Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > Dünyada Vücut Boyama Sanatına Emek Verenlerin Oluşturduğu Dernek ve Ülkemizde Profesyonel Makyaj Alanında Çalışanların Katıldıkları Meslek Örgütleri
Dünyada Vücut Boyama Sanatına Emek Verenlerin Oluşturduğu Dernek ve Ülkemizde Profesyonel Makyaj Alanında Çalışanların Katıldıkları Meslek Örgütleri
16.10.2021 16:42

Belirli bir meslek alanında çalışan insanların, bir araya gelerek, meslek kuruluşları oluşturarak kurumsallaşmaları hem meslektaşlar arasındaki bağların güçlenmesini hem de meslekle ilgili kalite standartlarının yükselmesini sağlar.  Bu doğrultuda dünyada vücut boyama sanatı alanında çalışan makyaj sanatçılarının aynı çatı altında toplanması amacı ile World Body Painting Association (WBA) (Dünya Vücut Boyama Derneği) 12 Ekim 2001’de Avusturya’da kuruldu. 

Dünyada ilk kez gerçekleştirilmeye başlanan Dünya Vücut Boyama Festivalini oluşturan Alex Brandregt söz konusu derneğin kuruluşuna da liderlik etti. 

Makyaj alanında olduğu gibi. vücut boyamanın da sanat formu olarak kabul edilmesini sağlamak Derneğin temel amaçlarındandır ve bu alanda ulusal ve uluslararası ortak organizasyonlar gerçekleştirmek bu amacı desteklemek hedefindedir.  

Vücut boyamayı sadece meslek edinmiş sanatçılar değil, hobi olarak uygulayanlar, fotoğraf sanatçıları ve kameramanlar da derneğe üye olabilir. Derneğe üye olmak için herhangi bir ücret ödenmesi gerekmemektedir. 

Dünya Vücut Boyama Derneği web sitesi: www.wb-association.org’den dünyanın her yerinden ilgili kişiler üye olabilmektedir. 

Ülkemizde makyaj sanatçılarını bünyesinde toplayan odalardan ilki İstanbul Güzellik Uzmanları Güzellik Salonu İşletmecileri, Kalıcı Makyajcılar ve Dövmeciler Esnaf Sanatkarlar Odasıdır.

Bu oda ülkemizde “makyaj uygulayıcısı” ve “makyaj uzmanı”  meslek tanımlarının yapılmasını sağlamış, bu alanda çalışanların meslek uygulama standartlarının oluşturulmasında alt yapıyı kurmuştur. (http://www.igdeso.org.tr/)

Özellikle sinema ve televizyon alanındaki sendikalar bünyesinde de makyaj sanatçılarının haklarının korunması için sendikaya üye olabilmektedirler.  

Film alanındaki meslekleri tanımlamak/sınıflandırmak amacıyla Mesleki Yeterlilik Kurumu Kültür, Sanat ve Tasarım Sektör Komitesi tarafından hazırlanan MESLEK HARİTASI‘na göre Saç ve Makyaj, Makyör ve Makyöz isimlendirmeleri altında aşağıdaki şekilde yer almaktadır. Ancak, Oda tarafından yapılan meslek tanımlarındaki makyaj uzmanının burada kullanılmadığı dikkat çekmektedir. Makyöz sadece makyaj alanında çalışan kadınlar için kullanılan bir meslek iken burada kadın ve erkekler için genel olarak kullanıldığı dikkat çekmektedir. 

Sendikanın Mesleki Yeterlilik Kurumu ile 10.06.2016 tarihinde imzaladığı “Meslek Standardı Hazırlama İşbirliği Protokolü” çerçevesinde hazırlanan Yönetmen (Film), Birinci Yönetmen Yardımcısı, İkinci Yönetmen Yardımcısı, Üçüncü Yönetmen Yardımcısı, Devamlılık Asistanı, Time-Code Asistanı Ulusal Meslek Standartları 29.11.2017 tarih ve 30255 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

15.2.2018 tarihinde on bir (11) Meslek Standardı Çalışması için MYK ile ikinci“ Meslek Standardı Hazırlama İşbirliği Protokolü”nü imzalanmıştır. Ancak, her iki listede de makyaj uzmanına henüz yer verilmediği görülmektedir. Bu konuda sinema ve televizyon sektöründe çalışan makyaj sanatçılarının ( Odadaki meslek tanımlaması ile makyaj uzmanlarının görüş ve önerilerini  myk@sinematvsendikasi.org adresine yazmaları gerekli ve isabetli olacaktır. 

Detaylı bilgi için https://www.sinematvsendikasi.org/myk/meslek-haritasi/ yardımcı olacaktır. Bu meslek haritasına göre Sç-Makyaj üst başlığında Kültür, Sanat ve Tasarım Komitesi içerisinde yer almaktadır.

KÜLTÜR, SANAT VE TASARIM KOMİTESİ 

SAÇ – MAKYAJ

Makyaj Tasarımcısı (Film)
Makyaj Sorumlusu (Film)
Makyaj Yardımcısı / Set Makyözü /  Sahne Makyözü
Saç Tasarımcısı (Film)
Set Kuaförü (Film)
Plastik Makyaj Tasarımcısı (Film)
Plastik Makyaj Yardımcısı

Benzer şekilde;
MEDYA, İLETİŞİM VE YAYINCILIK SEKTÖR KOMİTESİ çatısı altında Makyör /makyöz olarak detaylandırmaya gidildiği gözlemlenmektedir.

TASARIM -UYGULAMA GRUBU

Stüdyo Dekoratörü (TV)
Stüdyo Dekoratör Yardımcısı (TV)
Kostümcü (TV)
Kostüm Yardımcısı (TV)
Makyöz /Makyör
Kuaför
İnşa Amiri (Stüdyo)
Butafor
Dekor Teknisyeni
Grafiker

https://www.dailystar.co.uk/news/latest-news/world-bodypainting-festival-austria-models-16869760  / Erişim Tarihi:10.10.2021 
https://www.google.com/search?q=worldbody+painting+association&rlz / Erişim Tarihi:10.10.2021
https://www.body-art.lu/blog/back-from-the-world-bodypainting-championship / Erişim Tarihi:10.10.2021

Bu bilgiler ışığında, özellikle her gün sayıları artan televizyon ve reklam sektöründe çalışan makyaj sanatçılarının Oda tarafından tamamlanmış olan meslek tanımlarının ve mesleki yeterliliklerinin sektöründe de uygulamaya konulması için gerekli değişikliklerin yapılması önem taşımaktadır.

YAZAR HAKKINDA
Doç. M. Sevtap Aytuğ
Uşak Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Yeni Medya Bölümü