Twentify’ın Temmuz ayında yaptığı “Medya Dağıtım Servislerinde Kullanım ve Memnuniyet” araştırması sonucunda, Türkiye’de tüketicilerin TV+, Netflix, Puhu TV gibi OTT servislerinin deneyiminden memnun olduğu, OTT ve IPTV’lere yöneliminin hızlandığı ve bu hareketin devam edeceği görünüyor.
Markaların tüketici araştırması ihtiyaçlarını gerçek tüketiciler ile gerçekleştirmelerini sağlayan Twentify, 500.000’i aşkın tüketici tarafından kullanılan Bounty tüketici platformu üzerinden, Türkiye’deki medya dağıtım servislerinin tercih oranlarını ve sebeplerini ortaya çıkarmak adına bir araştırma gerçekleştirdi. Twentify, “Türkiye’nin Dijital Gözü” adını verdiği araştırmada 2263 adet farklı tüketiciye mobil anketler ile ulaşarak, abone oldukları servisleri belirtmelerini, bu alandaki deneyimlerini paylaşmalarını istedi.
Coğrafi olarak Türkiye’yi temsil eden bir tüketici kitlesi ile gerçekleştirilen araştırmaya, %51.83’ü erkek, %48.17’si kadın 2263 kişi katıldı. Araştırmaya dahil edilen medya dağıtım servisleri Turkcell TV+, Netflix, Digiturk, D-Smart, Puhu TV, Kablo TV, Tivibu ve Blu TV olarak belirlendi.
Türkiye’nin %41.53’ü medya servislerine abone
Türkiye’de medya servisi abonelik oranı %41.53 şeklinde bulunmuştur. SES gruplarına göre bir kırılıma göz atıldığında, en yüksek abonelik oranı %61.14 ile SES A grubundaki hanelerde iken, en düşük abonelik oranı %35.60 ile SES DE gruplarında olan hanelerdedir. Hanelerin ekonomik seviyesi düştükçe, abonelik oranında bir düşüş olduğu gözlenmiştir.
OTT ve IPTV servislerinde, Türkiye’nin tercihi Turkcell TV+
Yeni nesil OTT ve IPTV servislerinde Türkiye’de en yüksek penetrasyon oranına sahip servis Turkcell TV+. Turkcell TV+’ın en yüksek penetrasyon oranı %13.73 ile SES A grubunda iken, sonrasında %11.65 ile SES B grubunda, ve %10 ile SES DE grubunda. Turkcell TV+’ı OTT alanında sırasıyla Netflix, Puhu TV ve Blu TV takip ediyor. Aynı sıralama, yaş gruplarında da geçerli oluyor.
Digiturk, Tivibu ve Kablo TV, uydu/IPTV alanında pazar liderliği için bir rekabet içerisindeler
Hanelerdeki uydu ve IPTV bazlı medya dağıtım servislerinin kullanım oranları incelendiğinde, A grubunda Tivibu ve Digiturk’un lider olduğu, diğer SES gruplarında ise Kablo TV, Tivibu ve Digiturk’un büyük bir rekabet içinde olduğunu görüyoruz. Bununla beraber, tüm markaların abonelik oranları, hanenin ekonomik gücü ile paralel bir şekilde düşüş içerisinde.
İçerik kalitesi ve zenginliği, tüketicilerin ana tercihlerini oluşturuyor
Digiturk spor içeriğinin zenginliği dolayısıyla müşterileri tarafından tercih edilirken, Tivibu ve D-Smart’ı ayrıştıran ana tercih sebepleri uygun fiyat ve zengin dizi/film içerikleri, Kablo TV’yi ayrıştıran en büyük nokta ise uygun fiyat. OTT servislerinde ise zengin içerikler öne çıkıyor. Netflix’i tüketiciler kendi yapımları ve başarılı içerikleri dolayısıyla tercih ederken, Puhu TV ve Blu TV başarılı yerli içerikler, TV+ ise zengin dizi/film içerikleri dolayısıyla tercih ediliyor.
Müşteri memnuniyetinde, Netflix, Puhu TV, TV+ gibi OTT servisleri, rakiplerinden oldukça önde
Müşteri memnuniyeti tarafında OTT servisleri 5 üzerinden 4 puan üstünde alırken, Tivibu, Kablo TV, Digiturk, D-Smart gibi markalar 4 puanın altında skorlara sahip. Netflix 4.59 ile müşterileri tarafından en memnun kalınan servis olurken, Puhu TV 4.50 puan, TV+ 4.36 puan, ve Blu TV 4.24 puan ile Netflix’i takip ediyor. Bu alanda Türkiye’nin yerli markaları olan Puhu TV, TV+ ve Blu TV, abonelerine göre müşteri deneyimi açısından Netflix ile rekabet edebilecek seviyedeler.
Önümüzdeki dönemde, tüketicilerin OTT servislerine geçişi hızlanacak, pazar yeni bir konsolidasyona doğru hareket edecek
Tüketicilerin gelecekte abonelik durumlarını değiştirme potansiyellerine baktığımızda, Kablo TV müşterilerinin %21.62’si, Tivibu müşterilerinin %18.03’ü, TV+ müşterilerinin %10.68’i rakip dağıtım servislerine geçmeyi düşünüyor. Bu alanda potansiyel artışı gözlemlediğimizde, en yüksek potansiyel abone artış oranı %24.20 ile Netflix’te, %13.43 ile Blu TV’de, %6.58 ile D-Smart’ta ve %5.42 ile Digiturk’te. Bu verilere bakarak, Türkiye’nin OTT servislerine ısındığı ve pazarın yakın dönemdeki bir göç ile konsolidasyon fazına geçeceği belirtilebilir.
Raporun tam hali, Twentify websitesinden indirilebilir
Twentify’ın gerçekleştirdiği “Medya Dağıtım Servislerinde Kullanım ve Memnuniyet” araştırmasının çıktılar, analizler ve içgörüler içeren 43 sayfalık raporu, Twentify’ın web sitesinden ücretsiz şekilde indirilebiliyor. Rapor indirme adresi: http://www.twentify.com/tr/raporlar/medya-dagitim-servislerinde-kullanim-ve-memnuniyet-arastirmasi-raporu