Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > Glasgow Sanat Okulu, Yeni ve Son Teknoloji Kampüsü İçin Genelec'e Yöneliyor
Glasgow Sanat Okulu, Yeni ve Son Teknoloji Kampüsü İçin Genelec'e Yöneliyor
24.08.2026 12:41

“Hareketli Görüntü için Ses Çalışmaları” alanında tanınmış bir mükemmeliyet merkezi olan Glasgow Sanat Okulu'nun (GSA) Bilgi ve Teknoloji Okulu (SIT), film/TV ses prodüksiyonu ve post prodüksiyonu, sürükleyici ses, elektronik oyun sesi ve deneysel ses uygulamaları konusunda derin bilgiye sahip, yüksek istihdam edilebilirliğe sahip mezunlar yetiştirme konusunda imrenilecek bir geçmişe sahip. Şimdi, Glasgow'un merkezindeki yepyeni bir kampüs konumuna taşınan GSA'nın Genelec destekli ses stüdyoları, gelecek nesil ses profesyonellerini yetiştirmeye devam etmek için mükemmel bir şekilde donatıldı.

Daha önce Glasgow'un Dijital Medya Bölgesi'ndeki GSA'nın Pacific Quay Kampüsü'nde bulunan SIT, taşınma ile ana kampüse çok daha yakın bir konuma geldi, ancak Pacific Quay'in üç ana stüdyosunun - bir Dolby Atmos Odası, bir Surround Ses Odası ve mekansal ses Soundlab'ı - yepyeni bir alanda yeniden oluşturulmasını gerektirdi. Projenin hayata geçirilmesine yardımcı olmak için GSA, yerel bayi ve entegratör Mediaspec'in uzmanlığından yararlandı.

Yeni SIT tesisinin temel amacı, endüstri standardı Dolby Atmos iş akışlarını, geleneksel 5.1 surround miksi, 3. dereceden Ambisonics miksini destekleyebilen ve seslendirme ile Foley kayıtlarını da destekleyebilen esnek, geleceğe dönük bir eğitim ve prodüksiyon ortamı oluşturmaktı. Öğrencilere birden fazla mekansal ses formatında endüstri standardı izleme ortamlarına erişim sağlamak üzere tasarlanan tüm stüdyoların Dante ağı üzerinden entegre edilmesi kararı alındı; bu da önceki kampüs konumuna göre önemli bir teknik ilerlemeyi temsil ediyordu.

Yeni kampüs vizyonunu gerçekleştirmek için, 7.1.4 Dolby Atmos stüdyosu ve 16 hoparlörlü Ambisonics Soundlab dahil olmak üzere yeni alanlar Mediaspec tarafından devreye alındı ve entegre edildi; ağ altyapısı ise GSA'nın iç BT ekibi tarafından sağlandı. Atmos odasını donatmak için Pacific Quay kampüsünden 11 adet Genelec 8030 iki yönlü yakın alan monitörü transfer edildi ve bunlara bir adet 7060 subwoofer eklendi; Ambisonics odası için ise 16 adet süper kompakt 8010 iki yönlü yakın alan monitörü satın alındı ve bunlara bir adet 7050 subwoofer eklendi. Kampüsün kompakt 5.1 surround ses stüdyosu, GSA'nın mevcut 1029 iki yönlü yakın alan monitörlerini kullanıyor ve ayrı bir seslendirme kabini ve Foley stüdyosuna da Dante ağı üzerinden erişilebiliyor.

Elbette, tüm büyük projelerde olduğu gibi, üstesinden gelinmesi gereken bazı teknik zorluklar vardı; GSA'nın Hareketli Görüntü için Ses MDes Program Lideri Ronan Breslin'in açıkladığı gibi:

Ambisonic sesin tanımlanmış özelliklerinin bir parçası olarak düşük frekans geliştirme kanalı bulunmadığından, Soundlab'deki 8010 monitör dizisiyle yapılan ilk çalma testlerinde çok iyi bir sürükleyicilik ve yerelleştirme özelliği bulduk, ancak düşük frekansların güçlendirilmesi gerekiyordu. Bu nedenle, Mediaspec, odaya 7050 subwoofer yerleştirmemizi önerdi – ki bunu 100 Hz LPF ses ile besledik – ve bu, konumlandırmayla ilgili bazı denemelerden sonra sorunu gerçekten çözdü.

Dante ağının uygulanması başka bir zorluk teşkil etti, ancak GSA'nın BT ekibiyle yakın işbirliği yaparak en iyi sonuçlara ulaşıldı. Breslin, “Ağı ince ayar yaparak, doğru saat ve yönlendirme yapılandırmalarını oluşturarak ve kapsamlı sistem çapında test ve doğrulama yaparak, istikrarlı ve güvenilir bir altyapı elde edebildik.” diye açıklıyor.

Devreye alma işleminin tamamlanmasıyla birlikte, personel ve öğrenciler yeni odalara alışmak için bolca zaman buldular ve geri bildirimler son derece olumlu oldu.

GSA'da Ses Teknisyeni ve Öğretim Görevlisi olan Simon Weins, “Tüm stüdyolar inanılmaz derecede net ses veriyor.” diyor. “Atmos stüdyosundaki 8030'lar, öğrencilerimizin projelerinde son kararları verirken çok önemli olan, miksin çok detaylı bir görüntüsünü sağlıyor. Sistemimizin geri kalanıyla birlikte bu, öğrencilerimizin en yüksek profesyonel seviyede çalışmasına olanak tanıyor. Stereo görüntüleme hassas ve düşük frekans detayı olağanüstü.

Bu arada Soundlab stüdyosunda, Ambisonics sistemi gerçek bir keşif oldu. Weins, “8010'lar küçük görünebilir, ancak 7050 ile eşleştirildiğinde gerçekten güçlü, tam aralıklı bir ses üretiyorlar. Kompakt boyutlarına rağmen, tüm küre boyunca görüntüleme son derece istikrarlı ve tutarlı.” diye belirtiyor.

Taşınmanın başarısını değerlendiren Weins, Genelec monitörlerinin her mekanda gerçeğe uygun bir ses referansı sağlama yeteneğini hemen fark ediyor:

Genelec'in netliği ve tutarlılığı, Pacific Quay'deki stüdyolarımızdan West Regent Street'teki yeni evimize sorunsuz bir şekilde aktarıldı; bu da taşınmanın öğrencilerimizin iş akışına olan etkisini en aza indirdi ve çalışmalarına profesyonel bir ortamda devam etmelerini sağladı. Genel olarak, taşınma bizim için gerçek bir başarı oldu ve yeni tesisler her zamankinden daha fazla kullanılıyor.

Genelec ürünleri için www.compel.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.