Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > Uydu Haberleşmesinin Tarihi
Uydu Haberleşmesinin Tarihi
20.12.2020 13:52

Kaynak / PALS Elektronik


Uydular aracılığıyla haberleşme fikri ilk kez Amerikalı yazar Edward Everett Hale’in1869-1870’de The Atlantic Monthly’de yayınlanan “The Brick Moon” isimli öyküsünde geçer. Hikayede tuğladan yapılmış 60 metrelik bir uydu, dünyanın yörüngesine yerleştirilir. Bu uydunun amacı denizcilerin yönlerini bulabilmesidir. Uydu haberleşmesinin ilk pratik konseptine ise 27 yaşındaki Kraliyet Hava Kuvvetleri Subayı A Arthur C. Clarke’ın “Extra-Terrestrial Relays: Can Rocket Stations Give Worldwide Radio Coverage?” ismi ile 1945 yılında “Wireless World” dergisinde yayınlanan makalesinde rastlanır.  Daha sonra başarılı bir bilimkurgu yazarına dönüşecek olan Clarke, Dünya yüzeyinin 35.786 km (22.236 mil) yüksekliğindeki bir uydunun dünyanın dönüşü ile aynı hızda hareket edeceğini öne sürmüştür. Bu yükseklikte, uydu dünya üzerindeki bir noktaya göre sabit bir konumda kalacaktır. Şu anda "Jeostatik yörünge" olarak adlandırılan bu yörünge, uydu iletişimi için yörüngedeki en ideal noktadır. Çünkü yeryüzündeki bir anten, uydunun konumunu izlemek zorunda kalmadan günde 24 saat boyunca bir uyduya yönlendirilebilir. Clarke bahsi geçen makalesinde, jeostatik yörüngede eşit aralıklı üç uydunun, bazı kutup bölgeleri hariç, neredeyse dünya çapında radyo kapsama alanı sağlayabileceğini hesaplamıştır.

1957 yılına gelindiğindeyse Sovyetler Birliği ilk yapay uydu Sputnik 1’i dünyanın yörüngesine yerleştirmeyi başarır. Sputnik 1, dünyaya yalnızca 22 gün boyunca sinyal gönderebilir ve yörüngede de 3 ay boyunca kalabilir. Buna rağmen Sputnik 1 yeni bir çağın başlangıcı olmuştur.  Bir uydunun ilk kez ses sinyallerini taşıması ve yeryüzüne geri göndermesi ise Amerikan’ın SCORE (Signal Communication by Orbiting Relay Equipment) projesi kapsamında 19 Aralık 1958’de gerçekleşmiştir. Bu ses kaydı Dwight D. Einsenhower’ın barış mesajını içeriyordu. Bu mesajla birlikte 1959’da küresel anlamda uydu çağı başlamış oldu. 

Uydu Haberleşmesi Uygulamaları 

Takip eden yıllarda ABD, İngiltere, Fransa, Almanya gibi ülkeler ortaklıklar yaparak aynı uydu üzerinden farklı yer istasyonları ile haberleşmeye başladılar. Uydu haberleşmesi yeryüzünde karasal hatların giremediği yerlerde kıtalar arası kablo sistemlerinin devamı olarak, televizyon/radyo yayıncılığı gibi sivil alanların yanı sıra askeri amaçlı istihbarat ve veri aktarımı içinde hızla kullanılmaya başlandı.

Bugünkü teknolojik gelişmeler neticesinde uydu haberleşmesi yayıncılar, internet servis sağlayıcıları, devlet kurumları, ordular tarafından ve bankacılık, denizcilik, madencilik gibi birbirinden farklı sektörlerde farklı amaçlarda kullanılmaktadır. Uyduların sağladığı 3 tür iletişim hizmeti vardır; telekomünikasyon, yayın ve veri iletişimi. Telekomünikasyon hizmetleri, telefon şirketlerine sağlanan telefon görüşmeleri ve hizmetlerin yanı sıra kablosuz, mobil ve hücresel ağ sağlayıcı hizmetleri de içerir.

PALS Mobil Anten Serisi 

Araç üstü diye Türkçeleştirebileceğimiz Drive-Away anten tipleri, araçların üzerine entegre edilerek yayıncının veri aktarımını istediği yerde yapabilmesinin önünü açmıştır. PALS Drive-Away Antenler karbon fiber tasarımı sayesinde hem güçlü hem de araç üstü montaja ve aerodinamik bir sürüşe izin verecek şekilde hafiftir. Boyutları 77cm’den 2.40m’ye dek farklılaşan modellerinden hangisinin kullanılacağı antenin entegrasyonun yapılacağı araç, uydu haberleşmesinin kullanılacağı uygulama, haberleşmenin yapılacağı uyduya göre farklılık göstermektedir. PALS Drive-Away anten serisi birçok uydu ile uyumluluk sertifikasına sahiptir. 

PALS Fly-Away Anten Serisi 

Fly-Away tipindeki bir anten daha çok tekerlekli çantalar aracılığıyla taşınarak yayın yapılacak alanın yakınına konumlandırılır. Bu çantalar uluslararası uçuş standartlarına uygun yapıda ve ağırlıkta tasarlanır. Bu tip antenler daha çok araçların ulaşamayacağı alanlarda kullanır veya DNSG yeteneği olmayan canlı yayın araçlarında kutuların içinde istiflenebilir. PALS Fly-Away Anten serisi antenlerinin boyutları 1.20m’den 3.70m’ye dek farklı frekanslarda çalışabilir. Zorlu doğal koşullarda kesintisiz yayına devam edecek şekilde imal edilen PALS Fly-Away antenler, paydaşlarının ihtiyacına göre opsiyonel olarak farklı boyutlarda da imal edilebilir. PALS Fly-Away anten serisi, birbirinden farklı pek çok ülkede pek çok farklı uygulamada, farklı paydaşlar tarafından kullanılmaktadır. 

Man-Pack uydu antenleri, tek kişinin taşıyabileceği sırt çantalarına istiflenebilir. Oldukça hafif yapıda imal edilen bu antenler tek kişi tarafından hızlı bir şekilde haberleşmeye hazır hale getirilir. PALS Man-Pack serisi antenler 60cm ve 90cm olarak imal edilmektedir. Paydaşların ihtiyacına göre ticari ya da askeri standartlarda üretilebilmektedir.

PALS Fixed Motorised Anten Serisi 

Sabit antenler, bir platformun üzerine kurulan, belirli bir uyduya yönlendirilmiş ve sabit olarak çalışan antenlerdir. PALS Sabit Anten Serisi 2.4m ve 3.8m boyutlarında motorize olarak çalışmaktadır. Boyut büyük sayılabilecek bu antenlerin motorlu olması, kullanım kolaylığı açısından önemli bir avantaj sağlamaktadır.  PALS Elektronik, bu serideki antenlerin pedestal üretimini kendi tesislerinde yapmaktadır. 

PALS Military Serisi 

Uydu haberleşmesinin en önemli avantajlarından birisi kesintisiz ve “güvenli haberleşme” kabiliyetidir. Güvenlikli iletişim, uydu haberleşmesinin askeri uygulamalarda kullanılmasını elzem kılmaktadır. PALS Elektronik’in EMC/EMI standartları doğrultusunda test ve imal ettiği antenler savaş alanlarında aktif haberleşme için hali hazırda kullanılmaktadır. Ülkemizin “yerlileştirme” politikası doğrultusunda PALS Elektronik çalışmaları sonucunda Drive-Away, Fly-away,  Man-Pack, Fixed-Motorised Serisi ya da Uydu Yer İstasyonu tipindeki antenleri askeri standartlara üreterek askeri uygulamalar için uyumlu hale getirmektedir. 

En Çok Okunanlar
Dergi