Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > NMS Nedir?
NMS Nedir?
24.11.2020 10:47

Kısaltması NMS olarak bilinen Network Management System, Türkçe’ye “Ağ Yönetim Sistemi” olarak çevrilebilir. En genel tabiriyle NMS için aynı ağ üzerinde bulunan ve çalışan cihazların eş zamanlı olarak izlenmesini ve yönetimini sağlayan yazılım sistemidir denilebilir. Dünya çapında bilgisayar ve yazılım tabanlı cihazlardan oluşan sistemlerin gün geçtikçe karmaşıklaşması, sistemlerin manual olarak yönetimini imkansız hale getirmiş ve aynı ağ üzerinde çalışan cihazların yönetimini tekelden ve kolaylıkla yapabilmek için NMS yazılımları geliştirilmiştir. Yazılımın yanı sıra donanıma da sahip olabilen NMS’ler, her ne kadar akla bilgisayar ağındaki bilgisayarların yönetimini getirse de SNMP, ICMP, CDP vb. protokolleri ile çalışan tüm cihazlar ile kurulan herhangi bir ağın ve o ağdaki herhangi bir cihazın yönetimine olanak sağlayan yazılımlardır. 

NMS Ne İçin Kullanılır?

Birden fazla cihazın aynı anda çalışarak büyük ve karmaşık bir ağ sistemini oluşturduğu yayıncılık, haberleşme, uydu haberleşmesi sistemlerinin içerisindeki her bir cihaz NMS yazılımları aracılığıyla eş zamanlı olarak ve otomatize edilerek kontrol edilebilir hale gelir. Bir NMS sistemi yazılımındaki kodların esnekliği doğrultusunda birden fazla işlemi aynı anda yapabilir. Ağ izleme, cihaz algılama, performans analizi, cihaz yönetimi, hata yönetimi, konfigürasyon yönetimi, mapping, siber güvenlik önlemlerinin alınması bir NMS yazılımının yürütebildiği işlemlerden sadece bazılarıdır. 

PALS Vision

PALS Elektronik farklı paydaşlarının birbirinden farklı ihtiyaçları ve farklı sistemlerine yönelik olarak geliştirdiği NMS sistemi Vision’ı 2019 yılında piyasaya sürdü. Kısa sürede OB-VAN’lar, DSNG sistemleri, yer ve VSAT istasyonu uygulamalarında yoğun talep gören istikrarlı yazılım, dünyanın pek çok ülkesinde devlet ve özel TV kanalları gibi ticari kuruluşların yanı sıra kısa süre içerisinde Türk ve Azeri Ordusu tarafından farklı askeri sistemlerde kullanılmaya başlandı. Broadcast ve uydu haberleşmesi sistem entegratörü olarak 1995 yılından bu yana dünyanın 5 kıtasına hizmet vermekte olan PALS Elektronik, entegre ettikleri birbirinden farklı ihtiyaçlara sahip tüm sistemlerin kesintisiz ve süresiz olarak iyileştirilebilme esnekliğini paydaşlarına tanımak misyonu ile kendi yazılımını üretti. 

Vision, kontrol sistemlerinin karmaşıklığını ortadan kaldırıyor ve arayüz uyarlanabilirliği ile tüm cihazları sürekli olarak izleme, kontrol etme esnekliğini kullanıcıya tanıyor. Sistemin her bir parçası komut ve bileşen durumunu almak için birleşik, esnek ve kullanıcı dostu bir arayüz aracılığıyla erişilebilir hale geliyor. 

Ayrıca Vision, sistem loglarına ve alarmlara erişmek için kullanıcıya esnek araçlar sunuyor. PALS Vision, monitör ve kontrol sistemi, uydu, yayın, telekomünikasyon ve kablo ağı sistemlerini optimize etmek için gerekli olan performansı çok yönlülüğü sadeliği birleştirerek sağlıyor. Özelleştirilebilir, ölçeklenebilir ve modüler sistem mimarisi, kapsamlı ve kullanıcı dostu ara yüz seçenekleri ile hata yönetimini mümkün olduğunca basitleştirip sistem içerisindeki aksaklıkları farklı parametlerin gösterilmesi yoluyla anında tanımlayabiliyor. 

DSNG Kontrolcü Olarak Vision 

Mobil DSNG sistemlerin kullanıcıya sağladığı en büyük avantaj, bir anda ortaya çıkan haber/görüntü kaynağını aynı anda yakalayıp aktarmaktır. Günün herhangi bir saatinde meydana gelebilecek bir olayın kapsamlı ve sorunsuz bir şekilde yayına çıkılabilmesi için mobil DSNG araçları birbirinden farklı pek çok yayın, upling/downlink cihazı ile donatılır. PALS Vision kullanıcıları SNG/ENG araç filolarının aktarım kaynaklarını optimize etmek ve uzaktan yönetmek için NMS yazılımının verimli zamanlama sistemine güveniyorlar. 

Antenin, yedekleme sisteminin, router’ın, yedekleme kontrol arayüzünün yönetilebildiği Vision, ölçeklenebilir ve modüler bir sunucu olarak çalışıyor. Bu cihazların dışında bir DSNG aracının olmazsa olması klima, kesintisiz güç kaynağı, jeneratör gibi cihazların kontrolü de sistemin bütünselliğini korumak açısından PALS Vision aracılığıyla yönetilebiliyor.  Özelleştirilebilir GUI arayüzü ile tüm sistemlerde olduğu gibi DSNG sistemindeki tüm cihazların durumu da canlı olarak izlenebiliyor. 

PALS Vision konusunda daha fazla bilgi almak ya da kendi sisteminize uygunluğunu öğrenebilmek için PALS Elektronik ile sales@pals.com.tr’den  ya da 0533 817 95 46 numaralı telefon numarasından iletişime geçebilirsiniz.