir dönüş açısına sahip olması, özellikle hassas netleme yapılması gereken durumlarda veya mezopan yaparken büyük kolaylık sağlıyor. 

 

Lenslerin doğasında olan ve az ya da çok hepsinde olan en belirgin kusur şüphesiz “breathing” dir. Henüz bu kelimeyi yaygın kullanımda Türkçeleştiremedik ancak sanırım “soluma” kelimesini kullanmak en doğrusu olacaktır. Soluma, özellikle fotoğraf lensleri ile video çekerken belirgin olarak fark edilen bir kusur. MK serisi lensler, fotoğraf lenslerine alternatif olması hedeflenerek piyasaya çıkartılmış bir ürün ve fotoğraf lenslerine kıyasla son derece az denebilecek bir soluması var.

Genel olarak, lensi keyifle kullandığımı söyleyebilirim. Netleme, diyafram ve zoom halkalarını yüksek bir hassasiyetle kullanabildim. Bu fiyat aralığındaki benzeri lensler arasında kullandığım en iyi lens diyebilirim. Görüntü kalitesi ve keskinliği yeterli derecede iyi. Uygun olabilecek projelerde, sabit lens seti yerine kullanmayı ciddi olarak düşünebileceğim bir lens olmuş. Uygun fiyatlı ve kaliteli Cine lense ihtiyaç duyanlara tavsiye edebilirim. İlk fırsatta ve uygun olan bir projede, yazın çıkacak olan MK50-135mm ile bu lensi birlikte kullanabilmeyi de umuyorum. 

YAZAR HAKKINDA
Oytun Orgül (GYD)
Görüntü Yönetmeni / www.oytunorgul.com