Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > Tunus DAB+ Radyo Yolunda
Tunus DAB+ Radyo Yolunda
30.10.2019 11:15

Arap Ülkeleri Yayıncılık Birliği (Arab States Broadcasting Union) ASBU geçtiğimiz günlerde WorldDAB ile ortak bir çalıştay gerçekleştirdi. Tunuslu radyo sektöründen ilgili taraflar bir araya gelerek, DAB+ dijital yayın modelinin radyo, üretim, perakende ve otomotiv sektörlerine getireceği olanakları tartıştılar.

Tunus’taki ASBU yönetim merkezinde gerçekleştirilen toplantıda Tunus’ta bugün var olan DAB+ dijital radyo kurulumunun durumu ile radyolar, üreticiler ve perakendecilerin gelişen DAB+ piyasasının sunduğu yeni iş fırsatlarından nasıl yararlanabilecekleri üzerinde yoğunlaşıldı.

DAB+ hizmetlerini ve alıcılarını destekleme başlığı altında düzenlenen çalıştay, Tunus İletişim bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Tunus ulusal yayın ağı işletmecisi, ONT (Office National de la Telediffusion) temsilcilerinin yanı sıra yasal görsel-işitsel düzenleyiciler, perakendeciler, alıcı ve otomobil üreticilerinden yetkililer ve ASBU yöneticilerini bir araya getirdi.

Katılımcılar Tunus, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Avrupa ve ötesindeki DAB+ dijital radyoya başlanma durumları, DAB+ yayının işletme ve perakende satış olanakları, dinleyicilere DAB+ yayını tanıtmak ve tüketici farkındalığı oluşturmak için kullanılabilecek araçlar ve kaynaklar hakkında bilgi sahibi oldular ve tartıştılar. Bu DAB+ etkinliği, 2019 Haziran ayında Tunus’ta DAB+ hizmetlerinin başlatılması hakkında gerçekleştirilen çalıştaydan sonra ülkedeki ikinci DAB+ toplantısı oldu.

Ulusal yayın işletmecisi ONT’nin ulusal bir çoklu yayını ülkenin 11 milyonluk nüfusunun yarıdan fazlasına (%51) ulaşıyor. Yayını genişletmenin ikinci aşaması başlamış durumda ve 2020 yılının başında erişilen nüfus oranı %75’e çıkacak.

18 adet DAB+ istasyonuyla gerçekleştirilen çoklu yayın başkent Tunus’un yanı sıra ülkenin kuzeydoğusundaki Ariana, Ben Arous, Nabeul, Sousse, Monastir, Manouba, Zaghouan, Bizerte ve Mahdia bölgelerini kapsıyor.

WorldDAB Proje Yöneticisi Bernie O’Neill şunları söyledi: “Tunus gelecek aylarda nüfusun %75’ine erişebilir hale geleceğine göre, şimdi odak noktamızı Kuzey Afrika’ya kaydırmak için doğru zaman. WorldDAB Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da (MENA) yayıncılara ve yasa düzenleyicilere destek olmayı, var olan ve kurulu DAB+ piyasalarından edinilen en iyi pratik ve bilgileri paylaşmayı, üreticilerin ve perakende satıcıların DAB+ dijital radyonun iş olanaklarından ve potansiyelinden yararlanmalarına yardımcı olmayı hedefliyor.”

ASBU Teknoloji ve Geliştirme Müdürü Bassil Zoubi yorum yaptı: “DAB+ dijital radyonun toplam 50 milyondan fazla nüfusa sahip Tunus ve Cezayir’de önemli gelişme kaydetmesinden çok memnunuz. Serbest ticaret anlaşmasına sahip bu iki ülkede ve Orta Doğu’da DAB+ radyo alıcılarına artan bir talep var ve alıcı üreticilerini bu piyasaya girmeyi ciddiyetle düşünmeye teşvik ediyoruz.”