İlk iletişim aracı olan sesten bu yana insanlar birçok iletişim aracı geliştirmiştir. İletişim araçlarının gelişimi bir bakıma insanlığın gelişim hikâyesidir (Lindemann ve Heim, 2016: 130). İnsanoğlunun temel ihtiyaçlarından biri olan iletişim, her dönemde kişilerarası ilişkilerin temel eylemi olmuş ve iletişim kurmak için yeni araç ve teknikler icat edilmiştir. Her buluş iletişim eylemini biraz daha hızlandırmış, kolaylaştırmış ve hayatı renklendirmiştir. Bilgisayarın icadı ile ortaya çıkan yeni medya, iletişimin yanı sıra kişisel paylaşım, sosyalleşme ve ego tatmini için de fırsatlar sağlamıştır. Yeni medya insanlara hayal bile edemeyecekleri fırsatlar sunmuş ancak yüz yüze iletişimi büyük ölçüde ortadan kaldırmış ve birçok kültürel değerin kaybolmasına neden olmuştur (Saxer vd. 2017: 92). Yeni medya bir bakıma, sesle başlayan iletişim eyleminde büyük bir evrim aşaması olmuştur.
Medya, insanların iletmek istedikleri mesajların araçları ve insanların iletişiminin bir uzantısıdır. Önceleri insanlara mesajları ileten medya, zamanla insanların gündemini planlayan ve eğlenceli mesajlarla insanları mutlu eden araçlara dönüşmüştür (Bartsch ve Viehoff, 2010: 2251). Gazeteler, dergiler, radyo ve televizyonlar uzun yıllar insanlara mesajlar iletmiştir. Dijital devrim, medya tarihindeki en büyük dönüm noktası olmuştur. Dijital devrimle ortaya çıkan yeni medya, tüm dünyayı saran ve tüm insanları etkileyen ağlar örmüştür (Stöber, 2013: 46). Yüksek iletişim teknolojisinin en görkemli ürünü olan yeni medya, tüm insanları kendine bağlamıştır.
Zaman dünyayı değiştirmiş ve insan da dünyayla birlikte değiştirmiştir. Geleneksel dönemde insanlar sadece günlük işlerine ve sosyal yapılarına zaman ayırmışlar ve sonrasında insanların fazla boş vakti olmamıştır. Modern çağ birçok kolaylık getirmiş ve modern çağda insanların çok fazla boş zamanı olmuştur (Coccoli, 2017: 244). İnsanlar boş zamanlarını değerlendirmek için fırsat kollarken bir yandan da modern çağın gerilimlerinden uzaklaşmak istemişlerdir. Modern çağın yüksek yaşam ritmi içinde beden ve düşünce yorgunu olan insanlar, kendilerini yormayan ancak eğlendiren araçlara yönelmiştir (Maasen, 2013: 51). Medya, tam da bu dönemde insanların imdadına yetişmiştir.
Modern çağ, dünyada bir rekabet ve yarış atmosferi yaratmış ve tüm insanlar modern çağın telaşlı ve gergin atmosferinde kendilerini ispatlama çabasına girmiştir. Yeni medya kendini kanıtlamanın en elverişli yolu olmuş ve sosyal medya aracılığıyla herkes tüm özelliklerini ortaya koyabilmiştir (Herzig ve Aßmann, 2008: 44). Bu arada sosyal medya en ünlü rekabet alanı haline gelmiş ve en yaygın gösteri araçlarına dönüşmüştür. Pek çok insan kendi fotoğraflarını ve mesajlarını paylaşarak başkalarının mesajlarını izlemiş ve dünyayı seyretmiştir. Sosyal medya, dünyanın ve dünyadaki herkesin fikir ve görüntülerinin aynası olarak algılanmaktadır (Molnárová, 2019:41). Yeni medya, insanların günlük yaşamlarının önemli bir bileşeni haline gelmiştir.
Medya endüstrilerinin evrimi, hem geleneksel hem de yeni medya pazarlarını etkileyecek devam eden bir olgudur. İnsanlar, özellikle gazeteler ve radyo ve televizyon yayınlarıyla ilgili olarak, geleneksel medyada daha fazla parçalanma görmeye devam etmektedir. Bu evrim süreci, küresel düzeyden bireysel düzeye uzanan çoklu analiz düzeyleri ve yeni teorik yönelimler ve metodolojik araçlar kullanılarak incelenmelidir. İletişimin gücü giderek her alanı etkisi altına almış ve yaşamdaki tüm unsurlar iletişim aracılığıyla şekillenmeye başlamıştır (Albarran, 2010: 66). Hipermodern çağda medya, eğitimden gündelik hayata, ekonomiden askeriyeye her alanda kullanılmaktadır.
İnsanoğlu başından beri aklını kullanmış ve sürekli olarak yeni teknikler geliştirmiştir. Gelişmiş tekniklerin çoğu büyük olasılıkla iletişim kurmak için yapılmıştır. Sesle başlayan iletişim, çeşitli araçlarla devam etmiş ve her büyük icat yeni bir dönem başlatmıştır (Cereci: 2020:119). İletişimin evrimi devam ederken, dünyanın ve yaşamın evrimi de devam etmiştir. Her yeni iletişim aracı, yeni yaklaşımlar ve yeni biçemlere neden olmuştur.
İlk insanlarla başlayan iletişim, birçok teknik ve aracın gelişmesine yol açmıştır. İlk iletişim aracı olan ses zamanla işaretlere, şekillere, analog ve elektronik sinyallere dönüşmüştür. İnsanlar ilkel zamanlardan modern zamanlara geçtikçe teknikler ve araçlar da değişmiştir (Stücheli-Herlach, 2015: 25). Yazının bulunmasından sonraki en büyük devrim, dijital teknoloji olmuş ve dijital teknolojinin en etkili ürünü yeni medya tüm dünyayı değiştirmiştir.
İnsanın sınırsız aklı önce elektriği sonra da elektronik tekniği geliştirmiştir. Dijital Devrim ise tüm dünyayı ve yaşamı değiştiren bir hareket olmuştur. Dijital devrimle birlikte iletişim ve medya modern çağda en modern biçimine ulaşmıştır. Yeni medya, bir bakıma, insanlığın en büyük icadı olmuştur. Dünyayı ve insanı değiştiren bir evrim süreci olarak yeni medyanın ortaya çıkışı, tüm tarih kitaplarını da değiştirmiştir (Bell, 2012: 77). İnsanların ilk çağlardan hipermodern çağa, türlü gelişmelerle yaşadıkları çağ değişimlerinin en büyüğü, büyük olasılıkla gerçeklerle hayallerin birbirine karıştığı, herkesin kendine ait bir parça bulduğu yeni medya evrimi olmuştur.
Kaynaklar
- Bartsch, A. and Viehoff, R. (2010). The Use of Media Entertainment and Emotional Gratification. Procedia Social and Behavioral Sciences, 5: 2247–2255.
- Bell, P. (2012). Gewand(t). Vestimentäre Kommunikation und Bildrhetorik in mittelalterlichen Franziskuszyklen. Paderborn: Verlag Ferdinand Schöningh GmbH & Co.
- Cereci, S. (2020). Globale Veranderung Und Neues Medienleben. İstqanbul: Hiperyayın.
- Coccoli, J. (2017). The Challenges of New Technologies in the Implementation of Human Rights: an Analysis of Some Critical Issues in the Digital Era. Peace Human Rights Governance, 1 (2): 223-250.
- Lindemann, G. ve Heim, V. (2016). Erfolgsfaktor Menschlichkeit Wertschätzend führen – wirksam kommunizieren. Padeborn: Junfermann Verlag.
- Maasen, S. (2013). Vom gesellschaftlichen Sinn der Müdigkeit(en). Figurationen, 01/ 13: 35-54.
- Saxer, U. ve Bonfadelli, H. ve Hättenschwiler, W. (2017). Die Massenmedien im Leben der Schüler. Ergebnisse einer Untersuchung im Kanton Zürich. Medien. Pädagogik Zeitschrift für Theorie und Praxis der Medienbildung, 61-102.
- Stücheli-Herlach, P. (2015). Beratungskommunikation in der Kommunikationsberatung. Winterthur Schweiz: IAM Institut für Angewandte Medienwissenschaften.