İzleyicilerin kalite değerlendirmeleri değerli bilgiler sunabilir ama öznel ölçümler bilimsel nesnellik ve ölçeklendirilebilirlik sağlamaz. Bu nedenle Bitmovin tekrarlanabilir ve nesnel kalite ölçüm yöntemleri üzerinde duruyor. Bitmovin üç ana yöntem ve bir de genişletme seçeneği sunuyor.
Görüntü Kalitesi Ölçme Teknikleri
1 Video Multi-Method Assessment Fusion (VMAF)
İnternet akış yayını dünyasında en son benimsenen ölçütlerden Netflix’e ait VMAF, referans ve bozulmuş görüntü sekansları temelinde öznel görüntü kalitesini tahmin ediyor.
2 Structural Similarity (SSIM)
Yapısal benzerlik indeksi SSIM, iki görüntü arasındaki benzerliği ölçüyor. Başlangıçta sıkıştırılmamış, bozulmasız bir görüntü referans alınıyor.
3 SSIMPLUS
SSIM’in genişletilmiş hali olan SSIMPLUS, hedef görüntü uygulamalarını karşılaştırarak 0 ile 100 arasında puanlar veriyor.
4 Peak Signal-to-Noise Ratio (PSNR)
İnsanın görüş modellemesi ile otomatik öğrenmeyi bir araya getiren yöntem, kayıplı sıkıştıran kodeklerin restorasyon kalitesini ölçmekte en yaygın kullanılan teknik.
PSNR basitliği nedeniyle hem araştırmalarda hem de endüstride yaygın bir yöntem, ama insan algısıyla iyi ilişki kurmadığıyla da biliniyor. SSIM ve MVAF öznel skorlarla daha iyi ilişki kuruyor ama hesaplanması zaman alıyor ve pahalı. Sonuç olarak görüntü kalitesini test etmekte hangi yöntemin kullanılacağı, kodlama uzmanı kişiye kalıyor. MOS ve DMOS gibi başka kalite ölçümleri de var ve endüstri halen nesnel kalite ölçümü için altın standardını arama süreci içerisinde.
Kodek seçenekleri
- H.264/AVC: Moving Pictures Expert Group (MPEG) tarafından 2003 yılından beri tasarlanıp sürdürülen, endüstride standart haline gelen görüntü sıkıştırma tekniği.
- H.265/HEVC: MPEG’in en son görüntü sıkıştırma standardı.
- VP9: Google’ın görüntü sıkıştırma standardı en çok YouTube’da kullanılıyor.
- AV1: Alliance for Open Media (AOMedia) tarafından tasarlanan açık kaynaklı kod. Google, Facebook, Netflix, Amazon, Windows ve Bitmovin kullanıyor.
- Yeni kuşak kodekler: 2020 yılında çıkacak MPEG kodekler VVC, EVC e LCEVC.
Kodlama gerçekleştirme yolları
3 geçişli kodlama
En iyi kalite için çok geçişli kodlama teknikleri öneriliyor.
2 geçişli kodlama: Bir dosya ilk geçişte iyice çözümlenerek bir ara dosya yaratılıyor. İkinci geçişte kodlayıcı ara dosyaya bakıyor ve bitleri uygun şekilde yerleştirdiği için asıl kodlama ikinci geçişte gerçekleştiriliyor.
3 geçişli kodlama: Kodlama süreci başlamadan önce görüntüyü baştan sona üç kez analiz ediyor. Dosyayı tararken kodlayıcı kendi log dosyasına orijinal görüntü hakkında bilgi yazıyor ve bu kaydı görüntüyü kullanıcının belirlediği bit hızı sınırları içerisine mümkün olan en iyi şekilde sığdırmanın yolunu hesaplarken kullanıyor.
Görüntüye özel kodlama: Her görüntü için bit hızını, görüntü dosyasının karmaşıklığına göre özel olarak hesaplanan bir kodlama optimizasyon biçimi.
Kodlayıcıların arkasındaki asıl önemli yeteneklerden birisi, belli bir kodeği nasıl uygulayacaklarını seçebilme kabiliyetleri. Bazı durumlarda kodlayıcılar hareket kestirimi, GOP boyutu ve yapısı gibi kodek sıkıştırma ayarlarını kullanıcıların yapılandırmalarına ve optimize etmelerine izin veriyor. Kodlamayla bile en üst kaliteyi garantilemenin en iyi yöntemi, en yüksek kalitede görüntü kaynakları sağlamak ve sinyal toplama ile dağıtımı için en iyi pratikleri kullanmak.
Bitmovin ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi için 0216 425 99 66 numaralı telefondan Ateksis’i arayabilirsiniz.