DJ, yapımcı ve ses tasarımcısı Ümmet Özcan, sık sık müzik yaptığı yerlerin akustik açıdan zorlu olmasına rağmen çok başarılı bir kariyere sahip. Artık tanınmış akustik ve stüdyo tasarım uzmanı Jan Morel tarafından kurulan kendi kişisel stüdyosunda bir Genelec aktif monitör sistemiyle ideal kayıt yerine kavuştu.
14 yaşından bu yana müzik yapan Özcan’ın flüt ve klavye becerisi, müthiş yeteneğinin ilk işaretleriydi. İlk single albümü Good, 2006’da çıktı, 2011’de Reboot geldi, ardından 2012’de çıkan The Box ününü güçlendirdi. Geçen yıllar boyunca bir dizi gözde şarkısını yapmakla kalmadı, Paul Van Dyk ile Tiesto gibi meslektaşlarıyla işbirliği yaparken soft-synth müzikler geliştirdi ve simülasyon müzik aletleriyle ses koleksiyonu oluşturdu.
Ancak bu çalışmaların çoğu ideal olmayan dinleme ortamlarında gerçekleştirildi. Özcan şunları söyledi: “İlk çalıştığım yeri bir stüdyo olarak adlandırmalı mıyım emin değilim, ailemin evinin tavan arasıydı. Orada sadece iki hoparlörüm vardı, aslında iki hi-fi hoparlör! Daha sonra bir daireye taşınıp bir odasını kullandım; duvarlarda biraz akustik çalışma yaptım, köşe bas tutucular, sadece iki tane monitör ve bir de bas hoparlörü koydum. Müziklerimi yıllarca burada yaptım, ama arkadaşlarım ziyarete geldiklerinde köşede durmalarını söylüyordum, çünkü bası düzgün duyabildikleri yer orasıydı! Yan tarafa bir adım attığınızda ses tamamen değişiyordu.”
Özcan yeni stüdyosunu şöyle tanımlıyor: “Son 15 yıldır hayalini kurduğum her şeyin burada olduğuna inanamıyorum. Oda enerjimi yansıtıyor. Kendimin ve müziğimin bir uzantısı. Kapıyı kapadığınızda başka bir dünyadasınız. Şaşırtıcı.”
Odanın kendisi bir neon cümbüşü; sanatçının moduna uygun olarak renk düzenleri arasında sürekli geçiş yapıyor. Artnovion’un oymalı akustik panelleri duvarları süslerken, Morel; Özcan’ın logosunu tavanda yeniden yaratıyor. Stüdyonun ana donanımını oluşturan Genelec akıllı aktif monitör sistemi, ana monitörler olarak iki adet 1234A ve bir 7382A bas hoparlörü ile etkileyici. Simetri katan ikinci bir 7382A olarak görünen donanım, aslında bir Genelec kafes üzerinde özel tasarlanan bir bas tutucu. Ayrıca The Ones serisinden yeni çıkan 8351B koaksiyel nokta kaynak monitörlerden iki tanesi, yakın alan dinleme için Özcan’ın masasının üzerine kuruldu. DJ sesi “akıllara durgun verici” şeklinde tanımlıyor.
Projenin tamamlanmasına doğru Morel ile Özcan oda için Genelec monitör sisteminin kalibrasyon işlemini birlikte yaptılar. Bu çalışma Genelec’in GLM kalibrasyon yazılımı ile başladı ve ardından kulakla ince ayar yapıldı. Morel işlem sırasında çok derinlemesine çalıştıklarını söyledi. Aslında az ince ayar gerekti. Özcan açıkladı: “Çok şey yapmak zorunda kalmıyorsunuz. Neredeyse hiç uğraşmadan harika ses elde ediliyor. Sesi göğsünüzde hissediyorsunuz ve her şeyi duyabildiğiniz için tüyleriniz ürperiyor. Daha önce hiç duymadığım şeyleri duyuyorum!”
Dünyanın en ünlü DJ yapımcılarından bazıları için özel stüdyolar tasarlamış olan Morel için bu çalışma en çok gurur duyduğu başarılarından birisi oldu. “Bu kurduğum en iyi üç stüdyodan birisi. Tasarım olarak bu kesinlikle bir numara.”