Sony’nin ilk haber odası çözümlerinin merkezinde doksanların ortasında çıkan NewsBase sabit disk sistemi vardı. Bu ilk kuşak sistemler patentli, özel amaçlı donanımlardı. İkinci kuşak Sonaps, Dell’in EMC Isilon gibi bellek platformları veya ağ bağlantılı bilgisayar sunucuları üzerindeki standart IT platformu haline geldi. En son büyük ölçekli Sonaps 2007 yılında çıktı ve günümüze kadar televizyon yapımlarına hizmet etti. Bulut bellek çağı üçüncü kuşak haber odası sistemlerinin yolunu açtı; esnek, her yerden erişilebilir ve ölçeklendirilebilir.
Esnek, kişisel tercihlere göre düzenlenebilen Sony Media Backbone Hive, tesislerde, tamamen bulut ortamında veya ikisinin karışımı olarak kurulup, dünya çapında çok sayıda kullanıcıya erişim ve içerik paylaşımı sağlayabiliyor.
Haber odalarında var olan IT platformları Sony Media Backbone Hive kadar esnekçe ölçeklendirilemiyordu. Bu nedenle Sony IT teknolojisi, Open Source Technology, AWS ve Azure tarafından kullanılan Docker yazılımı ve diğer unsurlar dahil bulut ortamında kullanılan tekniklerin temelde aynılarını Hive çekirdek platformu için kullanarak mimariyi tamamen değiştirdi.
Haber odalarının dinamik olmaları gerekiyor. Büyük bir şey olduğunda hızla birçok kaynağa erişebilmeliler. Çeşitli tiplerde medya eklenmiş haber öyküsü dosyalarına farklı yerlerde bulunan muhabirlerin erişebilmeleri, fotoğraf yükleyip paylaşabilmeleri gerekiyor.
Bulut tabanlı küresel bir sistemi işletmek, haber kuruluşlarına 24 saat vardiyalı çalışan bir haber odasına sahip olma imkanı veriyor.
Bu tip 7 gün 24 saat haber öyküsü anlatımı için kaynak kullanılan kuruluş sayısı hala görece az olsa da, bulut ortamının benimsenmesi ve yayılması araçların erişim ve kullanımlarının kolaylaşmasıyla, geleceğin önünde tek engel olarak hangi işbirliği stratejilerinin kullanılacağı hakkında ileri görüşlülük ve planlama gereksinimi kalıyor.
Artık haber binasında bulunma zorunluluğu tamamen terk edilerek haber öykülerinin internet kafe, otel, ev veya olay yerlerinde dosyalanıp kurgulandıktan sonra uzaktan yayınlanabildiği bir döneme giriyoruz. Hemen her endüstride görülen uzaktan çalışma, artık haber operasyonları için de çok önemli.
Sony Media Backbone Hive çözümünün müşterilerinden bazıları bölgesel yayıncılar. Üst düzey küresel ağlar arasında (henüz) değiller ama sıklıkla geniş alanlara hitap eden, büyük miktarlarda haberler ve öykülerin yapımlarını gerçekleştiriyorlar.
Haber yayıncılarının kapsaması gereken en büyük alanlardan birisi internet dünyası. Bu yayıncılar özellikle sosyal medya ekipleri ve web ekipleri için gelişmiş iş akışları arıyorlar. Bugüne kadar bu kuruluşlar çok sayıda etkileşimli sistemler kulandılar, ama şimdi çok daha hızlı içerik paylaşma gereksinimi duyuyorlar.