SES tarafından 1994 yılından beri düzenli olarak her yıl hazırlanan “Uydu Gözlem” adlı dünya genelinde yapılan araştırma raporuna Türkiye de dahil edildi. 18 Nisan’da SES’in Türkiye ofisinde yapılan basın toplantısında “2017 Uydu Gözlem” raporunda yer alan bilgiler paylaşıldı. IPSOS araştırma şirketiyle yapılan işbirliğiyle Türkiye uydu sektörüne yönelik kapsamlı bir rapor hazırlanmış.
Rapor, SES Kıdemli Pazar Analisti ve Proje Lideri Ricardo Topham tarafından yapılan sunumla anlatıldı. 2017 yılında Avrupa kıtası için hazırlanan rapor, Türkiye’nin de dahil olduğu 22 ülkede 47.100 hanede yapılan görüşmelerle hazırlanmış. Bu raporun her yıl hazırlanmasının amacı; TV pazar payını, SES’in erişimini ve ücretsiz yayınları ölçümleyerek uydu endüstrisindeki yönelimleri ortaya çıkarmak. Bu rapor sonucunda ortaya çıkan verileri hem medya hem de devletler güvenilir buluyor.
Bu rapor, gelişmiş olan ve pazar doygunluğu yaşayan (verileri büyük değişim göstermeyen) Danimarka, Fransa, Macaristan, İrlanda, Norveç, İspanya, İsveç, İngiltere vb. Avrupa ülkelerinde her yıl yapılmıyor. 2017’de ölçüm yapılan ülkeler şöyle: Almanya, Avusturya, Belçika, Cezayir, Çekya, Estonya, Fas, Gürcistan, Hırvatistan, Hollanda, İsviçre, İtalya, Letonya, Litvanya, Moldova, Polonya, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Tunus, Türkiye ve Ukrayna.
2013 yılından itibaren HD yayınlarda büyük bir artış var, HD kanal sayısı %38 artmış durumda. Son dönemde 4K kanallar da bir ivme yakalamış. Rapora Türkiye’nin dahil edilmesi Avrupa uydu izlenme oranını artırırken IPTV izlenme oranını bir miktar düşürmüş. Avrupa’daki evlerin %10’u UHD yayın izliyor. Yine evlerinde hem klasik (normal) TV alıcısı hem de OTT olanlara sorulan “Son 12 ay içerisinde evlerinizdeki normal TV alıcısının yerine sadece internetten TV ve video içerikleri izlemeyi düşünüyor musunuz?” sorusuna %84 oranında “Sadece OTT kullanarak TV ve video içerikleri izlemeyi planlamıyoruz.” cevabı verilmiş.
Türkiye’de 21.8 milyon hanedeki normal yayınlarda çıkan sonuç şöyle: %87 uydu, %8 kablo, %3 IPTV ve %2 karasal yayın. HD alıcı bulunan 6.7 milyon hanede ise %81 uydu, %10 kablo, %9 IPTV izleniyor. SES’in Türkiye’yi kapsayan 5 uydusu var ve en çok kullanılan 19.2 derecedeki uydusu. OTT Türkiye’de daha çok TV cihazı olmayan evlerde kullanılıyor. 22.2 milyon evin %57’sinde OTT var ve bu OTT olan evlerinde sadece OTT izleniyor, %26’sında hem OTT hem de TV izleniyor, sadece %3’ünde sadece TV izleniyor.
Sunumun sonunda söz alan SES Türkiye İş Geliştirme Müdürü Bilge Atila ise Türkiye'de şubeleşen ilk yabancı uydu firması olduklarını belirterek, "Yurt dışında Türk içeriklere ilgi var ama henüz yayıncılarımız ve televizyon kanallarımız Avrupa pazarına giriş konusunda zorluk yaşıyor. Mükemmel içerik ve iş gücümüz var. Dil probleminden dolayı çekingen davranıyorlar diye düşünüyoruz. Türk yayıncılara tüm bilgi birikimimizi aktarmak üzere hizmet veriyoruz." dedi.
Atila, Türkiye'de ultra HD ve HD yayıncılığa katkıda bulunmak amacıyla bir öncü proje arayışı içinde olduklarına işaret ederek, "Türkiye'de 31,5 derecede bulunan halihazırda Gürcistan, Romanya, Bulgaristan gibi ülkelerin platformlarını taşıyan bir uydumuz var. Bu uydumuzun Türkiye'de uydu maliyetlerini düşürüp daha fazla yayıncıya ve platformlara daha etkin maliyetle piyasada var olabilmeleri için ikinci bir alternatif olarak yer almak. Asıl amacımız bu." değerlendirmesinde bulundu.
Yerel yayıncılara ilişkin bir proje başlattıklarını aktaran Atila, "Yerel yayıncılara da çok düşük maliyetlerle, sadece teknik altyapı ücretleri üzerinden faturalandırarak uydularımızı denemelerini sağlıyoruz. Kendimizi; ikincil alternatif, maliyeti daha düşük olan, yeni kanal açan ya da kablolu TV'lere yayın yapmak isteyen yayıncılar için alternatif oluşturmaya çalışıyoruz." yorumunu yaptı.