Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > Ülkemizde Meslek Yönlendirmelerinde Geleceği Sezebilmek Ve Planlama Yapabilme Yeterliliği
Ülkemizde Meslek Yönlendirmelerinde Geleceği Sezebilmek Ve Planlama Yapabilme Yeterliliği
13.12.2017 15:23

30 Kasım 2017’de İstanbul’da Microsoft’un Eğitim Teknolojileri Zirvesi gerçekleştirildi. İlkokuldan itibaren çocuklara kod yazma eğitimi verilmesinin önemi üzerinde duruldu. Konusunda yetkin eğitimciler çağın teknolojisine ayak uydurabilmek için, tüm çocukların ilkokul çağından itibaren bu eğitimi almasının gerekliliğini savundular. Bir eğitmen olarak ilk aklıma gelen; kişinin yeteneklerinin göz ardı edildiği, yapmaktan zevk alacağı iş yerine, zorunlu olarak tüm yaşamı boyu hayatını kazanabilmek için zevk almadığı işi yapan, sürekli alan değiştirmek zorunda kalan insanlara sahip olan ülkemizde bireylerin ne kadar mutsuz bir şekilde profesyonel yaşamlarını sürdürdükleri konusu oldu. Meslek seçimi yapılırken tek önemli konu, kolay iş bulma ve o işten iyi para kazanma ihtimalinin analizi midir? Yoksa kişiliğe uygunluk asıl tercih kriteri mi olmalıdır? Ülkemizde 12 yıllık eğitim süresince öğrencilerin yeteneklerini keşfetmelerine ve farklı meslekleri deneyimlemelerine imkan yaratacak hedefler konulup, ona uygun eğitim ortamları sağlanmakta mıdır? 

Şu anda meslekler konusunda fikir birliğine varılmış olan; bundan 30 yıl sonra şu anda var olan mesleklerin çoğunun olmayacağı ve yerine hangi mesleklerin önem kazanacağının tahmin edilememesidir. Yapay zekanın öneminin gittikçe arttığı, sanal gerçeklik uygulamaları ve 3D yazıcıların artık çocukların elinde yeni birer oyuncak versiyonu olarak düşünülebileceği zamanımızda tüm bu gidişata rağmen, bireyin kişisel yetenek ve ilgisinin görmezden gelinmemesi gerçeği eğitimde öncelikli olmalıdır.

Manchester College Make–up Artistry

Dünyadaki eğitim sistemlerini araştıran eğitimciler, meslek eğitimi konusunda kurduğu sistem ile başarısı kabul edilmiş olan Almanya’nın dahi gelecekteki mesleklerin belirsizliği sebebi ile mesleki eğitimde farklı disiplinlerin bir araya getirildiği yeni meslek eğitim programları oluşturmayı planladığını ifade etmekteler. Bu bakış açısı ile, “profesyonel makyaj” veya diğer bir ifade ile “karakter yaratımı” disiplinler arası yapısı ile hem sanat hem de teknolojiyi bünyesinde barındırabilme özelliğine sahiptir. Böylece, sadece televizyon, sinema ve sahne sanatlarının ihtiyacı olan değil günlük yaşamda uzuv kayıplarında, gerçek görünümlü robotların tasarımı ve uygulamasında, müzeler ve yakın gelecekte vitrinlerde karşımıza çıkacak olan gerçek görünümlü heykellerin yapımında makyaj sanatı eğitimi almış bireylere ihtiyaç duyulacaktır. Manchester College Make–up Artistry, University College Birmingham Specialist Hair and Media Make-up, University of the Arts London Hair and Prosthetics for Performance, Kingston College Media Make Up, Advanced Prosthetics and Wig Making, University of Bolton Special Make –Up Effects for Film and Television Arts, University College Bournemouth Make –Up for Media and Performance, Southampton Solent University Fashion Styling and Make-Up for Media, University of South Wales TV and Film Make Up and Special Effects, Savannah College of Art And Design sadece İngiltere’de makyaj alanında lisans düzeyinde eğitim veren kurumlardır. Amerika’da University of North Carolina School of the Arts The wig and Makeup Department hem lisans hem de yüksek lisans programları ile makyaj eğitimi vermektedir. Kanada’da özellikle sinema için makyaj sanatçısına duyulan ihtiyacın daha fazla olması sebebi ile 1 yıllık yoğun eğitim programları da dikkat çekmektedir. Vancouver Film School, MUD Make up Designory, Cinema Makeup School bu eğitimi veren başlıca kurumlardandır. 

University College Bournemouth / Make –Up for Media and Performance

Ders içeriğinde temel tasarım, dünya sanat tarihi, uygarlık tarihi, artistik anatomi, aydınlatma sistemleri, kameralar, adli tıp, dermatoloji, protez tasarımı ve yapımı, z brush tasarım programı, kurgu programları, dönem makyajları, peruk, sakal, bıyık gibi kıl işleme tekniği, gerçek görünümlü göz ve lens tasarımı ve imalatı, tırnak tasarımı ve imalatı, podyum makyajı, fotoğraf makyajı, bilim kurgu tarzı karakterlerin yaratımı gibi uygulamalar için fantezi makyaj, 3D yazıcılar, karakter yaratımının diğer önemli tamamlayıcıları olan kostüm ve aksesuar tasarım ve uygulama bilgileri, makyajda kullanılan her tür kimyasal bilgileri, kukla yapımı, uzaktan kumanda edilen sistemler gibi konulardan oluşturulmuş bir 4 yıllık lisans programı profesyonel makyajı geleceğin disiplinler arası mesleklerinden biri olarak tanımlamaktadır. 

Bireylerin kendilerini ifade etme yöntemlerinin en önemli göstergelerinden olan fiziksel görünüm tasarımı ve uygulamaları ile ilgili uzman ihtiyacı şu an ne kadar önemli ise gelecekte de aynı öneme sahip olacaktır. Sadece profesyonel yaşam değil, günlük hayatta da aynı eğitilmiş uzman desteği talep edilecektir. 

University of North Carolina / School of the Arts The wig and Makeup Department

Ülkemizde üniversitelerde hangi bölümlerin açılacağına karar verilirken dünyada fuarları düzenlenen, festivalleri yapılan ve yüzbinlerce insanın ilgi alanında olan, mevcut televizyon, sinema ve sahne sanatlarının olmazsa olmazından olan profesyonel makyaj alanının görmezden gelinmesi, ülkemiz için kaçırılan bir fırsattır. Televizyon dizilerimizin günümüzde en büyük ihracat kalemlerinden biri haline gelmesi ile bu sektörün içinde yer alan tüm meslek dallarının eğitimine daha kaliteli eserlerin ortaya çıkarılması amacı ile önem verilmelidir. Ülkemizdeki üniversitelerin sayısı son derece sınırlı olan 2 yıllık cilt bakımı ve saç tasarımı bölümü yanında, ihtiyacı karşılayacak teknolojik donanıma da sahip 4 yıllık profesyonel makyaj eğitimini de vermeyi amaçlaması, gençler arasında bu alana ne kadar büyük bir ilginin olduğunu ortaya çıkaracaktır.

YAZAR HAKKINDA
Doç. M. Sevtap Aytuğ
Uşak Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Yeni Medya Bölümü