Sony her tip yayın yapımı için piyasaya yeni hizmet ve ürünler sunmaya devam ediyor. Bunlar yapımcılara ve medya şirketlerine dar yerlerde etkin ve güvenli çalışma veya ekibin uzmanlık ve yaratıcılığından en iyi şekilde yararlanarak uzaktan çalışma imkanı veriyor.
Son aylarda medya endüstrisinin tesislerde az sayıda veya sıfır personel çalıştırmaya adapte olması ve stüdyolar yerine evdeki kurulumlardan yapımlar üzerinde çalışma gereksinimiyle birlikte dinamik ve kolay iş akışları hızla standart hale geldi. Bu durum internete bağlı ve ölçeklendirilebilen teknolojik çözümlere bağlı otomatik ve dağıtık yapımlara geçişte bir ivme yarattı.
Haber ve program yapımlarını kolaylaştırma
Sony ELC kolay haber yapımları için tasarlandı ve altmıştan fazla ELC kurulumunu temsil eden ABD’nin önde gelen 4 yayın grubu kriz boyunca uzaktan ELC kullanarak çalışıyor. Yani yapım denetim işlemleri tamamen dağıtılabiliyor veya bugün tipik bir senaryo olarak evdeki tek bir operatör yapımları uzaktan yönetebiliyor. Buna paralel olarak yorumcular, sunucular ve saha yönetmenleri ELC kullanarak farklı yerlerden çalışabildikleri için, dünyanın herhangi bir yerinde bulunan bir uzmanlar ekibiyle haberler hazırlanabiliyor. Bu iyileştirilmiş yapım iş akışı sonucu elde edilen içerik, bu mekandan özgürlüğün avantajlarından yararlanıyor.
Uzaktan sanal ve dağıtık işlemler
Yaşadığımız sağlık krizi sırasında Sony’nin medya endüstrisini destekleme çalışmalarının bir parçası olarak, mevcut müşteriler XVS Switcher’larını uzaktan çalıştırıp, Virtual Menu, Virtual Panel ve Virtual Shotbox gibi sanal araç setlerinden yararlanabiliyorlar. Pandemi sürecinde Sony bu yetenekleri ücretsiz sundu.
Kısa süre önce çıkan BRC kamera güncellemesi, endüstri standardında Free-D protokolü kullanılarak IP üzerinden çıkış takip verileri sağlayacak. Zengin PTZ yetenekli bu kameralar, uzaktan ve aynı anda birçok kamera üzerinde çalışabilen, çok az sayıda kameraman gerektiriyor.
Sony IP Live çözümleri dünya çapında şimdiden yüzden fazla müşteri tarafından benimsendi. Yeni HDCE-TX30 çözümü sayesinde HDC-3500 ve önceki kuşak HDC kameralar IP Native hale gelerek, uzaktan yapımlar için yeni olanakların kapısını açtı.
Uzaktan yapımdan sonraki doğal adım sanallaştırma. Stratejik çözüm ortaklıklarının bir parçası olarak Nevion ile Sony, Temmuz ayından beri 5G Virtuosa projesine katkıda bulunuyorlar. Bir kısmı Avrupa Birliği tarafından fonlanan bu proje, sanallaştırılmış yapım kaynaklarından yararlanarak ortak canlı medya yapımları için 5G bağlantının hızından ve Scalable Software Defined Network mimarilerinden istifade etmeyi hedefliyor. Sistemin doğası gereği sahip olduğu IP bağlantı sayesinde bu projenin ilk kısmı karantina sürecine rağmen başarıyla tamamlandı.
Tamamen dağıtık ve bulut yapımlara doğru gidiş
Kurulumlarında bir sonraki adıma bakmaya şimdiden başlayan yayıncılar için tamamen dağıtık ve bulut altyapıya geçiş, daha yüksek güvenlik ve kaynaklarda tasarrufu garantileyecek. Virtual Production Service Hive, XDCAM air, Ci Media Cloud Services, NavigatorX ve özel gereksinimlere göre modern iş akışı mimarileri oluşturmaya yardımcı olan bir dizi medya iş akışı mikro hizmetleriyle Sony, geleceğe uygun yapım altyapıları için eksiksiz bir çözümler portföyüne sahip. Sony’nin bulut tabanlı Hive çözümünü dünya çapında 200 noktada 2.500 muhabir kullanıyor.
Sony’nin bulut tabanlı çözümlerine son eklenen Media Analytics Portal, geçtiğimiz ay piyasaya sürüldü. Program yapımcıları yapım iş akışlarını yeniden gözden geçirirlerken, içerik akışlarını izlemek, zengin üstveriler ve analiz çıkışları sağlamak için araçlara gereksinim duyuyorlar. Media Analytics Portal bu yetenekleri program yapımcılarının parmak uçlarına getirecek ve süreçleri otomatikleştirerek boş zaman bırakacak ve yeni verimlilikler yaratacak.
Media Analytics Portal Sony’nin mevcut bulut tabanlı çözümlerini tamamlayarak, yayıncılara ve içerik yaratıcılara doğrusal olmayan çözümlerden tamamen dağıtık ve bulut tabanlı çözümlere geçmeleri için güç katıyor.
Konserleri, festivalleri ve kurumsal etkinlikleri internetten yayınlamak için Sony’nin canlı bulut yapım anahtarlama aygıtı Virtual Production hiçbir özel amaçlı altyapı gerektirmeden çok kameralı yapımlara imkan veriyor. Kullanıcı gereksinim duydukça, bir “kullandığın kadar öde” (Pay As You Go) modelinden yararlanılarak kullanılabiliyor. Geçtiğimiz günlerde çıkan yeni sürümde Screen Sharing girişi, Webcam girişi, Clip Playlist gibi yeni yetenekler var.