Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > Profen, Fas SNRT ana TV uplink istasyonu için gerçekleştirilen “EagleEYE Yönetim Sistemi Gözlem ve Kontrol” projesini başarıyla tamamladı
Profen, Fas SNRT ana TV uplink istasyonu için gerçekleştirilen “EagleEYE Yönetim Sistemi Gözlem ve Kontrol” projesini başarıyla tamamladı
26.07.2020 11:23

“Fas Radyo ve Televizyon Kurumu (SNRT), ulusal TV ve radyo yayınlarını uyduya çıkmak için kurduğu “Uydu Uplink” yer istasyonunu uzaktan monitör ve kontrol etmek amacıyla Profen’in “EagleEYE Yönetim Sistemi Gözleme ve Kontrol” ürününü tercih etti. Projenin başarıyla tamamlandığını duyurmaktan onur duyuyoruz.”

Durmuş Kutay, Profen Ür-Ge Direktörü 

Genel Bakış

Global bir firma olarak hizmet vermeye son hız devam eden Profen, çözüm ortağı IntraTel’in desteğiyle Fas SNRT ana TV uplink istasyonu “EagleEYE Yönetim Sistemi Gözlem ve Kontrol” projesinin başarıyla tamamladı. Proje içinde bulunulan Covid-19 salgını koşullarına rağmen uzaktan yürütülerek, sahadaki her ürün için sürücü ve GUI geliştirme, SW’yi sahaya yükleme, etkinleştirme ve test etme dahil olmak üzere proje aşamalarını yalnızca IntraTel üzerinden sahaya erişerek zorlu bir süreç eşliğinde gerçekleştirildi.

İhtiyaç

Son kullanıcı Fas Radyo ve Televizyon Kurumu (SNRT), ulusal TV ve radyo yayınlarını uyduya çıkmak için bir “Uydu Uplink” yer istasyonu kurmuş ve bir süredir kullanmaktaydı. Fakat, istasyonu uzaktan monitör ve kontrol etmek için kurdurdukları NMS sistemi istikrarlı bir şekilde çalışmıyordu.

Proje

Proje detayları üzerine bir çalışma yapılarak, sorunların üstesinden gelecek, son müşteri SNRT’nin beklentilerini karşılayacak EagleEYE tabanlı bir çözüm oluşturuldu ve sunuldu. Projenin kabul görmesi üzerine de proje başlatıldı.

Çözüm bilişenleri 

Klasik TV uplink/downlink yapısındaki projede 1+1 yedekli bir uplink zinciri ve dual pol 1+1 yedekli downlink zinciri bulunmaktadır. Sunucu/istemci yapısındaki EagleEYE sistemi merkeze yerleşmiştir. Her ekipman, belirli aralıklarla sorgulanarak durum bilgileri kontrol edilmekte ve toplanan bilgiler sunucu veri tabanına kaydedilmektedir. Kurulan sistem sayesinde, yayın sürekliliğini sağlamak için anlık olarak tüm cihaz ve alt sistemler takip edilmekte, gerekli durumlarda arızalı cihazlar otomatik olarak yedek bekleyen cihazlar ile değiştirilmekte ve bununla ilgili aksiyonlar ilgili noktalara bildirilmektedir. 

17 adet aktif cihaz içeren proje için, müşterinin talepleri dikkate alınarak kullanıcı arayüzü (GUI) oluşturulmuş; aktif cihazlarla haberleşmek için yeni “sürücüler” geliştirilmiştir.

Zorluklar 

Projenin başlama zamanı her ne kadar Covid-19 öncesine rastlasa da, projenin uygulama safhasına gelindiğinde ülkeler arası uçuş sınırlamaları olması nedeniyle, uygulama sahasına teknik eleman gönderme imkanı bulunmamaktaydı. Bu nedenle kurulum ve testler Profen’in Fas’taki iş-ortağı IntraTel’in sahaya gönderdiği teknik elemanlarla birlikte yürütülerek ve sıkça uzaktan erişim araçlarından yararlanılarak tamamlanmıştır.

Buna ilave olarak mevcut sistemde kullanılan bazı aktif cihazların eskimiş olması ve üretici desteğinin sınırlı olması nedeniyle “cihaz sürücüleri” geliştirme aşamasında cihaz ICD dokümanlarına erişim konusunda zorluklarla karşılaşıldı. Bu zorluklara rağmen hızlı bir şekilde çözüm üretilerek proje başarı ile sonuçlanmıştır.

Avantajlar

Son kullanıcı SNRT’ye istikrarlı bir şekilde çalışan, kullanımı kolay yeni bir NMS sisteminin sağlanmış olması en büyük avantaj olmuştur. Kurulan EagleEYE sisteminin genişlemeye açık yapısı, potansiyel olarak ileriye dönük yapılabilecek sistem genişlemelerinde kullanıcıya minimum maliyetle bunu gerçekleştirme imkânı sunar.

EagleEYE Hakkında

Profen’in kendi bünyesinde yerli ve milli olarak geliştirdiği EagleEYE yönetim sistemi; uydu teleport, telekom sistemleri, SCADA tipi uygulamalar, veri merkezi uygulamaları, IoT uygulamaları ve akıllı yönetim gerektiren tesisler için geliştirilen eksiksiz bir sistem yönetim aracıdır. Yer istasyonlarının monitör, kontrol ve yönetimini sağlayan EagleEYE, iş akışlarını düzenleyen, bakım süreçlerini yönetebilen ve belirlenen formatta ve kriterlerde raporlama yapabilen ileri seviye özelliklere sahiptir.

Çözüm ortakları